Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Nekoliko pitanja (pre nego što instaliram Ubuntu)
- This topic has 10 одговора, 4 гласа, and was last updated 18 years, 7 months раније by
Milanche.
-
АуторЧланци
-
7. јул 2006. у 12:33 pm #7579
Milanche
УчесникĆao. Zovem se Milan, imam 13 god. i hoću da instaliram linux. ali pre toga da vas pitam nešto i nadam se da će neko odgovoriti na moja pitanja.
1. Pošto želim da instaliram Ubuntu Linux, kako da u njemu namestim wireless klijent karticu Asus WL-138g?
2. Da li su drajveri u linuxu za sve wi-fi klijent kartice isti?
3. Po vama da li je koje je lepše, a koje bolje i lakše grafičko okruženje GNOME ili KDE?
4. Koj je Linux najbolji za wireless pošto ne bih želeo da ga se odreknem jer je kod nas besplatan?
5.Da li wine može da pokrene sve programe da windows-a?
6. Da li crackovi za windows programe rade na Linuxu pošto ako hoću da instaliram neki program sa windowsa moram da ga crackujem jer mi ne pada
na pamet da kupujem programe?
7. Da li svi programski jezici koji mogu da se pišu u Windowsu mogu da se pišu i u Linuxu?
8. Da li u Linuxu postoji nešto slično registryju u Windowsu?
9. Za koliko se vremena otprilike isporučuje Ubuntu u Srbiju?7. јул 2006. у 3:58 pm #45750ak-87
Учесник1. Pa kod mene je bez ikakvih problema sam prepoznao wireless karticu, a podesavanje mozes zavrsiti za 1 minut, pod uslovom da znas sve potrebne parametre. Vjerovatno ce i ta tvoja raditi, pretrazi malo forume i net…
2. Pretpostavljam da je odgovor – NE!
3. KDE ili GNOME? To vec mora biti subjektivno. Ja vise volim GNOME, a vec je bilo rasprava na tu temu pa pretrazi malo forum.
4. Ubuntu ti je jedan od najboljih, ako ne i najbolji distro u ovom trenutku, stoga neces pogrijesiti ako njega izaberes.
5. Ne…bar ne uspjesno!
6. Nisam probao…uostalom sta ce ti Window$ programi na Linuxu? 🙂
7. Linux/BSD je raj za programere, pa ti vidi…
8. Ne bih rekao…
9. U Srbiju ne znam, al u R.Srpsku stigne za 2-3 nedelje! Znaci to ti je neka orijentacija…Koristi pogodnost pretrazivanja foruma!!!
7. јул 2006. у 5:26 pm #45751uzicanin
Учесник1.Pod skoro svim linux OS je wireless skoro automatski prepoznat.
2.~
3. Po meni je lepse(bolje) KDE, ali stvar je ukusa. Ipak, ako prelazisa sa Win-a,on ti je bolji(laksi)
4.~
5.Pod wine-om rade programi iz win-a, ali ne svi i ne potpuno (sve zavisi). A i zapitaj se zasto bi prelazio na Linux i koristio Win programe, kada sigurno ima (mozda i bolja) Linux zamena.
6.Zabranjeno je diskutovati na forumu o pirateriji 🙂
7.Mogu, cak imas po deafult-u super razvojne alate
8. Ne
9. Meni je stigao za 4 nedelje.
10. Jos bih samo jedno dodao:
Ako si u mogucnosti, odaberi neku drugu distribuciju, jer je Ubuntu koji salju veoma siromasan, tako da ima brdo paketa da povuces sa neta.
Ako ti to ne predstavlja problem, samo pici.7. јул 2006. у 5:34 pm #45752crveni1
УчесникNeću mnogo da pametujem jer si odgovore više manje dobio. Ja imam da dodam:
5. Osim Wine i ima drugih programa za emulaciju windowsa. Cedega je namenjen za igrice i dosta igrica se podnjim može pokrene (ne sve), crossover office koji dobar deo bitnih programa pokreće… Ima dosta tema kojom se ovom tematikom bave, pa pogledaj.
6. Crack može da radi ali moraš samo da nađeš koje su ti putnje pod linuxom i naravno uslov je da se uopšte taj program može emulirati. No o tome nepričamo ovde jer je zabranjeno pričati o pirateriji.
8. Linux je decentralizovana varijanta tako da registri ne postoje uopšte
9. U Srbiju CDi stižu za neke 3-4 nedelje. Ako ti je puno uvek možeš sa ovog sajta da ih naručiš u tom slučaju treba 3 dana maximalno. Oni su isto legalni kao i ovi drugi koje ti šalju.I moram dodati da postoji i DVD (K)Ubuntu koji je malo bogatiji sa programima, ali ako želiš da iskoristiš prave mogućnosti ove distribuceje moraš da imaš net i da ti ne predstavlja problem nekoliko sati mesečno da izdvojiš samo za updateovanje a neta. Zbog velikog broja korisnika sa slabijim netom možda će se neko setiti da pravi update cd-je ali dotle…
7. јул 2006. у 10:38 pm #45753ak-87
УчесникMa sto se tice preuzimanja paketa za Ubuntu sa neta, posto imas wireless to ti nije nikakav problem, bez obzira na brzinu. Najvaznije je da imas ili stalnu vezu ili jeftin Internet (u tom slucaju i malo vise strpljenja)!
8. јул 2006. у 1:11 am #45754uzicanin
УчесникNe mora da znaci da ako je na wireless-u da ima pun pristup netu.
Kod nas , u Uzicu postoji wireless mreza unutar grada, koja ima pristup internetu,ali veoma ogranicen, tako da moze samo da lista web stranice, i eventualno da skine neki manji fajl.
Mozda je i isti slucaj sa Milanom, posto je i sam rekao da je besplatan 😉8. јул 2006. у 1:03 pm #45755ak-87
Kod nas , u Uzicu postoji wireless mreza unutar grada, koja ima pristup internetu,ali veoma ogranicen, tako da moze samo da lista web stranice, i eventualno da skine neki manji fajl.
Mozda je i isti slucaj sa Milanom, posto je i sam rekao da je besplatan 😉To prvi put cujem, al eto, covjek svaki dan nauci-sazna nesto novo… Stvarno ne vidim korist od takvog Interneta, al to je vec moj stav i moje misljenje! Uglavnom, covjek sigurno ima bar jedno od onog sto sam naveo – jeftin (u ovom slucaju besplatan) Internet!
8. јул 2006. у 7:33 pm #45756Milanche
Mozda je i isti slucaj sa Milanom, posto je i sam rekao da je besplatan 😉Cudno ja zivim u Lazarevcu i wireless je POTPUNO besplatan brzina 64kbps, download mi ide od 10 do 11kbps, a pritom mogu da downloadujem sta hocu i koliko hocu. Nema cak ni onih zabrana za torrente sto neki stavljaju.
Pa da vas pitam o tom narucivanju koliko se placa postarina? Jednom sam narucio DVD film i stigla mi postarina 300 dinara, a film kostao 600 ispalo 900 dinzi. I jos da pitam da li programi za KDE mogu da se pokrecu u GNOME-u?
Posto Ubuntu nije the best koji je the best? SuSE?
P.S. izvinite sto sam malo zakasnio sa ovim odgovorom.8. јул 2006. у 7:53 pm #45757Milanche
УчесникIzvinite sto ne koristim edit opciju, ali hteo sam da pitam da li Ubuntu podrzava skenere, stampace i DVD/CD-RW tj Combo drive? Posto ja imam i skener i stampac i combo.
8. јул 2006. у 8:10 pm #45758crveni1
УчесникNe znam ko ti je rekao da Ubuntu nije Best. Ne kažem ni da SuSe nije Best… Ma svaki je best koji odgovara tvojim potrebama. Ja sam lično prezadovojan sa Kubuntuom, mada brzina i stabilnost mi najviše odgovara Gentoo. Elem. Nemoj se brinuti oko toga. Instaliraj Ubuntu i probaj ga. Ako si zadovoljan sa njime onda je on Best. Inače Ubuntu i Kubuntu imaju jako dobru bazu podrške. SuSe ima bolju (možda), ali je zato sporiji i zna da davi…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.