Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Nekoliko pitanja
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 21 years, 2 months раније by Markominus.
-
АуторЧланци
-
21. новембар 2003. у 5:04 am #3080LakiУчесник
– skinuo sam sa dawnload sekcije drajver za HCF modem u tar.gz formatu, raspakovao ga /temp direktorijum, postavio se u novi dir. i uradio make install a potom i hcfpciconfig i na kraju sam dobio poruku da je sada modem dostupan u /dev/ttSHCF.Međutim kada odem u /dev tamo nema /SHCF. Gde je greška .U čemu je problem???
– nikako ne mogu sa wine-om da pokrenem neki win program.Kada probam sa progman nešto radi ali ne pokrene program.Sa MDK 9.1 je sve bilo ok ! Gde je greška ???
– posle promene fajl sistema na win particiji iz FAT32 u NTFS (sa PM 7.0) više se ne montira pri podizanju sistema u MDK 9.2 pa je ne vidim (sadržaj particije) iz Linuxa.Probao sam da je demontiram, pa ponovo montiram iz Kontrol centra .Kada to isto pokušam iz konzole daje poruku da je ili pogrešan fs, il ih ima više itd.Šta treba uraditi da bi bilo moguće montiranje te particije.21. новембар 2003. у 3:55 pm #14556brainkillaУчесникNisam bas radio sa Conexant drajverima iz source-a, ali pogledaj da li je automatski napravljen symlink sa /dev/modem, trebalo bi da jeste.
Za winNTFS – pa normalno da nece da mount-uje NTFS kada je pri instalaciji bio FAT, edituj /etc/fstab i promeni fajl sistem win particije.22. новембар 2003. у 12:28 pm #14557MarkominusУчесникSto se tice Conexant HCF modema ako ti je ok prosla instalacija, dakle nije prijavljivao nikakve greske prilikom make install i posle hcfpciconfig, probaj da kucas u konzoli:
modprobe hcfpciserial
Ta komanda bi trebalo da testira modem i da inicijalizuje njegov node u /dev/
Posle toga bi trebalo da ti se pojavi /dev/ttySHCF ili kako vec treba da bude 🙂
Ako to ne upali probaj da restartujes racunar i pazi da odaberes pravi kernel (onaj u kome si instalirao modem) pa kad ti se podigne sistem probaj ponovo sa ovom istom komandom, a ako ni to ne upali onda probaj ponovo da kucas hcfpciconfig i kad te pita da li zelis da koristis vec postojece modemske module (biblioteke) ti reci no pa ce ti prekompajlirati ponovo nove.
Predlazem ti da za testiranja izmedju otvoris KPPP i koristis query modem iz Setup-a. Dakle posle svakog pokusaja intervencije probaj query modem i proveri sadrzaj /dev/ direktorijuma.Za wine ne znam sta bi mogao biti problem.
Sto se tice NTFS i FAT nemam neki novi predlog osim da se slozim sa brainkilla i kazem ti da pogledas /etc/fstab
23. новембар 2003. у 7:00 am #14558LakiУчесникZahvaljujem se Markominusu I brainkilli na odgovorima međutim nisam uspeo da rešim problem.Ponovo sam uradio instalaciju drajvera za HCF modem ali iz /usr/src direktorijuma i ponovo ista stvar, ne postoji /dev/ttySHCF.Kada sam uradio komandu modprobe hcfpciserial dobio sam sledeće poruke:
root@localhost hcfpcimodem-0.99lnxtbeta03042700]# modprobe hcfpciserial
Warning: loading /lib/modules/2.4.22-18mdk/misc/hcfpciosspec.o will taint the kernel: non-GPL license – Copyright (C) 1996-2002 Conexant Systems Inc. All Rights Reserved.
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module hcfpciosspec loaded, with warnings
Warning: loading /lib/modules/2.4.22-18mdk/misc/hcfpciengine.o will taint the kernel: non-GPL license – Copyright (C) 1996-2002 Conexant Systems Inc. All Rights Reserved.
See http://www.tux.org/lkml/#export-tainted for information about tainted modules
Module hcfpciengine loaded, with warnings
/lib/modules/2.4.22-18mdk/misc/hcfpciserial.o: init_module: Invalid argument
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
You may find more information in syslog or the output from dmesg
modprobe: insmod /lib/modules/2.4.22-18mdk/misc/hcfpciserial.o failed
modprobe: insmod hcfpciserial failed
Isto tako kppp kaže da ne može da nađe modem.U BIOS-u je podešeno da modem koristi COM 1 port i IRQ 3.
U čemu je problem???– Isto tako editovao sam /etc/fstab tj. u liniji za particiju kojoj sam menjao file sistem (hda5) sam obrisao vfat i upisao ntfs međutim i dalje ta particija ne može da se mountuje.Da li sam dobro postupio (koristio sam vi editor)?
25. новембар 2003. у 12:26 am #14559AleksandardУчесникOn ga ne stavlja na ttySHCF
nego na ttySHCF0
a link sam pravi na modemprobaj dali ce ti prijaviti neki link sa:
ll /dev/modem
a i probak kppp
dal ti radi modem ….25. новембар 2003. у 12:56 pm #14560MarkominusУчесникma Aleksandard nesto coveku nije u redu sa drajverom, a tu nema mnogo veze ta jedna 0 koju smo zaboravili u ttySHCF, jer da sve radi sigurno bi video i ttySHCF0.
Laki ove dve linije su najvaznije:
modprobe: insmod /lib/modules/2.4.22-18mdk/misc/hcfpciserial.o failed
modprobe: insmod hcfpciserial failedono ostalo oko “it will taint kernel” i slicno nije preterano bitno jer i meni je izbacio takvu poruku jednom il dvaput kad sam kucao modprobe ali je sve radilo ok.
Ove dve linije koje sam ti kopirao znaci da ti nesto nije u redu sa samim drajverom (uostalom ono failed je vrlo jasno 🙂 ).
Jesi probao sve da radis i kao root?
Ako ti isto javlja i kad si root i kad si obican user onda moj jedini savet moze biti da ponovo instaliras drajver od pocetka.
Pri instalaciji pazi samo da prekompajliras module drajvera u kernelu koji koristis.
Sto se tice COM porta i IRQ trebalo bi da radi sve ok, bar mi se nikad nije desilo da sam morao rucno da ih menjam za moj HCF modem.
Meni je inace modem na COM2, a IRQ ne znam, morao bi da proverim.
Reci cu ti da sam cak modem tumbao izmedju tri PCI slota i uvek je instalacija radila ok u Linux-u, dakle iz svega toga mogu samo zakljuciti da je problem sa softverom. -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.