Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Nekoliko problema…
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 4 months раније by brainkilla.
-
АуторЧланци
-
2. август 2004. у 11:08 am #4040MoneoУчесник
Imam problema sa k3b programom,kao i sa xcd roast-om,naime k3b nece da brise RW(verbatim 24x) diskove(pojavi se neka pruka o gresci-malo zavrti disk),ali
narezuje”regularne”diskove bez problema,dok xcdroast nece ni da detektuje CD u rezacu(LG 52X24x52).Cuo sam da kernel 2.6 ima problema sa IDE rezacima,jer kad boot-jem
kernel 2.4.25-2,sve radi normalno,te da je potrebno ukljuciti SCSI emulaciju(kako se to radi,ako je uopste to u pitanju?)
Druga stvar:XMMS nece pod KDE-om”minimize”u toolbar nego se samo”ukotvi” player dok playlist i equalizer ostanu na mestu-nije neki problem ali me nervira!U GNOME sve radi dobro!
Posto imam MDK10(powerpack-kernel 2.6.3-7mdk),procitao sam na jednom od foruma da ima na svojim diskovima drajver za”pravog”
lucenta koga i ja imam-lepo sam ga instalirao i to za kernel 2.6.3,ali nista-modem ni da pusti glasa(U KPPP uzmem querry modem
,ali izbacuje”unable to open modem”)Sta je u pitanju?Inace,instaliran je i kernel source(ako ima veze!)
CU!
P.S Pocetnik sam i svaki je savet je dobrodosao!7. август 2004. у 7:15 pm #20607popacУчесникza xms skini verziju 2.7.nesto ona radi, za lucent bi trebao da upises nesto u /etc/modules.conf, trenutno nemam pri sebi uputstvo ali reci cu tikasnije 😆
9. август 2004. у 1:51 am #20608BryceУчесникImam problema sa k3b programom,kao i sa xcd roast-om,naime k3b nece da brise RW(verbatim 24x) diskove(pojavi se neka pruka o gresci-malo zavrti disk),ali
narezuje”regularne”diskove bez problema,dok xcdroast nece ni da detektuje CD u rezacu(LG 52X24x52).Cuo sam da kernel 2.6 ima problema sa IDE rezacima,jer kad boot-jem
kernel 2.4.25-2,sve radi normalno,te da je potrebno ukljuciti SCSI emulaciju(kako se to radi,ako je uopste to u pitanju?)Da li si u podešavanjima za K3B i u kontrolnom centru u delu za definisanje korisnika i grupa namestio grupu mislim da se zove burning koja ima prava da koristi program. Ja sam u grupi burning pored korisnika koji imaju pravo da pišu CD-ove morao da u grupu uključim i Root-a.
Usput da ne zaboravim K3b radi dobro i sa kernelom 2.6.
Ako ništa od ovoga ne pomaže pogledaj na sajtu proizvođača da li nema neko objašnjenje. Takođe bi trebalo da probaš da to isto uradiš iz konzole kao Root, a program se zove cdrecord.Što se njega tiče on je program koji koristi K3b da bi napisao ili izbrisao cd.
Sve podatke kako se koristi potraži u man i info stranicama.
9. август 2004. у 5:25 pm #20609popacУчесникDa nastavim u onaj fajl ukucaj:
insmod lt_serial
insmod lt_modemTo bi trebalo da pokrene odredjene module (lt_modem i lt_serial) pri boot-u, mozes pre toga da probas cisto rucno da vidis dal rade, dakle u shell:
$insmod lt_serial
$insmod lt_modem9. август 2004. у 7:37 pm #20610MoneoУчесникThanks!Sto se tice k3b-a,pokusao sam ono sa burning group i root,ali nece,ipak pod kernelom 2.4 radi odlicno(ne smeta mi toliko,ali ja bih ipak da koristim 2.6 kernel, jer je bogami primetno brzi!)
CU!
P.S Svaki savet je dobrodosao!9. август 2004. у 7:42 pm #20611Off-TopicУчесникJeste da je Off-Topic, posto se tice 2.4.21-0.13mdk i drajvera za isti ali zar on automatski pri modprobe lt_serial ne trazi a ucita i onaj lt_modem (za koji pak prilikom ucitavanja vristi da nije pod nekom GPL…), naravno ako mi je u modules.conf postevljen alias /dev/tts/LT0 lt_serial i alas /dev/modem lt_serial (barem je tako u README), i jos me vise buni onaj red sa vendor_id i product_id:
Sta staviti ispred lt_modem ven… prod.. ,a ono foce ga valjda salje na IRQ 3 i postavlja I/O (scan-modem mi javi koji sve o vend i prod, ali nece tako da prodje, nece nikako).
lsmod mi izlista i njih ali ako probam rmmod lt_modem kaze da je zauzet, naravno prvo uvek skidam onaj lt_serial, i to sve bez problema, ali nedao bog da pitam setserial /dev/tts/LT0 ili kroz kppp, onda vise nema sanse ni rmmod lt_modem…
Probacu ovako kako kazes pa cu i ja malko da smaruckam na ovu temu…???
MODEM BUSY9. август 2004. у 8:07 pm #20612Off-TopicУчесникJock more ni:
#insmod lt_modem vend_id=0x011c1 product_id=0x0440
#insmod lt_serial
sad sam morao ovim redom da ih ucitavam jer mi pod
#insmod lt_serial
$MODPATH/lt_serial.o unresolved symbol GetLtModemInterface
dok
#modprobe lt_serial
ne kuka i odmah zatim poziva i lt_modem
ali posle setserial isto nemogu da ga mrdnem, imali neki rmmod –force za tu svrhu (kaze da je resource busy)10. август 2004. у 1:09 am #20613brainkillaУчесникseterial sluzi za podesavanje serijskih portova, a winmodem to nije, vidis da je /dev/tts/LT0, a ne S0… mislim da je to izvor problema, nema razloga da odatle ppodesavas baud ili bilo sta drugo, jer nije serijski uredjaj. Vrednosti podesi iz kppp-a, a u modprobe i modules.conf upisi vrednoosti koje sam bar 10 puta dao na ovom forumu…
10. август 2004. у 2:32 am #20614Off-TopicУчесникMa jasno je meni cemu sluzi setserial, a ponajvise mojoj masini kod kuce kojoj moram da kazem da je USR ISA hardveras na IRQ 7 i modem mi kao takav kakav je jedino pod Linuxom i radi, ovde sam setserial-om samo ispitivao sta i kako je na tom “uredjaju”.
Ali bar da ostavi ovde i link na doticnu raspravu, ovako cu morati da prekopavam po milion tema koje sam preoravao pre godinu dana.
Snacicu se vec nekako.11. август 2004. у 1:41 am #20615brainkillaУчесникNa prvoj strani, pod nazivom Lucent shit 😉
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.