Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › NECE !!!!!
- This topic has 31 одговор, 9 гласова, and was last updated 18 years, 11 months раније by dare023.
-
АуторЧланци
-
12. октобар 2005. у 4:17 pm #6305dare023Учесник
Instalirao sam Slackware 10.1 , pa sam u Mandrake LILO dodao stavku i u njoj oznacio /dev/hda11 (tamo je instaliran) i dev/vmlinuz.
Kada ga pokrece napise
“kernel panic no init found try passing init option to kernel” i stane
Kako da ga pokrenem?
❓12. октобар 2005. у 5:28 pm #35720popacУчесникPa ovo vmlinuz treba da ti pokazuje na vmlinuz fajl a tebi pokazuje na neki fajl u /dev koj 100% ne može da bude tamo.
Evo primer kod mene
image = /boot/kernel-2.6.7-gentoo-r11
root = /dev/hda5
label = Gentoo
read-onlyMeni je /boot ustvari podebna partcija /dev/hda1 koj je montirana u /boot. Ako montiraš slack u /mnt/slack/ onda staviš /mnt/slack/boot/vmlinuz (vidi i dal se baš tako zove taj fajl).
13. октобар 2005. у 6:32 pm #35721dare023УчесникPogresno sam napisao – jeste boot 😳
Mada i dalje ne radi .Napravio samo boot disk , ali ni sa njega nece da se pokrene.
Sto se tice ostalog , ne znam oznaku kernela koju bih stavio iza /boot/vmlinuz.
Pokusao sam i bare.i i 2.4.29 (iz instalacije) , ali mi prijavljuje nepoznat fajl.14. октобар 2005. у 11:52 am #35722urosevicУчесникkernel koji treba da stavis je /boot/vmlinuz-2.4.29-ide a treba da stavis i jedno init=noinit
14. октобар 2005. у 4:40 pm #35723dare023Учесникkernel koji treba da stavis je /boot/vmlinuz-2.4.29-ide a treba da stavis i jedno init=noinit
Šta god da napišem posle /boot/vmlinuz prijavi :
“no such file or directory”
Gde da dodam init=noinit ?14. октобар 2005. у 5:35 pm #35724daniel1988УчесникUzmi neki live linux i pogledaj shta ima u /boot na hardu , ako si sve instalirao u /hda11 onda se /boot nalazi na /dev/hda11
Vidi shta ima tamo i dodaj taj fajl u lilo confA ne bi bilo loshe da ovde stavis shta ti izbacuje: cat /etc/lilo.conf
14. октобар 2005. у 7:55 pm #35725urosevicУчесникOK. Evo ti moj /etc/lilo.conf:
[code]append=”hdc=ide-scsi,hdd=ide-scsi”
boot = /dev/hda
prompt
timeout = 50
vga = 773
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda1
label = Slackware
read-only[/code]Dakle, boot kaže da se butuje primarni master disk. ovo image govori da se učitava kernel iz datoteke /boot/vmlinuz (to je u stvari default na Slackware-u i tu je iskopiran onaj kernel koji si odabrao pri instalaciji na kraju). opcija root govori koja particija je root (ne /root kao direktorijum superusera već koreni direktorijum stabla – / ). Kod mene je to prva primarna particija (/dev/hda1), a kod tebe je šesta logička particija (/dev/hda11) pa adekvatno tome izvrši zamenu. Posle toga instaliraj lilo sa jednim # lilo ali ti pre toga obavezno preporučujem da uradiš jedno dd if=/dev/hda of=mbr.backup bs=512 count=1 pri čemu ovo mbr.backup iskopiraj na neki drugi disk, nareži na CD ili stavi na floppy, da u slučaju da ne možeš posle da podigneš linux možeš da vratiš prethodno stanje naredbom dd if=mbr.backup of=/dev/hda bs=512 count=1.
Ja iskreno koristim GRUB na Slackware-u jer nema bojazni od sjebavanja MBR-a (novi kernel se dodaje dopisivanjem par linija u /boot/grub/menu.lst i to je to, nema naknadne „instalacije“.
Ono što je poželjno da ovde daš i izlaz cat /etc/lilo.conf
15. октобар 2005. у 6:10 pm #35726dare023УчесникPošto sam u međuvremenu ubio sve što se moglo ubiti i instalirao sve izpočetka , sada mi se Slack nalazi na /dev/hda10 , no to je manje bitno.
Pokušao sam sve i ništa od toga ne radi. U boot fajlu na /dev/hda10 se nalazi
fajl vmlinuz -ide-2.4.29 , ali kada ga ubacim u lilo ne prihvata ga.Urke: kada sam pokušao da ubacim tvoj kod i pokrenem #lilo prijavio mi je grešku u prvoj liniji tog koda.
Šta dalje?
❓ ❓16. октобар 2005. у 12:07 am #35727LimitManУчесникprobaj da ubacish instalacioni disk slackware-a. Kada te pita
[code]
boot:
[/code]ti mu reci:
[code] boot: vmlinuz root=/dev/hda10 ro noinitrd [/code]
probaj nakon toga da menjash ovo hda10 u hda11 hda12 … ili nizhe poshto mi je previshe da imash toliko particija ali sve je moguce.
Nisam siguran postoji li taj problem i dalje, ali ranije, slackware je pravio problema ukoliko se instalira na extended particiji (particije vetje od 5). Da nemash raid ili SATA? ili nedaj bozhe SCSI?
Uglavnom probaj pa javi 😉
16. октобар 2005. у 12:12 am #35728LimitManУчесникEh da … Ukoliko uspesh i kada uspesh da bootujesh u linux prvo edituj /etc/lilo.conf (preporuchujem
[code]
pico /etc/lilo.conf
[/code]
da se lakshe snadjesh)deo za Linux bi trebalo da glasi:
[code]
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda1
label = Linux
read-only
[/code]Kada to uspesh udarish: ctrl+x pa y pa da snimish a zatim ukucash: lilo da ga prepishesh.
probaj onda da bootujesh bez cdrom-a 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.