Početak›Форуми›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›Mplayer codeci u Mandrivi 2006 X86_64
- This topic has 5 odgovora, 5 glasova, and was last updated 17 years, 6 months ranije by
debelizmaj.
-
AutorČlanci
-
27. marta 2006. u 5:12 pm #7195
VladimirStefanov
UčesnikOvako, imam novi AMD 64 bitni i sad mi kodeci za wmv ne rade. Ranije sam ih stavljao u /usr/lib/win32 direktorium i izgleda da je on jos uvek difoltni u Mandrivi jer Kaffeine pri prvom butiranju ih trazi tamo i prajevljuje Everything is ok. Ali ni Kafeine (Xine) ni mplayer nece da otvore wmv9 kodece. Skinuo sam sa strane mplayera paket “all”. Dali je to sto sam na 64 bitnom OS? Dal zna neko dali su oni namenjeni samo za x86 sisteme? Stavljao sam ih i u /usr/lib/codecs, /usr/lib64/codecs, /usr/local/lib (64)/codecs… ali nista. Koristim binarni Mandrivin paket mplayera. Kad u mplayeru pustim wmv fajl dobijem samo zvuk a za video sledecu poruku:
Requested video codec family [wmv9dmo] (vfm=dmo) not available.
Enable it at compilation.
Requested video codec family [wmvdmo] (vfm=dmo) not available.
Enable it at compilation.
Cannot find codec matching selected -vo and video format 0x33564D57.
Read DOCS/HTML/en/codecs.html!
==========================================================================
AO: [oss] 16000Hz 1ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback…
A: 5.5 (05.5) of 45.0 (45.0) 0.3%Na poslu imam istu verziju Mandrive ali 32 bitnu i tamo sve radi.
28. marta 2006. u 5:16 am #42656velial
UčesnikZa mplayer poseti njuhovu web stranicu
http://www.mplayerhq.hu/design7/dload.html
tamo imas uputstvo za mplayerove kodekeMoguce da rpm paket mplayera koji si skinuo nije iskompajliran sa svim opcijama. Zbog takvih stvari autori mplayera i preporucuju da ga sam iskompajliras iz izvornog koda.
Probaj prvo da sredis kodeke prema uputstvu, ako to ne uspe onda probaj da iskompajliras izvorni kod mplayera. Dobro procitaj uputstvo za kompajliranje narocito obrati paznju koja ti verzija gcc-a treba, mislim da moras tacno tu verziju da imas, ni stariju ni noviju.
srecno!
28. marta 2006. u 6:05 am #42657VladimirStefanov
UčesnikProbao sam ja i iskompajlirati ili nikako nece na 64 OS. Treba ubaciti neke opcije koje ja ne znam ili barem ih nisam video u ./configure –help u vezi 64 bitnih OS-a.
28. marta 2006. u 7:55 am #42658jovir
UčesnikAko imaš Mandrivu 2006, ona dolazi sa GCC-om 4, koji nije podržan u source-u MPlayera 1.07 (a ni u prethodnim verzijama) . Ono što moraš da uradiš je patch-ovanje. Na netu nađi “MPlayer-1.0pre7try2-gcc4-1.patch”, pa onda ga kopiraj u direktorijum gde je raspakovan Player-1.0pre7try2.tar.bz2 i kucaj:
[code]
patch -p1 < MPlayer-1.0pre7try2-gcc4-1.patch
[/code]
Nakon toga se MPlayer normalno kompajlira i instalira…
Pozdrav!28. marta 2006. u 8:59 am #42659kmilos
UčesnikPa koliko ja znam ni ne mogu da rade na x86_64, ne zovu se džabe win32codecs…
Možda da probaš da instaliraš 32-bitne pakete za mplayer, xine itd. sa tim kodecima? Umesto patnji sa kompiliranjem preporučujem PLF riznicu…
29. marta 2006. u 12:32 pm #42660debelizmaj
Učesnikda ne otvaram novu temu….
Kompajlirao sam MPlayer i kada ga pokrenem sa gmplayer u konzoli on mi javi sledecu gresku:[code]
Failed to open /dev/rtc: Device or resource busy (it should be readable by the user.)
[/code] inace ulogovan sam kao root
kako to da zalecim? -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.