Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Muke po NV 8600gts
- This topic has 12 одговора, 3 гласа, and was last updated 17 years, 1 months раније by veteran.
-
АуторЧланци
-
12. новембар 2007. у 1:21 pm #9521veteranУчесник
Izgori mi matična, ostane mi gomila kartica. procesor 3GHz HT 2 giga ram-a i izdatak za novi računar jer nema ploča na tržištu koje podržavaju ovaj procesor.
Kao zagriženi Linux-aš uzmem ploču sa podrškom za SLI i napustim mog voljenog ATI-ja, kupim pomenutu karticu i sav srećam krenem u instalacije, sad bar imam grafičku koja je sigurno podržana i u Linux-u i u BSD, kad oćeš, rezolucija 1024×768 i ni traga od 1440×900 što je native rezojucija moj ASUS monitor VW192s. Slika muuzgava, nema problema, sad ću ja to da sredim kroz xorg.conf. Sredim sve po protokolu ubijem X pokrenem ga ponovo kad ono 640×480, grozno.
Pitanje je da li NV svojim drajverima više ne podržava 16:9 ili pa ne može da prepozna da je moj monitor LCD a ne CRT, jer ima samo dva DVI priključka a monitor se priključuje preko adaptera? Ovde sam stavio temu jer nije reč samo o jednoj distribuciji već o praktično svim (Fedora8, Sabayon, PCBSD pa čak i Vista, bez uvrede, časni izuzetak je OpenSUSE 10.3 64 bitna verzija) drugim rečima ako postoji mogućnost custom podešavanja slika je besprekorna. O Compiz-u nekom drugom prilikom a na starom računaru sve radilo i to sa Radeon-om 9600.
Naravno, cela priča je bazirana na činjenici da su svuda bili instalirani najnoviji drajveri. Svi OS-ovi su praktično neupotrebljivi sem SUSE sa koga se i javljam. Uzgred da li ISO images za AMD64 podržavaju i Intelovu 64 bitnu arhitekturu?
Svaki savet je dobro došao, hvala.
Veteran
12. новембар 2007. у 1:34 pm #64953nowaveУчесникKoristim XFX nv 8600gt karticu, i bez nvidia-inih driver-a mi je sve radilo ok (ali nije bilo podrske za widescreen, pa sam terao u 1280×1024), i na Ubuntu 7.04 i 7.10 kao i na Fedori 7. Na Ubuntu je bilo malo muke da namestim nvidia drivere, ali kad sam ih namestio, sve ide ok. Inace monitor je iste rezolucije kao i tvoj, i takodje nakacen preko adaptera dsub-dvi. Drajveri definitivno “podrzavaju” 16:9, tako da je kod tebe nesto drugo u pitanju. Mozda da prilozis X log file?
12. новембар 2007. у 4:07 pm #64954veteranУчесникSredio sam sve na Fedori 8. Skinuo sam ponovo driver i u konzoli ga instalirao a zatim editovao u xorg.conf SubSection “Dislay” kako meni ogdovara i sve savrseno radi. Sad jos da je prilagodim mojim potrebama pa da se pozabavim sa PCBSD koji u sebi sadrzi upravo isti drajver koji sam i ovde instalirao ali ga izgleda ne ucitava.
U svakom slucaju hvala na brzom odgovoru.
12. новембар 2007. у 4:25 pm #64955nowaveУчесникCool… Lepo je kad sve radi! O0
13. новембар 2007. у 10:35 am #64956veteranУчесникPa, nije baš sve cool. Ostaje pitanje žašto kartica vidi monitor kao CRT a ne kao LCD i ne prepoznaje powersave, odnosno daje podatak da monitor nema tu mogućnost bez obzira što je opcija dpms uključena u xorg.conf.
13. новембар 2007. у 10:43 am #64957nowaveУчесникHmmm… To stvarno jeste pitanje. Mozda je nesto do monitora… Mada ja imam isti takav monitor, i kod mene je sve ok…. Ili je mozda u pitanju onaj konvertor dvi-dsub, mozda je on nesto falican. Probaj da nabavis neki drugi, cisto da vidis da li ce se isto ponasati. Ako to nije, onda ne bih znao da ti nista drugo kazem. 🙁
13. новембар 2007. у 3:06 pm #64958KosavaУчесникNajlakše i najjednostavnije rešenje da nemože biti lakše bar na mom Kubuntu otvorim konsolu i kucam sudo nvidia-settings izaberem rezoluciju i onda na kraju samo kliknem na Save X Configuration File ja resetujem da budem siguran i kad eto odnos strana mi je 16:10 i 1920 x 1200 rade toliko od mene O0
14. новембар 2007. у 9:18 am #64959nowaveУчесникPa i njemu je sad dobra rezolucija i odnos, ali mu prijavljuje monitor kao CRT, a ne kao LCD, a nema ni powersave opciju.
14. новембар 2007. у 10:14 am #64960veteranУчесник@Kosava
Kao što reče nowave rezolucija je dobra, a verovatno si prevideo da sam u prvom postu napisao “zagriženi Linuksaš i to preko 10 godina”
@nowave
I meni je to palo napamet, pogotovu što su mi se pojavile smetnje u vidu belih horizontalnih iskrica uz razne artefakte ali sam bio umoran da se zavlačim iza računara, no jutros sam to promenio i prvi test uradio na WinXP. Posle paljenja računara on se vratio na 1280×1024 ali sa custom rezolucijom refreš-rate 72Hz sve je odlično. Na 75Hz slika je veća od displeja. SUSE je sve podneo bez prroblema i sad da vidim još šta kaže Fedora.
Inače, nisam bio lenj pa sam malo pročešljao ASUS forum i jasno je da veliki broj korisnika ima iste probleme naravno pod winom a to nije baš pohvalno za ASUS. Ako Fedora uradi sve kako treba onda je problem solved. Interesantno je da praktično zanemarljiv broj muči muku sa ATI-jem. I kod mene je Radeon radio bez problema ali je kartica AGP pa mi je neupotrebljiva na ovoj ploči.14. новембар 2007. у 10:23 am #64961nowaveУчесникDefinitivno nije pohvalno, ali ipak je taj monitor poprilicno jeftin za jedan 19inch LCD, plus je i predvidjen da se kaci na dvi a ne na dsub, pa su sigurno i na kvalitetu samog prikljucka stedeli, samim tim kada se jos nakaci neki (losiji) konvertor, dodje do odredjenih problema.
Sto se tice PCBSD-a i ucitavanja driver-a, ne znam da li te to jos interesuje, ali meni se desavalo, doduse ne na BSD-u, vec na Ubuntu-u, da dobro instaliram dirver, ali da ga posle restarta ne ucita. Nije pomagalo ni modprobe, ni editovanje modconf-a, nista od onih standardnih stvari. Jedino sto je pomoglo je da sam izbrisao rucno sve driver-e vezane za nvidia graficke kartice i onda instalirao driver, i tek je onda proradilo. Napominjem, nije BSD ali mozda pomogne. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.