Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › Naknadna particija [sređeno]
- This topic has 6 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 9 months раније by
rtanjvrh.
-
АуторЧланци
-
1. август 2007. у 6:27 pm #8931
rtanjvrh
УчесникImao na računaru:
na hardu sda (sda1,2 i3) instaliran debian
na hardu sdb /sdb1,2 i 3) instaliran ubuntu i 100 GB slobodnog neformatiranog prostora
na hardu sdc instaliran windowsXP.uradio:
na sdb od 100 GB slobodnog prostora napravio particiju sa fat32
debian u /dev prikazuje tu novu particiju kao sdb4
napravio sam dir u /mnt/sdb4
u /etc/fstab sam dodao red:
/dev/sdb4 /media/sdb4 fat32 auto,exec,user,rw 0 0
Pošto nisam u debianu video niti mogao da otvorim ovu particiju, pokušavao sam još sa promenama dozvola itd.
Jedino mogu da je koristim iz windowsa koji je prikazuje kao E:Da li je moguće i kako:
Da ovu particiju od 100 Gb (sdb4) koristim bez ikakvih ograničenja iz sva tri OS na svom računaru. Da na njoj imam materijal koji mogu bez ograničenja da editujem, izvršavam, čitam iz bilo kog OS na računaru.1. август 2007. у 6:54 pm #58659sysctl
Учесникu /etc/fstab sam dodao red:
/dev/sdb4 /media/sdb4 fat32 auto,exec,user,rw 0 0Umesto fat32 stavi [tt]vfat[/tt] ili jos bolje [tt]auto[/tt], znaci
[code]/dev/sdb4 /media/sdb4 vfat auto,exec,user,rw 0 0
[/code]
ili
[code]/dev/sdb4 /media/sdb4 auto auto,exec,user,rw 0 0
[/code]Sto se tice koriscenja fat particije to ti uposte ne preporucujem, prvo iz razloga sto je ogranicenje velicine
fajla 2GB, sto znaci da neces moci da napravis sliku DVD-a ili slicno. Ako hoces da istu particiju koristis i u
windows i linux sistemu formatiraj je kao ext2/ext3 i za windows koristi program Ext2 IFS, vise detalja
ovde >> http://www.fs-driver.org/1. август 2007. у 6:56 pm #586601. август 2007. у 9:38 pm #58661rtanjvrh
УчесникPošto sam rešio problem uz pomoć foruma Ubunti evo da saopštim postupak radi nekog eventualnog korisnika:
Postupak je potpuno isti i za ubunti 7.04 i za Debian 4 echo:
prvo: komandom: sudo mkdir /media/sdb4…..ubunti
mkdir /media/sdb4…..debia iz root terminalazatim: komandom: sudo gedit /etc/fstab ……ubuntu
kate /etc/fstab………debianI u fstab na kraju dodao red:
/dev/sdb4 /media/sdb4 vfat auto,users,iocharset=utf8,umask=000 0 0
Kod ubuntija sam morao da uradim restart da bi bih dobio ikonu sdb4 na desktopu dok je u debianu ista bila prisutna odmah nakon editovanja fstab-a.
Isprobano, sdb4 koristim bez ogranićenja iz sva tri instalirana OS.
Hvala na pomoći.1. август 2007. у 10:59 pm #58662foxbunny
Учесник/dev/sdb4 /media/sdb4 vfat auto,users,iocharset=utf8,umask=000 0 0
Da, ovo je isto što i ono što ti je dao sysctl. iocharset određuje kodni raspored za imena fajlova, što znači da će fajlovi u tvom slučaju koristiti utf8. umask određuje dozvole fajlova. Pošto vfat fs ne poznaje dozvole, onda će svi fajlovi koristiti dozvole koje definišeš u fstabu.
2. август 2007. у 10:28 pm #58663sysctl
УчесникTacnije, ogranicenje FAT32 tabele je 4GB. 🙂
A ja sam svih ovih godina ziveo u uverenju da je 2 giga. Damn you FAT 😀
12. август 2007. у 4:19 am #58664rtanjvrh
Учесникma problem je bio samo u načinu oblika zadavanja vrednosti particija.
Po uputstvu stoji da se vrednost zadaje u ”%” a u stvari treba izbrisati prikazanu vrednost slobodnog prostora i vrednost željene veličine particije upisati u obliku: ”2100.0 MB” bez ovih navodnika.
Normalno vodi se računa o broju primarnih particija, ali je moguće bilo da instaliram gde god hoću. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.