Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Nekoliko pitanja …
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 4 months раније by
slaks.
-
АуторЧланци
-
3. мај 2005. у 1:38 pm #5286
stefl
УчесникImam nekoliko pitanja, pa ako neko zna i ima volje i vremena da odgovori bio bih veoma zahvalan,
a pitanja su sledeca :
-koji je najbolji antivirus za linux i da li postoji neki sa grafickim interfejsom,
-da li postoje u Linuxu programi za anonimni surf kao u windowsu,
-isto pitanje se odnosi na obradu videa u Linuxu (DVD u DiVX i slicni).
Inace koristim SUSE distribuciju.3. мај 2005. у 1:48 pm #27974LYb
УчесникOpet (po ko zna koji put) 🙂 – antivirus ti ne treba osim ako ne vozis mailserver za linux masine ili bolo kakav file server za iste, posto clamav i slicni su u stvari antivirusi za widows viruse. Ima nekih za guijem, ali clamav je zakon ako ti bas treba AV.
Sto se anonimnog surfa tice, poigraj se sa Squid-om. U pitanju je proxy server i ako znas o cemu se radi, trebace ti samo sat-dva da udjes u stos i provalis 90% stvari.
O video obradi pojma nemam.
3. мај 2005. у 1:52 pm #27975slaks
УчесникPa kao prvo Antivirus ti nije potreban uopšte, jer nesećam se da je neko imap problema sa virusima, nije to windows, evo ja već duže vreme koristim linux to jest SuSE i nisam nikad imao problema sa virusima.
Što se tiče obrade videa Linux ima program za obradu, a što se tiče anonimnosti nemaš šta da brineš linux je pravo rešenje kao što kaže Lyb.Pozdrav 😉
3. мај 2005. у 3:21 pm #27976jovir
УчесникEvo, da dopunim prethodne.
Što se tiče obrade videa (između ostalog i prebacivanje DVD u MPEG4 format – DiVX, XViD, lavc i sl.), na linuxu postoje jako dobre aplikacije.
Tu su osnov dve aplikacije – Mencoder i Transcode, na koje se ostale uglavnom oslanjaju.
I sa Mencoder i sa Transcode se radi u konzoli, oba su izuzetno moćni – mogu raditi sa DVD, obrađivati video fajlove (avi, mpg, …), snimati sa video kartice i drugo, i za oba postoji mnogo frontendova. Mencoder se instalirava zajedno sa Mplayerom i predstavlja deo Mplayer paketa, tako da ako imas instaliran Mplayer imaš i Mencoder. Transcode se instalirava zasebno.
Od frontendova izdvojio bih sledeće:
– za Mencoder: AcidRip (po meni najbolji), QuickRip, Gmencoder, Kmencoder, Konverter, Kmediagrab i drugi;
– za Transcode: DVDrip (izuzetno moćan), Gtanscode, Gv4l i drugi;
Aplikaciji JTVD (od TV snimka do DVD) su potrebni i Mencoder i Transcode.I na kraju, ako želiš da probaš da uradiš rip i encoding DVD-a u Mencoderu bez frontendova, probaj u konzoli:
[code]mencoder dvd://1 -ofps 25 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:aq=0 -vf crop=720:352:0:62,hqdn3d=2:1:2 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=800:v4mv:mbd=2:trell:cmp=3:subcmp=3:mbcmp=3:autoaspect:vpass=2 -o Film.avi[/code]
Pozdrav!3. мај 2005. у 3:55 pm #27977stefl
УчесникJasno mi je da u linuxu nema problema sa virusima ali posto na jednoj particiji imam XP a i firmi isto pitao sam zbog moguce zaraze prlikom selidbe fajlova na win masine.
Hvala na odgovorima !!! javascript:emoticon(‘:lol:’)
Laughing[/b]3. мај 2005. у 5:29 pm #27978slaks
УчесникJasno mi je da u linuxu nema problema sa virusima ali posto na jednoj particiji imam XP a i firmi isto pitao sam zbog moguce zaraze prlikom selidbe fajlova na win masine.
Hvala na odgovorima !!! javascript:emoticon(‘:lol:’)
Laughing[/b]Nema šta da brineš slobodno prebaci fajlove sa wina u lin, a viruse prosto zaboravi pošto ti ta reč u svetu linux više nikad ništa neće značiti.
Pozdrav 8) 😉
3. мај 2005. у 6:04 pm #27979LYb
УчесникE, ali zato rec ‘rootkit’ dobija na znacenju 🙂
3. мај 2005. у 9:06 pm #27980stefl
УчесникHvala jos jednom.
POZDRAV STEFL !!!3. мај 2005. у 9:07 pm #27981Sioux
УчесникNije t4eško koristiti clamAV
# clamscan -r /direktorijum
za dopunuav baze
# freshclam
clamd radi kao demon.4. мај 2005. у 8:51 am #27982slaks
УчесникHvala jos jednom.
POZDRAV STEFL !!!Nema na čemu, drago mi je da smo uspeli da ti pomognemo.
Pozdrav 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.