Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Moze li Slackware 10 na ovu masinu…..
- This topic has 12 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 4 months раније by
BaneZ.
-
АуторЧланци
-
16. децембар 2004. у 3:19 pm #4573
BaneZ
УчесникTreba kod drugara na masinu da stavim Linux. Pretpostavljam da moze, ali…..
Duron 850Mhz
SDRam 128 MB
Bitno je da radi pod KDE-om, i ako moze savet sta je sve bezbedno od servisa poiskljucivati da bi radio sto brze. Posto bi mu to bio jedini operativni sistem, pretpostavljam da Lilo treba staviti u MBR. Da li Lilo tada automatski ucitava Linux, ili bi morao svaki put da pritisne Enter na obelezenom izboru ”
Linux”? Posto mi je ovo prvi put da nekome instaliram samo Linux na masinu, potreban mi je savet oko particija: gde staviti swap, koliki da bude, kako formatirati hard i napraviti particije….. (hard je 30 GB). Svaki savet je dobrodosao….
Hvala!!!16. децембар 2004. у 3:38 pm #23186dekxi
УчесникKod mene radi na nesto slabijoj masini. Nema razloga da ne radi.
16. децембар 2004. у 7:52 pm #23187Moneo
УчесникSlack bi trebao da sa tom masinom radi bez problema-nije toliko zahtevan i ne razbacje se resursima kao recimo RH ili MDK!
Prilikom same instalacije kada budes dosao do koraka da instaliras boot-loader(LILO)izaberi expert mode i namesti sam sta ti odgovara-izaberi da se instalira u MBR(po defaultu nudi /dev/hda-tj. prvi disk,ali je to parametar koji biras po zelji-recimo meni je Slack na drugom disku,pa sam stavio /dev/hdc!Inace moras dodati root particiju u lilo.conf jer se na njoj obicno nalazi kernel,tj. jezgro sistema koje LILO koristi za podizanje istog-i kojoj mozes dati ime po zelji-pojavice se u LILO meniju prilikom boot-a sa imenom koji si odabrao!
Sto se particija tice tu vazi-koliko ljudi tol’ko cudi,ali ako ti je drug pocetnik-sledeca shema ce biti sasvim OK!Dakle:
/swap-treba da bude 2x veca od kolicine sistemskog RAM-a-dakle u tvom slucaju oko nekih 260MB
/root-pa recimo da je nekih 5GB dovoljno!
/home-upisaces mount point /home-recimo sav prostali prostor na hardu-na kome moze odlagati sve sto mu treba i sto je najvaznije odvojena je od root particije-inace default particija obicnog usera!
Za fajl-sistem /root i /home particija slobodno odaberi ReiserFS ili ext3-oba su odlicna i podjednako su dobar izbor!
Particije mozes napraviti pomocu fdisk-sa Slack-ovog cd-a(na sajtu Slack ware-a imas fino uputstvo kako se koristi!),ili ako te odbija text okruzenje-napravi ih iz Partition Magica iz Win ili preko diskdrake-a iz MDK-a(preporucujem-meni licno je daleko jednostavniji i razumljiviji od Partition Magic-a)-iz njih mozes otkloniti i sve particije koje ti ne trebaju ili povecati/smanjiti postojece!
Za mount-point-e i prepoznavanje swap particije ce se postarati sam setup Slack-a-target opcija,koji je kao sto vec sam znas vrlo jednostavan,razumljiv i praktican!
Eto,nadam se da je bilo od pomoci!
CU!
Heavy Metal rules!18. децембар 2004. у 12:39 pm #23188BaneZ
УчесникHvala!!! Ako nesto krene naopako, javicu se 🙂
18. децембар 2004. у 4:37 pm #23189Moneo
УчесникNema na cemu……
If imas problem then samo pitaj……
CU!
Heavy Metal rules!20. децембар 2004. у 3:02 pm #23190BaneZ
УчесникSutra idem da instaliram, pa nesto razmisljam, da li je pametno, da mu, posto se prvi put susrece sa Linuxom postavim opciju supermount na DVD-ROM? Ja nesto i nisam bas imao lepa iskustva sa tom opcijom u Mandrake-u 9.2 pa me interesuje npr. on ubaci cd, odradi sta treba sa njega, pritisne dugme eject na DVD-ROM-u ili mora da ga unmount-uje pre nego sto stisne dugme? Takodje me interesuje da li treba samo da u fstab stavim opciju supermount umesto noauto ili nesto drugo. Hvala!!!
20. децембар 2004. у 9:33 pm #23191bp21000
Учесник@BaneZ: Supermount ume da bude korisna opcija bez pogovora. Kod mene lepo radi i na MDK 9.1 i 10.0 pa takodje i 10.1. Sa MDK 9.2 nemam nikakvih iskustava. Kada je on bio aktuelan, ja sam koristio Slack 9.1.
Ono sto znam je da supermount zapravo predstavlja kernel patch, koji ne postoji na Slackware distribuciji. Prema tome, ako hoces supermount na slackware-u, onda ti preostaje samo da skines patch sa neta i da svojerucno patchjues kernel prema uputstvu iz README fajla.
P.S. Ovako izgleda moj /etc/fstab odnosno ono u njemu sto ima veze sa supermount-om:
[code] none /mnt/cdrom supermount dev=/dev/hdd,fs=iso9660,ro,–,umask=0,iocharset=utf8,users 0 0
none /mnt/cdrom2 supermount dev=/dev/hdc,fs=auto,ro,–,umask=0,iocharset=utf8,sync,users 0 0
none /mnt/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,–,umask=0,iocharset=utf8,sync 0 0[/code]20. децембар 2004. у 10:26 pm #23192bp21000
Учесник@BaneZ: zaboravio sam da pomenem da se meni na Duronu 850MHZ MDK 10.1 vrti sasvim pristojnom brzinom. Doduse, ja imam 256MB SDRAM, ali Slackware 9.1 i 10.0 su fantasticno radili i dok je u masini bila ista kolicina RAM-a, bas kao u toj na koju treba da nabacis Slack 10.0. Tek toliko da se zna.
21. децембар 2004. у 6:41 pm #23193BaneZ
УчесникInstalirao sam i imamo jos jedan problem. Naime, sa Xine-om mu seckaju i DVD i DivX. Moracu da probam sa Mplayerom. Ima li neko neku ideju za Xine, jer mislim da je bolji za DVD?
21. децембар 2004. у 6:53 pm #23194kmilos
УчесникJe l’ hdparm-om ukljucen DMA i ostalo na DVD uredjaju i hard-u?
Takodje zavisi i od video kartice i X-a. U podesavanjima Xine-a probaj da promenis video output (Xv ili Xshm, ne secam se sad koji je za sta, istestiraj ih sve tamo u ostalom). -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.