Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › MySQL vs Postgres
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years, 3 months раније by Nightweaver.
-
АуторЧланци
-
11. јун 2008. у 3:33 pm #10176foxbunnyУчесник
Kao prvo, ne interesuje me rasprostranjenost, vec tehnicke karakteristike. I posto sam potpun duduk za DBMSe, da biste mogli da mi malo kazete o ova dva i da eventualno date komentar o tome sta je bitno da se gleda kod DBMSova?
Za mene su trenutno aktuelne teme tipa nacin na koji se postavljaju (vise mi se svidja Postgresov pristup sa defaultovima koji obezbedjuju vecu bezbednost sistema, i dokumentacija koja daje pravu kolicinu informacija za moj nivo znanja). Sto se tice nekih tehnickih karakteristika ne znam bas nista. Gledao sam malo po Webu i uglavnom znam za price (rekla-kazala). MySQL je vise scalable, a Postgres postize bolje performanse, bar kad je Django u pitanju (bitno, jer Django ima odlican framework za caching sadrzaja i samim tim manje “trese” bazu)…
E, i zaboravih kljucno: baze mi trebaju za Django web framework.
11. јун 2008. у 5:05 pm #70685JMatejaУчесникMySQL nije free, ako hoćeš bazu preko 5GB moraš da calneš. PostrgeSQL je free u full varijanti. Tako da nema diskusije oko toga koji je bolji. Inače što se tiče performansi PostrgreSQL je bliži Oracle-u tako da….
11. јун 2008. у 6:44 pm #70686civanУчесник@JMateja
Da li mozes da pokazes neki link vezan za limit od 5GB? (nije da ne verujem, nego samo ne mogu da nadjem tu informaciju trenutno)MySQL je, generalno, laksi za koriscenje (podesavanje i slicno). Mane su da ne podrzava, to jest ne postuje SQL standard i uvodi nekompatibilnosti – od koriscenja raznih tipova navodnika do nekih funkcija poput konkatenacije stringova. Izgovor je da to olaksava korisnicima pisanje skriptova i slicno, ali put do pakla je poplocan dobrim namerama. Mada, postoji command line switch koji ga tera da se ponasa postandardu (koliko god moze).
Postgre vazi, to jest, pre 8.x serije je vazio, za tromiju bazu. Ali je odavno kompletan, a i postuje standarde. Danas su, generalno, i MySQL i PgSQL komparativnih brzina i kompletnosti.
Ono zbog cega mi je PgSQL /drazi/ su cinjenice da je moguce u njemu kreirati nove funkcije koristeci, na primer, Python… a i cinjenica da je tradicija na njegovoj strani.
11. јун 2008. у 7:38 pm #70687foxbunnyУчесникSto se tice limita, ako postoji, to jest nesto o cemu treba voditi racuna (posebno kad narucilac aplikacije nece da calne 😀 ), ali za moje licne potrebe nije toliko bitno. Sto se tice postavke Postgresa, meni se licno mnogo vise svidja to sto se u Postgresu dosta stvari konfigurise u samom startu, pa se samim tim ima bolji pregled u to sta se desava sa serverom. Meni to ne smeta.
A sta kazete, kako stoje i jedan i drugi sa scalabilnoscu?
11. јун 2008. у 8:29 pm #70688popeyeГлавни мајсторA sta kazete, kako stoje i jedan i drugi sa scalabilnoscu?
Ako te to baš brine, možeš da probaš MySQL ili PostgreSQL klaster. 🙂
Mada, ako si baš, baš ozbiljno zabrinut, nema opensource rešenja. 🙂
11. јун 2008. у 9:37 pm #70689foxbunnyУчесникPa ne brine me toliko. Samo se malo informisem. 😉 Imam u vidu uglavnom neke srednje sajtove (nista poput slashdota, naravno).
11. јун 2008. у 10:52 pm #70690NightweaverУчесникA sta kazete, kako stoje i jedan i drugi sa scalabilnoscu?
PSQL je tu bolji. Kada je u pitanju rad sa velikom koicinom podataka, ogromnim tabelama, tonom upita i ostalo, sto je obicno slucaje sa velikim firmama tu je PSQL pravi izbor. Firma u kojoj radim ima ogromne baze podataka, neverovatnu kolicinu upita u sekundi itd. Sve smo podesili na PSQL 8.x i vec dve godine sa bazama nemamo probleme. No, ako posao nastavi da raste ovim tempom morace da se razmislja o nekom komercijalnom resenju za bazu podataka.:)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.