Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › MySql ne umem da startujem?!
- This topic has 8 одговора, 5 гласова, and was last updated 18 years, 9 months раније by Marel.
-
АуторЧланци
-
21. новембар 2005. у 2:09 pm #6548centaurУчесник
Kad skriptu koja se nalazi u /etc/rc.d/rc.mysqld napravim izvrsnom pri dizanju sistema
servis se startuje i odmah ugasi (pre logovanja na sistem).Kako da startujem MySql?
21. новембар 2005. у 4:09 pm #37634braleУчесникkod mandraka bi to bilo ovako, a pretpostavljam da je i na Slackware isto ili slično
[code]# /etc/init.d/mysql.d start[/code]odnosno mogao bi da upotrebiš “chkconfig” da podesiš mysql da se diže sa system-om.
Pogledaj
man chkconfig
za više detalja21. новембар 2005. у 7:28 pm #37635japanУчесникšta se dešava kad pokušaš da startuješ mysql ručno, pomoću mysqld_safe?
jesi napravio inicijalnu bazu? mysql_install_db?
ko je vlasnik /var/lib/mysql/mysql/? trebalo bi da je mysql.mysql, ako nije:
[code]chown -R mysql.mysql /var/lib/mysql/mysql/[/code]konačno, šta kaže log?
22. новембар 2005. у 12:20 am #37636centaurУчесникko je vlasnik /var/lib/mysql/mysql/? trebalo bi da je mysql.mysql, ako nije:
[code]chown -R mysql.mysql /var/lib/mysql/mysql/[/code]Vlasnistvo je pravilo problem,cim sam njega promenio proradilo je.
@japan HVALA! 😆6. децембар 2005. у 2:00 pm #37637MarelУчесникJa sam imao isti problem i promenio sam vlasništvo i sad mogu da podignem server preko skripte iz rc.d, ali ne mogu da se kontektujem na server pomoću php-a, iako pomoću klijenta koji dolazi uz mysql mogu normalno da radim. Može li tu neka pomoć?
Inače, kad podignem server sa “/usr/libexec/mysqld -u root” sve radi.
6. децембар 2005. у 3:03 pm #37638MisterNoУчесникAko ti se php i mysql nalaze na istom racunaru u php fajlu gde pravis konekciju stavi ‘localhost’ za mysql server a ne ip adresu ili ime servera. Posto se u pojedinim distribucijama po defaultu iz razloga bezbednosti tcp konekcije nisu ukljucene po defaultu. Jer kada se instalira mysql ne trazi sifru za logovanje pa bi bila moguca zloupotreba. Slicna prica kao i sa postgresom.
Ne mogu da se setim kako se ukljucuje podrska da mysql prima tcp konekcije potrazi na googlu.
6. децембар 2005. у 3:06 pm #37639MisterNoУчесникDa zaboravio sam.
Da li si ukljucio na apachu podrsku za php. I da li si instalirao php mysql modul.
6. децембар 2005. у 8:33 pm #37640japanУчесникJa sam imao isti problem i promenio sam vlasništvo i sad mogu da podignem server preko skripte iz rc.d, ali ne mogu da se kontektujem na server pomoću php-a, iako pomoću klijenta koji dolazi uz mysql mogu normalno da radim. Može li tu neka pomoć?
kojom funkcijom pokušavaš da se konektuješ i šta ti javlja kao grešku?
7. децембар 2005. у 4:34 pm #37641MarelУчесникProblem je bio što su bile isključene TCP konekcije u rc.mysqld fajlu pomoću opcije –skip-networking. I da, u php skripti je host bio označen preko imena koji odgovara IP adresi eth0 interfejsa, a ne lo (localhost).
Međutim, prilikom rešavanja ovog problema pokušao sam da pristupim serveru sa druge mašine pomoću komande “mysql”, ali evo šta se desilo.
[code]mr@ras:~$ mysql -h main -u marko -p test
Enter password:
ERROR 1251: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client[/code]
Na drugoj mašini je verzija 4.0.23a, a na prvoj 4.1.14. Ispada da ova malo starija verzija ne podržava taj protokol. Ali ja sam prethodno nešto čačkao oko passworda i dužina enkriptovanog stringa je porasla sa 16 na 40 karaktera. Može li to nekako da se vrati da bi starija verzija mogla da se konektuje? -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.