Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Mplayer nece pa nece
- This topic has 8 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 2 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
23. januara 2005. u 8:58 pm #4721
Mr_Pingvin
UčesnikNedavno sam instalirao Yoper-a 2.0.2, pre njega sam koristio MDK 10.0
koji sam napustio zbog brzine t.j. sporoce, jer nikako nisam uspevao da resim taj problem.No sve u svemu Yoper je zadovoljio sve moje potrebe dok na red nije dosao Mplayer. Instalirao sam ga iz source paketa isto kao i u MDK bez ikakvih problema, ali imam problem pri startovanju.
Nece da se pokrene iz konzole. a kada ga startujem direktno iz direktoirja u koji se instalirao /usr/local/bin (tako nesto) on se pokrene ali lose ucita skin. nekako je tamniji i nista se ne vidi a i posle nekog vremena zablokira mi se ceo sistem pa skoro da ni reset ne pomaze.
probao sam da stavim i druge skinove koje sam skinuo sa njihovog sajta ali ne vredi opet ista prica. dali je problem u tome sto yoper nema pristupa tom direktorijumu i zbog cega je to tako ? ili ova verzija Mplayera 1.0 nece jednostavno da radi na ovom sistemu, mada bi trebalo.Kao sto sam rekao sve sam uradio po uputstvu, kodeci,fontovi, skinovi…
sve je na mestu ali stvar nece da proradi.Za sada koristim Xine, ali ipak Mplayer je samo Mplayer…..
23. januara 2005. u 9:11 pm #24181brale
Učesnikmplayer pokreces iz konzole sa komandom “gmplayer” da li je to u pitanju?
Budi malo odredjeniji.23. januara 2005. u 9:39 pm #24182Mr_Pingvin
Učesnikpa ovako kad iz konzole pokrenem sa gmplayer…ali iz direktorijuma u koje je instaliran nikako drugacije, on se startuje u fullscreen modu i zatamni skin tako da nelici na nista, kada iz menija promenim skin opet ista stvar, a i ponekad zaglavi ceo sistem sto na linuxu za ovih nekoliko meseci nisam doziveo….
24. januara 2005. u 2:37 pm #24183popac
UčesnikSkoro sam siguran da će ti ovo rešiti roblem ali je krajnje glupo
ln -s /usr/local/bin/gmplayer /usr/bin/
ln -s /usr/local/bin/gmplayer /usr/bin
ln -s /usr/local/lib/mplayer/* /usr/lib/mplayeri tako sve…
Probaj da ga rekompajliraš tako da ne bude u /usr/local nego u /usr što bi bilo komplatno rešenje 😉
25. januara 2005. u 11:49 pm #24184Mr_Pingvin
UčesnikPa ovako izgleda nije problem samo u Mplayeru…..
i Arts se instalira u USR/LOCAL/BIN pa isto nece da radi, kao i jos neki programi koje necu da nabrajam……da li je to neki bug u mom distrou, a kunem se nisam dirao nista sistemsko osim sound sistema i desktop pozadine…..Cini mi se kao da je Usr/local nevidljiv za moj sistem….bilo sta da iskopiram tamo nece da se startuje….
Neznam sta da radim, u MDK nisam imao ovakav problem…
probao sam da iskopiram rucno mplayer u usr/bin ali nije mnogo vredelo…prestao je da puca ali ostao mi je problem sa skinovima…
26. januara 2005. u 2:41 am #24185LYb
UčesnikCekaj, nece da se startuje ako kucas ‘gmplayer” ali oce sa ‘/usr/local/bin/gmplayer’? Ako kucas ‘whereis gmplayer’ da li ti ga prijavi igde?
Izgleda da ti u $PATH promenljivoj ne postoji /usr/local/bin. Proveri sa ‘echo $PATH’. Mozes da dodas tako sto ces u .bashrc fajl (nalazi se u tvom /home direktorijumu) dodati
export $PATH=/usr/local/bin:(pa ostatak promenljive koji je postojao)
kod mene je recimo (na slacku):
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/htdig/bin:/usr/lib/java/bin:/usr/lib/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt/bin:/usr/share/texmf/bin:
26. januara 2005. u 2:43 am #24186LYb
UčesnikMoja greska, treba:
export $PATH=’/usr/local/bin:(pa ostatak promenljive koji je postojao)’
-treba staviti jednostruke navodnike
26. januara 2005. u 12:37 pm #24187Mr_Pingvin
UčesnikE hvala ti…….probacu ovo sa $PATH….znao sam da to postoji negde u linuxu a posto sam pocetnik nisam znao GDE. Mislim da ce ovo resiti problem mada mi nije jasno kako je on nastao.
Idem odmah da probam. THNX.
26. januara 2005. u 3:14 pm #24188popac
UčesnikObično ti se programi koje ručno instaliraš (tačnije kompajliraš) smeštaju u /usr/local/*.
Meni se npr, sa mozilom desilo da je instalira lepo u /usr/local a neće posle da je pokrene. Neznam zašto ali u samom programu je bilo nemešteno da poziva /usr/bin, /usr/libs… umesto /usr/local/bin/* a ostali programi iz /usr/local/* su radili. No kod tebe verovatno to nije slučaj tako da mlatim gluposti kao i uvek 🙄
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.