Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Može li: laptop+bluetooth+mobilni=internet?
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 11 months раније by sholastik.
-
АуторЧланци
-
15. фебруар 2005. у 8:21 pm #4846sholastikУчесник
Može li se ova kombinacija nagovoriti da radi? I kako?
OS je Mandrake 10.1.15. фебруар 2005. у 11:30 pm #25068zAkiLiУчесникJa sam pocketcp povezao sa kbluetooth aplikacijom bez problema (mepis distro), mislim da ni mobilni ne bi pravio probleme.
hint: pretrazi malo starije teme, bilo je vec reci o temo.15. фебруар 2005. у 11:31 pm #25069salacУчесникJa sam nabudzio nesto slicno, doduse bez bluetooth-a. Imam simens m55 i data kabl, pa sam uz malo googlovanja i uputstava sa telekomovog sajta uspeo da pustim gprs.
Tvoje pitanje bi moglo da se razlozi na 2 dela:
1. kako instalirati bluetooth podrsku, odnosno sta treba uraditi da bi se bluetooth uredjaj predstavio sistemu kroz serijski interfejs, a kako bi ppp dimon mogao kroz njega da komunicira sa modemom odnosno mobilnim telefonom
2. setovanje ppp-a tj skripti za uspostavljanje konekcijeE sad….kako odraditi tacku 1 ne znam 🙂 Naime moj m55 se direktno data kablom vezuje na serijski port i sve sto sam morao da uradim jeste deaktiviranje famoznog pina 1 na kablu (lose izradjen kabl, muka svih onih koji imaju simense, u tvom slucaju nebitno) a zatim sam koristio pppconfig za pravljenje inicijalnih ppp skriptova pa ih rucno editovao. Ovo nema nikakve veze ni sa kppp-om ni sa gnome-ppp niti bilo kojim grafickim dialerom, ali uz malo razmisljanja moguce je to preslikati i u njih. Ja sam koristio pppconfig, zgodno programce kojim se iz konzole uspostavlja/kida konekcija i setuju parametri.
Ako se odlucis za koriscenje pppconfig-a kao dialera, skriptovi izgledaju ovako ( za 064 mrezu)1. /etc/chatscripts/telekom-gprs
TIMEOUT 45
ABORT BUSY
ABORT “NO CARRIER”
ABORT ERROR
“” ‘ATE1’
OK AT+CGDCONT=1,”IP”,”gprsinternet”
OK ATDT*99***1#2. /etc/ppp/peers/telekom-gprs
debug
hide-password
noauth
debug
/dev/ttyS0
115200
nodetach
connect “/usr/sbin/chat -v -f /etc/chatscripts/telekom-gprs”
noipdefault
defaultroute
user “mts”
remotename telekom-gprs
ipparam telekom-gprs
usepeerdnsI naravno u /etc/ppp/pap-secrets stoje username i pass :
“mts” telekom-gprs “064”
Cini mi se da je ovo nezgodniji deo, odnosno da instalacija bluetooth podrske ne bi trebala da bude strasan problem. Kopajuci po netu naleteo sam na gomilu uputstava kako odraditi gprs konekciju i to u svim mogucim varijantama, tj i preko data kabla, irda i bluetooth-a. Nravno ni irda ni blutut nemam pa bas nisam preterano obracao paznju na te delove 🙂 Uz ove skriptove koji provereno rade i onoga sto nadjes na netu a tice se bluetooth-a ne bi smelo da bude prevelikih problema.
poz.
16. фебруар 2005. у 8:05 am #25070tomajaГлавни мајсторKombinacija Mandrake 10.0, Sony Ericssion t610 i bluetooth MSI rade savrseno. Za konekciju samo koristio EasyGPRS. Pogledaj na http://easyconnect.linuxuser.hu/
linux4life
16. фебруар 2005. у 11:12 am #25071salacУчесникEto kako GUI zna da olaksa stvar 🙂
poz.
18. фебруар 2005. у 6:09 am #25072sholastikУчесникHvala na savetima, ali kod mene i dalje ni makac. Preuzeo sam program, ali prilikom instalacije kaže da mu nedostaje Tk ProgressBar; pošto se u uputstvu na sajtu programa najavljuje ta mogućnost, uradio sam kako je savetovano, preuzeo PerlTk, ali je prilikom instaliranja ispala greška zbog nekog neregularnog sviča (–center). Šta sad?
KBluetoothD inače vidi telefon; kako da prepoznam preko kog porta, pa da možda pokušam ručno da podesim parametre? -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.