Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Ne znam kako da stavim bilo koji linux na nov komp
- This topic has 24 odgovora, 9 glasova, and was last updated 17 years, 6 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
4. mart 2009. u 9:34 am #76406
LINUSER
UčesnikATI Radeon graficke karte hoće da prave probleme. Kod mene se javljao crn ekran na kome je
plutalo prozorče sa upozorenjem o preporučenoj rezoluciji. Imao sam potpuno taman ekran kod
boot-ovanja nekih Ubuntu verzija i Debiana, Slično se dešavalo i kod obaranja sistema. Takve probleme nisam imao jedino sa Fedorom.Jedan savet: Šta god pokušavao, kod ubacivanja diska i pokušaja instalacije sačekaj nekoliko minuta – možda je ekran crn samo tokom boot-ovanja.
4. mart 2009. u 9:41 am #76407kmilos
UčesnikAko je potreban samo relativno svež kernel kao što nvukicevic kaze, probaj možda Fedora 10 Respin koji je objavljen pre neki dan (Fedora 10 + svi ažurirani paketi, uključujući i kernel, na instalacionioj mediji):
http://spins.fedoraunity.org/unity/torrent-files-fedora-10-20090210-re-spin
4. mart 2009. u 9:44 am #76408velial
UčesnikAko imaš neku noviju distribuciju probaj prvo sa njom (kao što je “nvukicevic” rekao). Meni su Fedora 8 i 9 pravile taj problem, ali Fedora 10 nije.
Ako nemaš neku novu distribuciju onda probaj da u biosu promeniš mod za sata, kao što sam ranije rekao, a pogledaj i onaj link koji sam ti dao. Ako sve to ne upali videćemo šta ćemo dalje (onda ćemo bar sigurno znati da nije do tog SATA kontrolera).4. mart 2009. u 9:50 am #76409velial
Učesnik@kmilos
Mislim da nije do kernela. Ako se sećaš tog mog posta samo tokom instalacije sam držao “LEGACY” mod. Kad se Fedora instalirala isključio sam “LEGACY” mod i sve je radilo.
Što ne mogu da se zakačim na http://fedora.fsn.org.rs/%5B/url%5D.
Tamo je ono upuststvo sa onom opcijom za dizanje kernela “irq pol” ili tako nešto. Nemogu tačno da se setim a moguće da bi to čoveku rešilo problem.4. mart 2009. u 9:53 am #76410nvukicevic
UčesnikJa mislim da bi najjednostavnije bilo da Gyle instalira UNetbootin i napravi butabilni USB od ISO slika za Mandrivu i Ubuntu koje ima. Ako su hard diskovi povezani na ICH10R kontroler (SATA 1-6) tu ne bi trebalo da ima veze da li radi u AHCI ili PATA modu.
UNetbootin se nalzi na http://unetbootin.sourceforge.net/%5B/url%5D .Nemanja Vukićević
4. mart 2009. u 9:58 am #76411kmilos
Učesnik@velial
Zavisi, može da bude do kernela ako je hardver baš nešto ultra nov, nije zgoreg probati onaj F10 Respin, barem neće morati da preuzima onolika ažuriranja kasnije 😉fedora.fsn.org.rs trenutno ne radi jer je izgleda nedostupan ceo server – tu su i debian.fsn.org.rs, ubuntu-rs.org, fsnserbia.org, itd. koji takođe ne rade, nisam obavešten zbog čega…
@nvukicevic
Ako je Gyle laik kao što kaže, zar mu nije jednostavnije da samo preuzme i proba neku svežiju instalacionu mediju?4. mart 2009. u 9:59 am #76412velial
Učesnik@nvukicevic
Može i tako ako mu ploča podržava podizanje sistema sa USB-a i ako zna da uradi to što si rekao.4. mart 2009. u 10:05 am #76413velial
UčesnikMožeš da probaš i da prilikom podizanja sistema odabereš stavku koja ti pruža mogućnost da uneseš opcije za podizanje sistema i da na kraju onoga što je već postavljeno dodaš opciju “irqpoll”.
4. mart 2009. u 10:23 am #76414nvukicevic
UčesnikAko je Gyle laik kao što kaže, zar mu nije jednostavnije da samo preuzme i proba neku svežiju instalacionu mediju?
Postavio sam ranije link ka blogu u kome je opisana instalacija Debiana na kompijuteru sa istom matičnom pločom i tu je problem rešen USB instalacijom. UNetbootin ima grafički interfejs i lak je za korišćenje, instalira se preko exe fajla i ima verzije i za linuks, pa možemo da mu pomognemo oko parametara.
Postoje prijavljeni bagovi u vezi sa Marvell kontrolorom, ali nisam siguran da li su ispravljeni u 2.6.27 kernelima, pa zato ažurirana Fedora ne mora da pomogne.
Ovde je verovatno slučaj da posle učitavanja linuks kernela u memoriju nije moguće učitavanje instalacionog programa zbog problema sa pata_marvell i ahci modulima, odnosno kernel nema pristup bilo čemu što je povezano na Marvell kontroler.Nemanja Vukićević
4. mart 2009. u 10:34 am #76415kmilos
UčesnikFedora redovno ubacuje probrane uzvodne zakrpe u svoj kernel paket, tako da iako paket kaže da je neka 2.6.27.x verzija, krajnji proizvod je nešto bliže 2.6.28, ali naravno sve zavisi koje su tačno zakrpe u pitanju, možda i ne reševaju ovaj problem…
Elem, ima čovek sada dovoljno opcija za domaći. 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.