Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Ne prepoznaje makeinstall [sređeno]
- This topic has 21 одговор, 9 гласова, and was last updated 19 years, 5 months раније by
GigaMoravac.
-
АуторЧланци
-
20. новембар 2005. у 10:12 pm #37421
LYb
УчесникMa, ja to kazem dok sam koristio iskljucivo win na kucnoj masini, a to je dugo trajalo. Dakle windows je radio i radio, nije sluzilo kao sada za nedaj boze.
Sto se instaliranja tice, od kad vozim Gentoo ne radim ni to 🙂
21. новембар 2005. у 9:08 am #37422popeye
Главни мајсторSto se instaliranja tice, od kad vozim Gentoo ne radim ni to 🙂
Pa sad, kako se uzme. Ja emerge -uDpv world i apt-get dist-upgrade ravnam sa reinstalacijom sistema, otprilike isto traje.
21. новембар 2005. у 10:30 pm #37423LYb
УчесникUpravo tako: kako se uzme – zavisi koliko cesto radis emerge -uD world, ako radis na dan-dva-tri kao ja, onda je broj prenesenih paketa najcesce smesan.
22. новембар 2005. у 6:06 am #37424velial
УчесникKako bre ljudi stalno moraju da rainstaliraju win? Meni trecu godinu cuci 2000-ka i nikada joj nije trebao reinstall. Doduse, nema explorera, ima SAV-CE, AdAware, SpywareBlaster, SpyBot i VisNetic firewall.
Evo jednog glupog pitanja.
Imao sam Win na particiji od 10GB.
od softvera je tu instaliran
ofis
nero
winamp
i CAD
ostalo mi praznog mesta par MB
nakon reinstalacije istog
ostane mi 2GB praznog prostora
❓ ❓ ❓ ❓ ❓ ❓
redovno brisem one raznorazne temp dir mada u njima nikad nema bog zna sta tako da nije to u pitanju.22. новембар 2005. у 10:30 am #37425popeye
Главни мајсторUpravo tako: kako se uzme – zavisi koliko cesto radis emerge -uD world, ako radis na dan-dva-tri kao ja, onda je broj prenesenih paketa najcesce smesan.
U tom slučaju, to je bezbolno, naravno ako sebi možeš da priuštiš olako menjanje verzija softvera. Ja obično zakucam verzije ključnih paketa i uglavnom radim samo glsa-check.
22. новембар 2005. у 6:28 pm #37426LYb
УчесникPa nikada nisam imao frku sa nekim updateom, uglavnom i zato sto koristim stabilnu granu. Ljudi koji imaju problema sa update world su uglavnom oni koji to rade na nekoliko meseci ili pola godine ili oni koji koriste ~x86 a ne znaju sta znaci “testing”, “unstable” i slicno, tj. ne rade to da bi testirali i debagovali pakete, vec da bi bili bleeding edge.
Osim toga, ako se updateuje nesto kljucno, tipa (kod mene) named, open-ssl, squid, apache ili bilo sta iz toolchain-a, prvo pogledas po bugzilli i po forumima, pa i kad odradis, DOBRO pogledas promene u conf fajlovima 🙂
27. новембар 2005. у 4:15 am #37427GigaMoravac
Учесникgeneralno, dobra praksa preporucuje da kompilaciju programa radis kao normal user, a tek da make install radis kao root.
A koji je razlog da se tako radi?
27. новембар 2005. у 7:02 pm #37428japan
Учесникa koji je razlog da se radi drugačije?
jedino za make install ti je potreban root, pa ako samo to radiš kao root, manja je šansa sa se desi nešto neželjeno…
27. новембар 2005. у 11:17 pm #37429nVideo
УчесникRecimo više usera istovremeno configuriču i kompajliraju, a sve to ide na chekinstall –help
28. новембар 2005. у 12:52 am #37430GigaMoravac
Учесник -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.