Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › Nekoliko banalnih pitanja
- This topic has 8 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by
popac.
-
АуторЧланци
-
6. јун 2006. у 8:32 pm #7453
Serijski
УчесникNeke stvari nikako da se usudim da pitam, ali evo sad moram…
1. Kako da stavim na desktop ikonu koja će da pokreće neku skriptu ? (da ne kucam stalno u konzoli putanju i onda recimo ./azureus)
2. Ovo je baš glupo : ako se dir zove recimo /jedan dir/ (ima razmak), kako da preko konzole udjem u njega ?
6. јун 2006. у 10:56 pm #44947DVSoftware
Учесник1. zavisi od grafichkog okruzhenja
2. ili stavi pod znacima navoda ili koristi escape znak “”: na primer /jedan dir/11. јун 2006. у 10:42 am #44948Serijski
УчесникDa, da, video sam vec negde taj znak 🙂
Inache koristim KDE 3.4.2 na SUSE 10…
A chini mi se da sam postavio pitanje i pod stavkom 3… Ponoviću ga opet (neko ga stalno briše!) :
Kada pustim XMMS i neku igru (ili tv, i sl.) obavesti me da nije mogao da otvori audio…
“Please check that : 1. Zour sound card is configured properly; 2. You have the coresponding output plugin; 3. No other program is blocking the soundcard. Da li to znači da u linu ne mogu da slušam zvuk iz dva programa istovremeno11. јун 2006. у 11:31 am #44949MladenIsakovic
УчесникDa, to znači upravo to, pod uslovom da oba programa koriste isti zvučni sistem. Ako 2 programa koriste različit zvučni sistem, onda može zvuk u isto vreme.
11. јун 2006. у 12:07 pm #44950popac
Учесник1. U kde? Pa samo u Advanced options stavi[ da ide u konzoli i ;ekira[ opciono da se konzola ne ugasi kad se skripta zavr[i…
2. /jedan dir/
11. јун 2006. у 12:31 pm #44951civan
УчесникDa, to znači upravo to, pod uslovom da oba programa koriste isti zvučni sistem.
Ne, to ne znaci to. (bar ne bas to)
Da li dva programa mogu da pustaju muziku odjednom, zavisi od koriscenog zvucnog sistema. Ako je u pitanju OSS, dva programa ne mogu da ga koriste odjednom. Ako je u pitanju ALSA onda mogu. Ako preko OSS-a postoji arts ili neki slican medjunivo, onda je i sa OSS-om moguce.Sto se tice koriscenja razlicitih zvucnih sistema, ako nesto direktno pristupa OSS uredjaju, ni jedan drugi sistem nece moci da pusta muziku.
11. јун 2006. у 8:54 pm #44952popac
УчесникDa, ima fora da se zaobiđe i to sa OSS-om, probao sam i nije mi se svidelo. Inače alsa za to koristi dmix, a najbolje kad sama zvučna kartica ima podršku za hardversko miksovanje (naše integrisane svakako nemaju). Ukoliko vam alsa ne koristi dmix i ne podržava više zvuka istovremeno najbolje je instalirati noviji kernel (2.6.16) ili instalirati nove alsa drajvere.
aRts iz KDE-a i “Gnom-ov” Esound (esd) bi trebali da puštaju više zvuka istovremeno bilo na OSS ili ALSA drajveima i uglavnom je u svim programima podržano.
13. јун 2006. у 8:58 pm #44953Serijski
УчесникHvala na odgovorima, ali jednostavno ne mogu da pustim muziku recimo iz XMMS-a i Amaroka istovremeno… Izabrana je Alsa, ali ne vredi.
Skinuo sam nove drajvere (1.0.10) ali je i sa njima isto.U Yastu, u sound configuration-u imam 2 Stavke :
82801BA/BAM AC’97 Audio
Not config. 82801BA/BAM AC’97 AudioKad pokušam da editujem opcije prve, iskoči mi iz Yast-a… Ne mogu ni da je orišem.
Kad pokušam da editujem opcije druge, kaže sledeće :An error ocurred during the installation of
[b]82801BA/BAM AC’97 Audio[/b]
The kernel module snd-intel8x0 for sound support
could not be loaded. This can be caused by incorrect
module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.Može li neko da mi ovo prevede 😉 Šta da se radi ?
16. јун 2006. у 2:33 pm #44954popac
УчесникDa li koristiš KDE? Stavi arts kao sound sistem, ili ubij arts, koj je žestoko integrisan u KDE pa ćeš možda imati i problema…
Za Gnome ista situacija, s tim što treba da odabereš Enlighment sound deamon (eSound, esd)…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.