Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › nesto kao conection sharing ????
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 10 months раније by fortytwo.
-
АуторЧланци
-
16. новембар 2004. у 7:17 pm #4457bobanstosicУчесник
Instaliroao sam na mandrake-u kablovski modem preko mrezne karte.
Dok je druga mrezna karta zaduzena za lokalnu mrezu.
Zanima me kako da pod linuxom serujem konekciju da je mogu koristiti i drugi racunari.
Pod win… samo kliknem connection sharing i ono krene, ali pod linuxom neznam kako, a voleo bih da naucim :o)
Cak sam nasao i neki sharing pod linuxom (mandrake) ali neznam da ga podesim.
postoji li neki fajl gde bih to mogao rucno da iskucam pa da radi.
Ili bar recite kako se to namesta 😀
adresa modema je 10.1.250.90
a adresa mrezne karte je 192.168.0.1
Bio bih presrecan kada bih uspeo da nateram linux da seruje konekciju.
Jer dosta mi je preinstalacije wi… na svakih 5-6 dana kad utrce virusi
👿16. новембар 2004. у 7:45 pm #22468popeyeГлавни мајстор17. новембар 2004. у 6:56 pm #22469MarkominusУчесникIzvinjavam se sto ne odgovaram nego sto se nadovezujem na prethodno pitanje ali imam slican problem 🙂
Dakle prvo cu pretpostaviti da bi svi predlozili da mi server u lokalnoj mrezi i gateway bude Linux racunar.
Internet prikljucak je takodje kablovski i sad me zanima na koji nacin podesiti filtriranje prometa izmedju interneta i lokalnog WinXP racunara s obzirom da je vec svima dobro poznato koliko virusa hara internetom.
Jel tu maskarada isto resava problem?18. новембар 2004. у 12:48 am #22470popeyeГлавни мајсторDa.
18. новембар 2004. у 12:46 pm #22471fortytwoУчесникUz rizik da me optuze da se ponavljam:
Ljudi, instalirajte distroe koji su posebno pravljeni za gateway, kao sto su IPCop ili smoothwall. Prednosti su mnogostruke, pogotovo za ljude koji nemaju iskustva sa radom u komandnoj liniji, a hardware koji zahtevaju je pristupacan.
18. новембар 2004. у 5:50 pm #22472MarkominusУчесникPa lepo bi to sve bilo kad bi mi svi obicni korisnici znali za takve distribucije i kad bi imali zivaca i znanja da se zezamo s njima 🙂
Ovako moramo da se snalazimo s onim sto imamo i s onim sto iole poznajemo 🙂
19. новембар 2004. у 10:15 am #22473fortytwoУчесникPa eto, ako ne znate, ja vam kazem. Inace, kada vidite kako izgleda adinistracija takvog gateway-a vise nikada necete zeleti da terate nesto drugo, sem mozda M0n0wall-a, ako volite BSD. IPCop .ISO je 60 mega. Administira se kao od sale.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.