Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › modem koji se gubi… i jos ponesto
- This topic has 9 odgovora, 4 glasa, and was last updated 21 years, 10 months ranije by
dens.
-
AutorČlanci
-
15. oktobar 2004. u 7:16 pm #4329
dens
UčesnikElem, ovako…
Dakle samo sto sam ovde negde na forumu rekao kako je sve u redu sa mojom conexant HCF instalacijom modema na mdk 10.1, kad evo jedno zanimljivog problema…
Dakle, kad uradim shutdown računara, i sutradan ga startujem, više ne postoji softlink:
/dev/modem. Dakle odem u terminal, i kao root uradim:
ln -s /dev/ttySHCF0 /dev/modemmodem onda celo veče lepo radi (evo i sad, pišem online), bez obzira koliko puta ja išao na vezu, restartovao X ili se logovao pod drugim imenom. Kad ga ugasim i ponovo upalim, softlink ode bez traga?
Ima li neko slično iskustvo (ovo se nije dešavalao na 9.2)
sa druge strane kppp mi za izbor device-a ne nudi /dev/ttySHCF0 tako da dok ne nađem rešenje, moram da svaki put pravim link na dotični.
Druga stvar koja me pomalo iritira to je rekao bih sveopšta konfuzija koja postoji oko kodnih rasporeda u linuxu uopšte, kde-u, mandraku i tako dalje…
Elem, postoji čuveni problem Mplayer-a koji se nekako može rešiti, ali je frustrirajuće to da promena kodnih rasporeda u Mplayer-u utiče na prikaz, ali nikako da vidim sva naša slova u isto vreme.
Onda startujem Address Manager (to se valjda zvalo Kaddressbook) i importujem kontakte koje sam napravio u 9.2 i većina slova je kako treba ali nije č.
Onda startujem localedrake i tamo izaberem nešto od naših jezika (probam i sa ćirilicom i sa latinicom) i u dotičnom adresaru se slova pokažu kako treba ali MPlayer i dalje to ignoriše, a ja sa druge strane ne volim desktop na ćirilici prošaran sa naslovima na engleskom a uz to mi ne leže izrazi “urediti ovo” “urediti ono”…
Postoji li neko ovde ko to u potpunosti razume… ili bar da pokuša da napravi dobar tekst na tu temu uz uzimanje u obzir specifičnosti raznih izdanja mdk-a…
Ovako, mislim da je malo onih koji znaju razliku između unicod-a, cp-1250 pa još kako na sve to utiču locale podešavanja, pa kad se još doda ovaj ili onaj jezik, a tvoja lokacija je van originalnog područja gde se taj jezik koristi….
Na samom kraju da emitujem neka slova:
šđčćž ŠčČĆŽ
šđčćž ŠĐČĆŽ Izgleda kao da radi, mada nisam baš ubeđen…16. oktobar 2004. u 11:29 am #21819popac
UčesnikU /etc/rc.d/rc.local, ili bilo koju start skriptu stavi tu komandu na kraju
ln -s /dev/t** /dev/modem
i on ce ti stalno praviti taj link sam de se ne bi mucio. I ja imam isti problem sa Slackware-om 10 i 2.6 kernelom, naime ne samo da mi se izgubi link za modem nego se i sve dozvole (za /dev/video0, /dev/dsp…) vrate u prvobitno stanje stoga sam u jedan posebni fajl stavio sve komande koje zelim da mi se izvrsavaju na pocetku i u /etc/rc.d/rc.local stavio link do tog fajla, evo ti sta u njemu pise:mkdir -p /dev
mknod -m 600 /dev/slusb0 c 213 0
echo -n
chmod 777 /dev/nvidia0
chmod 777 /dev/nvidiactl
chmod 777 /dev/nvidia1
chmod 777 /dev/mixer
chmod 777 /dev/radio0
chmod 777 /dev/vbi0
chmod 777 /dev/video0
chmod 777 /dev/dsp
chmod 666 /dev/hdb
chmod 666 /dev/hdc
chmod 4711 /usr/bin/cdrecord
chmod 4711 /usr/bin/cdrdao
slmodemd -c=BULGARIA /dev/slusb0 &
ln -s /dev/pts/0 /dev/modem
ln -s /dev/v4l/video0 /dev/videoIako mi je to privremeno resenje vazno da radi 😉
Za ostalo nemam blage veze, reinstaliraj Mplayer iz sourcea, sacekaj Official verziju mandrake-a…16. oktobar 2004. u 5:56 pm #21820dens
UčesnikDa, to ću morati da uradim iako nije preterano elegantno, i svakako mi nije jasno ko proces to briše… Mrzi me da to tako detaljno istražujem….
Što je tiče Mplayera, verovatno se to da srediti, ali to moram stalno iznova da radim i moram priznati da me pomalo smara to što postoji izvesna neizbrušenost mandraka po pitanju kodnih rasporeda…
17. oktobar 2004. u 7:30 am #21821Nostromo
UčesnikProbaj u Mplayer->Preferences->Subtitles & OSD da umesto Slavic,
stavis Western European Languages with Euro (ISO-8859-15), mozda ce ti zvucati nebulozno ali ja sam to slucajno otkrio i meni rade nasa slova sada
bez nekih vecih problema sa podesavanjima kodnog rasporeda.
Pretpostavljam da imas dirketorijum
/home/tvojeime/.mplayer/font/font.desc gde se nalazi tip
fontova i velicina koju si izabrao i da si u tabu Font postavio ovu putanju.17. oktobar 2004. u 11:43 am #21822bp21000
UčesnikProbaj u Mplayer->Preferences->Subtitles & OSD da umesto Slavic,
stavis Western European Languages with Euro (ISO-8859-15), mozda ce ti zvucati nebulozno ali ja sam to slucajno otkrio i meni rade nasa slova sada
bez nekih vecih problema sa podesavanjima kodnog rasporeda.Hvala veliko za ovaj savet. Sad i meni rade sva nasa slova u onom MPlayer-u (1.0-pre.5) koji dolazi u paketu sa MDK 10.1 CE.
Bas mi je ovo trebalo! Da ti nisi otkrio, ja verovatno na to nikada ne bih ni pomislio. A bas sam pisao u jednoj temi ovde o slicnim problemima koje ima i dens sa MPlayerom. Ali eto ziasta na linuxo forumima postoji resenje za sve probleme, samo treba pazljivo citati.
Ziveli!
17. oktobar 2004. u 7:50 pm #21823dens
UčesnikEvo još malo o mplayer-u:
Večeras sam se zainatio i (nisam daleko stigao) osim što sam utvrdio sledeće:
Problem sa fontovima mi generiše gui, a ne sam mplayer,
Dakle ako pokrenem mplayer sa svičevima -subcp cp1250 on radi savršeno…
Sa gmplayer-om još nisam uspeo pod mdk 10.1 da dobijem sva naša slova.U celoj priči je interesantno što ako se ne varam u ranijim verzijama mandraka podešavanja u Menu Editoru nisu uticala na asocijacije ekstenzija (da se tako izrazim)… Sad ti ja lepo u menu editoru sklonim “g” iz komandne linije i pozivam mplayer-a umesto gmplayer-a i on time postane default player u KDE ?!
No za one koje možda nisu znali ili im to ne radi:
-osvetljaj se može menjati tasterima 3 i 4 ali to za mnoge kartice neće raditi po default-u, rešenje je da se uključi softverska “regulacija” dodavanjem sviča:
-vf eq2i sad lepo možete menjati kontrast i osvetljaj pomoću: 1,2 i 3,4
Ukoliko odete u full screen možete da menjate pan-scan podešavanje tasterima:
w i eGeneralno, meni gui i ne treba, ali ću ipak još pokušati makar iz akademskih razloga, jer mi za sada ona fora sa iso-8859-15 ne radi…
Koja locale podešavanja vi koristite?
17. oktobar 2004. u 8:13 pm #21824bp21000
UčesnikKoja locale podešavanja vi koristite?
Kod mene to izgleda ovako:
[code]
[popbons@localhost popbons]$ locale
LANG=sr_CS
LC_CTYPE=”sr_CS.UTF-8″
LC_NUMERIC=”sr_CS.UTF-8″
LC_TIME=”sr_CS.UTF-8″
LC_COLLATE=”sr_CS.UTF-8″
LC_MONETARY=”sr_CS.UTF-8″
LC_MESSAGES=”sr_CS.UTF-8″
LC_PAPER=”sr_CS.UTF-8″
LC_NAME=”sr_CS.UTF-8″
LC_ADDRESS=”sr_CS.UTF-8″
LC_TELEPHONE=”sr_CS.UTF-8″
LC_MEASUREMENT=”sr_CS.UTF-8″
LC_IDENTIFICATION=”sr_CS.UTF-8″
LC_ALL=sr_CS.UTF-8
[/code]18. oktobar 2004. u 8:52 pm #21825dens
UčesnikLANG=sr_CS
LC_CTYPE=”sr_CS.UTF-8″
LC_NUMERIC=”sr_CS.UTF-8″
LC_TIME=”sr_CS.UTF-8″Tjah, evo šta stoji kod mene:
LANG=en_US
LC_CTYPE=en_US
LC_NUMERIC=sr_CS
LC_TIME=en_US
LC_COLLATE=en_US
LC_MONETARY=sr_CS
LC_MESSAGES=en_US
LC_PAPER=sr_CS
LC_NAME=sr_CS
LC_ADDRESS=sr_CS
LC_TELEPHONE=sr_CS
LC_MEASUREMENT=sr_CS
LC_IDENTIFICATION=sr_CS
LC_ALL=Kao što sam napisao negde gore, ova stvar sa kodnim rasporedima nije baš sređena do kraja…
Štagod da uzmem u localedrake (serbian latin ili ćirilicu) meni meniji u kde postaju ćirilični osim samih poruka localedrake-a…
Sa druge strane kad se to radi iz KDE-a (na mestu gde gde se dodaju jezici, bira format datuma i sl.) tada se pojavljuje ne samo Srbija i Crna Gora nego i Yugoslavia??
Na kraju, šta si ti izabrao te si pored
sr_cs dobio još i utf-8 ??? to je kombimacija koju ja ne mogu da postignemPoenta je što bih hteo da imam englesko okruženje (meniji poruke i sve ostalo), ali da podrška za naša slova radi dobro, to i nije neki zahtev, zar ne?
19. oktobar 2004. u 7:37 am #21826Nostromo
Učesnikdens, ako sam dobro razumeo ti zelis da se sve vrati na default tj. da iskljucis nasa slova u okruzenju. Onda treba u KDE Control centru->Country – Region&Language da pobrises sve osim English US ili C default-a, zatim u svom direktorijumu /home/dens izbrises fajl .i18n, ako se dobro secam imena fajla i onda opet u KDE ctrl->Keyboard layout ukljucis opciju Enable keyboard layout i uvrstis Serbian i Yugoslavian.
Meni tako rade nasa slova, a koristim englesko okruzenje jer sam navikao na njega.20. oktobar 2004. u 11:44 am #21827dens
UčesnikMeni tako rade nasa slova, a koristim englesko okruzenje jer sam navikao na njega
Baš tako kako si napisao…
Probaću kad dođem kući…
Hvala.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.