Početak›Forumi›Linuks distribucije›Mandriva›Softver›misteriozni nestanak uredjaja
- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
Markominus.
-
AutorČlanci
-
7. januara 2005. u 1:08 pm #4645
Markominus
UčesnikIz kog normalnog ili nenormalnog razloga dolazi do pojave da mi u toku normalnog rada nestaju uredjaji sa sistema.
Npr. desi se da mi cela linija za floppy, cdrom ili usb nestane iz fstab fajla, a takodje nestanu mi i odgovarajuci direktorijumi u /mnt ili /media tj. tacke montiranja. Posledica svega toga je jasna: ne mogu da mountujem nestale uredjaje.
Moram onda ponovo da pravim direktorijume cdrom, floppy ili usb pa sam da editujem fstab i da ih ponovo dodam tamo, ali onda pak ne postoje simbolicki linkovi /dev/cdrom ili /dev/floppy pa moram da ih mountujem sa /dev/scd0 i /dev/fd0, a ti fajlovi su ponekad s dozvolama za root-a pa ne mogu nista mountovati kao obican korisnik dok ne uradim chown i/ili chmod.
Prilicno iritirajuca pojava koju sam primetio na RH, Mdk i Fedori. Bio bi zahvalan da mi neko objasni zasto se to desava?
Koji to programi ili procesi mogu editovati i menjati fstab fajl u pozadini bez da traze dozvolu administratora? (napomena: nisam se igrao sa sudo, suid niti davao neke posebne dozvole daemonima ili obicnim korisnicima-cisto da ne mislite da sam ja nesto prckao s dozvolama pa se sad cudim 🙂 )
Da li se to na neki nacin moze izbeci?P.S. Okolina mi skace po glavi i nabija kako je windows divan i koliko ih nervira mountovanje, a jos je gore kad se ovakve stvari pocnu desavati. Hteo bi zato da resim taj problem i dokazem i sebi i drugima da Linux bar nije gori od win-a po tom pitanju.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.