Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Ne vidi DVD-RW????
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 18 years, 12 months раније by nVideo.
-
АуторЧланци
-
18. септембар 2005. у 2:23 pm #6166NostromoУчесник
Evo ja predjoh na Slack 10.1. 😆
Moram priznati da mi se veoma dopada.
Medjutim imam jedan mali problem. Kompajlirao sam 2.6.10 kernel
sa config fajlom iz 2.4 kernela koji se instalira inicijalno.
Sve je radilo OK, ali masina nije mogla da se ugasi nakon shutdown-a
tako da sam morao da je gasim rucno.
Onda sam rekompajlirao ponovo kernel ali ovoga puta sa omogucenom
ACPI opcijom jer to u onom starom configu nije bilo ukljuceno., medjutim
sada mi kernel ne vidi DVD-RW Nec 3500AG.(u dmesg ga nema, ali vidi
TEAC CD-RW koji je slave na IDE2 grani)
Da li mozda neko zna koju od opcija treba jos ukljuciti/iskljuciti u kernelu
da bi DVD-RW bio prepoznat? 🙄
Inace iskljucio sam opciju za SCSI emulaciju.18. септембар 2005. у 10:38 pm #34899mtm76УчесникTreba da bude uključeno u izborniku SCSi device support:
SCSI cd-rom support
SCSI generic support
a najvjerovatniji mogući scenario (nisi dao dovoljno podataka) je:
kada si prvi put kompajlirao kernel, ostalo ti jo u boot loader-u ona append=… linija, pa se zbog toga i dalje koristila SCSI emulacija (koja btw radi dobro i na 2.6 kernelu). Pošto si je isključio iz kernela to više nije moguće, pa sad ne postoji /dev/sr0, što ti vjerovatno stoji u /etc/fstab (ako je kernel 2.4 bio prije njega), a trebalo bi da bude /etc/hdx… Jesi li podesio fstab kako treba?19. септембар 2005. у 5:30 pm #34900NostromoУчесникTreba da bude uključeno u izborniku SCSi device support:
SCSI cd-rom support
SCSI generic supportTo je ukljuceno.
Jedino sto sam iskljucio je SCSI emulacija.Prvi put kada sam kompajlirao, nisam bio ukljucio ACPI podrsku i onda
je video DVD-RW, ali kao sto vec rekoh, onda sam rucno gasio masinu.Drugi put kada sam kompajlirao, ukljucio sam ACPI podrsku i nakon toga vise ne vidi DVD-RW.
fstab je bio podesen na /dev/dvd koji je bio link na hdc, dok je /dev/cdrom
koji je link na hdd i to je TEAC CD-RW540 koji i dalje vidi pod istim uredjajem (hdd) i on radi bez SCSI emulacije.U /dev direktorijumu ne postoji vise hdc uredjaj niti scx. Tako da jednostavno nemam sta da prelinkujem .
Sto se tice boot loader-a, ako mislis na lilo, tamo nema nikakve linije “append=…”
Znaci kad nema ACPI, ima DVD-RW, a kada ima ACPI onda nema DVD-RW.
20. септембар 2005. у 1:08 pm #34901mtm76УчесникZnaci kad nema ACPI, ima DVD-RW, a kada ima ACPI onda nema DVD-RW.
to ne bi nikako smjelo da bude tako…
varijanta 1:
Negdje si nesvjesno pogriješio kod kompajliranja kernela. Probaj ponovo sa starom konfiguracijskom datotekom sa kernela 2.4, samo sada ništa ne isključuj, već samo uključi ACPI. Čisto radi eliminacije mogućih uzroka. Naravno, obriši stare module.
varijanta 2:
U pitanje je nekakav bug. A da bi došli do tog zaključka treba eleministi čitav niz poznatih i nepoznatih razloga zašto bi se to moglo dogoditi, od čega nema ništa. Jedino da pretražiš net, pa vidiš da li ima neko sa sličnim problemom. Čak i ako je bug u kernelu (malo vjerovatno), nemoguće je da nije otklonjen u nekoj novijoj verziji kernela. Znači, probaj sa kernelom 2.6.12 ili 2.6.13…21. септембар 2005. у 4:09 pm #34902NostromoУчесникPazi sad ovo.
Danas sam hteo da ukljucim masinu (inace masinu redovno iskljucujem iz
struje zbog prenapona) i tom prilikom mi se zbrljavila u startu tastatura
pa sam je na momenat, jos dok se linux nije podigao, iskljucio i ukljucio
i tom prilikom mi je prepoznao dvd na hdc i sve je radilo do sledeceg restarta?!?!?!?Probacu neki noviji kernel ili neku drugu tastaturu. Ne znam.
22. септембар 2005. у 2:55 pm #3490322_danaУчесникbudi extra ljubazan i ukratko opisi korake kompajliranja kernela mozda ces meni pomoci jer i u mom slucaju se to jako iskomplikovalo. 😆
22. септембар 2005. у 4:31 pm #34904LYbУчесникE, jos nesto… Ko kompajlira 2.6 kernel sa konfigom od 2.4 neka posle ‘make oldconfig’ DOBRO pregleda sva podesavanja, posto je u 99% slucajeva nesto gadno zabrljano. Nazalost, ne secam se vise gde je sve brljavio, davno sam zavrsio sa ‘tranzicijom’ 🙂
@22_dana
(procedura se odnosi na 2.6 seriju kernela)Otpakuj source kernela u /usr/src/
Sredi simbolicki link koji je pokazivao na stari kernel source, tj. /usr/src/linux –> /usr/src/linux-tvoja-verzija
onda se prebaci u /usr/src/linux i kucaj# make menuconfig
konfigurisi kernel i izadji iz konfiguratora.
Dalje kucas:#make all
#make modules_installkucaj
# cp /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage /boot/neko-imedodaj u lilo ili grub da ti nudi i opciju da butujes kernel neko-ime.
Ima i jos jedna varijanta… ako si vec imao kernel 2.6 na sistemu, kopiraj config fajl starog kernela u /usr/src/linux/.configure pa kucaj
#make oldconfig
dalje nastavi od
#make menuconfig
cisto da vidis da li su sve opcije u redu.23. септембар 2005. у 8:29 am #3490522_danaУчесникsto je najmisterioznije, ja sam samo umesto
[code]make menuconfig[/code]
radio
make xconfigi umesto make all, radio sam make bzImage; make modules; make modules_install;
i to je prolazilo bez problema. nakon toga sam radio
# cp /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage /boot/2.6.13-def
(prethodno u Makefile-u dodao extrafersion-def)i
cp System.map /boot/System.map-2.6.13-def
cp .config /boot/config-2.6.13-defmozda su ova dva koraka suvisna.
jedini problem je sto kad se taj kernel bootuje on ne ucitava stvari koje je trebalo da ubaci kao module, (npr driver za zvucnu, itd)
kako on zna koje module treba da ucita?26. септембар 2005. у 7:56 am #34906NostromoУчесникPresao sam na 2.6.13 i sada sve radi super.
Za tebe 22_dana imam jedan tutorial (nesto malo preradjen) pa ga procitaj, nadam se da znas engleski ako ne, javi se.
[code]I know how frustrating it can be for slack noobs…everyone tells you that slack is too hard for a newbie and then when you’re faced with your first kernel compile…fear rolls in. Relax…slack isn’t hard…it just makes you learn quicker. Compiling a custom kernel isn’t hard…it just requires that you pay attention and follow the proper procedures. Once you’ve successfully installed slackware, then customized your kernel, you are well on your way to unleashing the raw power of linux…under the best (IMO) distro ever made.
Now to the compiling part…
First, we need to edit lilo.conf. Pick your favorite editor…one that is easy for newbies (and I still use this from time to time) is pico.
pico /etc/lilo.conf
Add this to your config…you can just copy what is there and add the .old stuff.
image = /boot/vmlinuz.old
root = /dev/hda1
label = slack.old
read-only
Note: Replace /dev/hda1 with the correct location of your root partition.
Now we need to edit the Makefile to make sure your new kernel is copied to the appropriate directory.
If you are using 8.1 or later, open /usr/src/linux/Makefile in a text editor, scroll to line 74 and
uncomment the the line #export INSTALL_PATH=/boot.
For 8.0 you must leave this line commented.So…cd /usr/src/linux
pico Makefile
scroll to line 74 and
uncomment the the line #export INSTALL_PATH=/boot.
For 8.0 you must leave this line commented.Now, make install still works great as long as the above is done. So…once the kernel source is downloaded and extracted to /usr/src, you can then create a new link.
From /usr/src
rm -f linux
ln -s linux-2.6.0 linux
cd /linuxmake mrproper #ne treba ako je sa Slack CD-a ili sa nekog Slack ftp-a
Then copy your existing .config to your new kernel source tree… #ne ako je nov kernel 2.6, a stari 2.4
cp /usr/src/linux-2.4.?/.config /usr/src/linux #ne ako je nov kernel 2.6, a stari 2.4
make oldconfig (to use your old config and choose to add/not add the new options) #ne ako je nov kernel 2.6, a stari 2.4
or…
make menuconfig (to use your old config and tweak further)
or…
make whatever other type you like (xconfig,gconfig,etc.)Just exit and save the configuration, then…
make && su -c “make modules_install” && make install
now cd to /boot and issue:
generate-modprobe.conf /etc/modprobe.confReboot [/code]
Inace na internetu ima jos ovakvih stvari pa pozovi Google.
29. септембар 2005. у 12:29 am #34907nVideoУчесникImao sam isti problem sa 2.4.29 kernelom… Vidi ga samo ako u biosu acces mod za dvd-rw i cd-rw koji je na istom kablu postavim na manuel….
Pokushaj tako pa vidi… U pitanju je Slack 10.1… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.