Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › ne kompajlirani softver
- This topic has 4 одговора, 2 гласа, and was last updated 21 years, 3 months раније by Stasha.
-
АуторЧланци
-
15. октобар 2003. у 8:53 pm #2961StashaУчесник
imam problema sa nekompajliranim softverom.
Sve odradim kako je napisano u README i INSTALL file-u, znaci./configure
make
make install …i pored svih onih podataka cini mi se da se nije nista instaliralo, jer kad pokrenem
drugi program za koji je potreban ovaj prethodni izbaci mi poruku da mu fali taj (prethodno “instalirani” program)… Konkretno se radi o Gtk+-2.2.4, glib-2.2.3, i mnogim drugim za koje je potrebno prethodno instalirati neke druge nekompajlirane pakete, medjutim kao sto sam rekao, kad ih tako “instaliram” kao da ih nisam ni instalirao jer uvek fale…Interesuje me da li se to cesto desava svima vama tj. to jednostavno tako radi, ili ima neka druga procedura?
15. октобар 2003. у 10:28 pm #14070popeyeГлавни мајсторDa li je ta druga instalacija RPM?
Za ocekivati je da se RPM instalacije “zale” kako nesto sto si instalirao prevodjenjem koda nije na sistemu.
Kada kompajliras kod, prilikom instalacije paketa (make install) on se ne registruje u RPM bazi, tako da RPM uopste nije ni obavesten da je novi program instaliran na sistemu. Zbog toga ti preporucujem da koristis pomocni program checkinstall (potrazi ga na freshmeat-u) koji ce prvo napraviti RPM paket, a zatim ga instalirati.
16. октобар 2003. у 3:49 pm #14071StashaУчесникOvo izgleda radi super… 🙂 Taj checkinstall koliko vidim pravi rpm pakete koji bi mogli posle da se koriste, a dozvoljava i menjanje naziva paketa, kao sto i pokaze kako se paket zove i gde se instalirao, pa cak i kako da se uninstallira…
Ako nesto nije tako kao sto sam napisao ispravi me tj. ispravite me.Odlicno za sada, jos samo da se nadje neki program preko kog moze da se odredjuje putanja gde paket da se instalira i bice skroz super, jer ovako je to sve nekako nejasno…
U svakom slucaju hvala ti puno veliki Popeye…
…do sledece pomoci 🙂16. октобар 2003. у 4:14 pm #14072popeyeГлавни мајсторLokaciju gde se smestaju delovi paketa odredjujes prilikom konfiguracije, obicnom opcijom –prefix. Na primer, ako zelis da ti izvrsna datoteka kojom pozivas program bude u /usr/bin, biblioteke u /usr/lib i slicno, prefix je /usr, a naredba za konfiguraciju glasi:
$ ./configure –prefix=/usr
“Veliki Popeye”, a? 😛
16. октобар 2003. у 6:40 pm #14073StashaУчесник…da veliki Popeye 🙂
E super, sad znam kako da smestam programe tamo gde ja hocu, a ne tamo gde on sam ode… negde u k… . Nego sad opet imam problem oko instalacije Sodipodija. Instalirao sam gtk medjutim kad dam ./configure na sodipodiju uvek mi izbaci:
Package gtk+-2.0 was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `gtk+-2.0.pc’
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package ‘gtk+-2.0’ foundProbao sam i da preimenujem paket da odgovara ovome, ali nece, a ovo sto mi on kaze da uradim bas nesto i ne kontam pa bih zamolio za malo uputstvo ako je moguce.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.