Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›MS Linux
- This topic has 15 odgovora, 7 glasova, and was last updated 19 years, 7 months ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
3. septembra 2003. u 1:24 am #12880
popeye
Glavni majstorJa na primer, ne mogu da ‘mrzim’ ni Microsoft ni bilo koju drugu softversku kucu. Jednostavno, za tako nesto nemam razloga. Posle Workbencha (Amiga), DOS je bio moj sledeci OS na kom sam radio, a pre prelaska na Unix.
Linux je samo jos jedan OS u nizu i kao sto ne biram puno koju distribuciju Linux-a koristim, tako i prelazim sa npr. Linux-a na BSD, sa BSD-a na SCO (kada radim na x86 platformi). Moze se reci da nisam potrosac lojalan odredjenom brendu – koristim onaj koji u datoj situaciji najvise odgovara poslu.
Svaki OS koji sam koristio imao je prednosti i mane, a nisam od likova na http://www.linux.com koji u odbrani svog ljubimca ponavljaju 10 fraza u krug. Podizanje Linux-a na nivo religije, a to ocigledno rade mnogi ‘branioci’, nece pomoci poboljsavanju samog sistema. Pre ce biti da ce ga unazaditi.
Sto se Microsofta i Windowsa tice, nemam puno toga da kazem. MS ima odlicnu zaradu i po poslednjem kvartalnom izvestaju vidi se tendencija rasta. Ravnodusan sam prema tome (mozda i malo zavidan), ali nemam problem sa tim, jer postoji mnogo vece kompanije sa daleko vecim prihodom (IBM). Problem sa MS-om moze imati samo korisnik Windows-a – zbog efekata monopola.
Samo Windows jezgro zaostaje za BSD ili Linux jezgrima, ali je na aplikativnom planu (govorim o desktop trzistu) daleko ispred. Zato i ne cudi dogadjaj u Minhenu.
3. septembra 2003. u 7:01 am #12881Slsimic
UčesnikMa dabome da ono “mrzim” nije bukvalno. 😀
Vise kao izraz revolta za sva blokiranja i plave ekrane kojih sam se nagledao radeci u Win-u.
I nazalost moram da priznam da neke stvari i dalje moram da radim bas u Winwowsu, bas zbog tog aplikativnog plana o kom govoris.
Ali kad Linux dodje na isti nivo na tom planu i on ce se placati. 🙂
Tako da mu ovo dodje samo kao zdrava konkurencija tj. ne moze da skodi. A kad ne skodi znaci da koristi 😀3. septembra 2003. u 3:30 pm #12882popeye
Glavni majstorZdrava konkurencija nikad ne skodi. 🙂
Slazem se da ce se sve velike Linux distribucije ubuduce naplacivati i sto je jos vaznije nece moci da se slobodno kopiraju. Vec danas vidimo da se GPL zaobilazi kad je distibucija u pitanju.
Mozemo se mi ljutiti koliko hocemo, ali to je neophodno kako bi distribucije mogle da udju u borbu za trziste. Potrebne su aplikacije i obaveza prozvodjaca da odrzava i obezbedi funkcionalnost proizvoda u svim uslovima. Windows je dobio aplikacije portovanjem sa Macintosha koji je u to vreme bio standard, a danas Linux mora privuci firme da portuju svoje aplikacije sa Windows-a na Linux.
Motiv za nastanak i poslovanje firme u trzisnoj privredi je profit. Nazalost, GPL se sukobljava sa tim osnovnim principom i zato se ne mogu ni ocekivati aplikacije pod tom licencom.
I naravno, da bi stvarno bio popularan, Linux mora imati i super igrice. 😉
5. septembra 2003. u 11:20 pm #12883HILL
UčesnikElem vidim da je neko procitao pricu koju je izdao wininformat.com
gde se kaze da ce racunari u Minhenu koristiti “VMware emulator” za pokretanje programa za win…
Mislim da je to jako suplje receno jer:
VMware nije emulator, vec virtuelna masina koja omogucava da dva operativna sistema mogu simultano da rade.Na officijelnom sajtu mozete pronaci i cene VMware-a, koja nije bas mala.
Na to cu da dodam da morate da imate licencu i za drugi operativni sistem koji koristite, tako da ono sto su oni rekli izgleda ovako:
Minhen je platio 30+ miliona eura za linux (MS ponuda je bila povoljnija inace ) a sada je uz to platio i za VMware, i windows!?
Mislim da sve to nema smisla…5. septembra 2003. u 11:51 pm #12884DVSoftware
UčesnikMislim da iz principa nisu uzeli windoze. Hm, bas isprobavam win2003 server (grrr manijak mi pogazio mandraka 😈 )
6. septembra 2003. u 12:35 am #12885popeye
Glavni majstorVMware nije emulator, vec virtuelna masina koja omogucava da dva operativna sistema mogu simultano da rade.Na officijelnom sajtu mozete pronaci i cene VMware-a, koja nije bas mala.
Na to cu da dodam da morate da imate licencu i za drugi operativni sistem koji koristite, tako da ono sto su oni rekli izgleda ovako:
Minhen je platio 30+ miliona eura za linux (MS ponuda je bila povoljnija inace ) a sada je uz to platio i za VMware, i windows!?
Mislim da sve to nema smisla…Nema smisla, osim u slucaju da imaju vazece licence za Windows 3.1 (to su koristili pre Linux-a) i koriste ga u prelaznom periodu.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.