Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Mikrotik
- This topic has 30 одговора, 4 гласа, and was last updated 20 years, 3 months раније by
salac.
-
АуторЧланци
-
26. април 2006. у 12:21 pm #43383
salac
УчесникMislis da napravim pppoe-server na wlan1 interfejsu.Zar nebi trebalo da ga pinguje i bez pppoe-server-a.
Sve zavisi od setovanja AP-a, moze a i ne mora.
Edit:
sad se setih da bi zgodno bilo da ti setovanje za ppoe-client ukljucuje i automatsko dodavanje default-ne routing putanje:/interface ppoe-client add name=blablabla user=tvojusername password=tvojpassword interface=wlan1 service-name=internet disabled=no add-default-route=yes
26. април 2006. у 12:22 pm #43384Hans
УчесникPostavljao sam pppoe-server na wlan1 ali nece da pinguje ni tad.
Uh,sad videh sta sam napisao.Zar netreba da se stavlja pppoe-client na wlan1?
26. април 2006. у 12:26 pm #43385salac
УчесникPostavljao sam pppoe-server na wlan1 ali nece da pinguje ni tad.
Uh,sad videh sta sam napisao.Zar netreba da se stavlja pppoe-client na wlan1?
Pa i napisao sam kobaju koja stavlja ppoe klijent na wlan1 😀
26. април 2006. у 12:28 pm #43386Hans
УчесникAl u isto vreme! 😀 Stavljao sam i pppoe-client na wlan1 ali nece.Probacu sa rutama pa cu da javim sta sam uradio.
26. април 2006. у 12:30 pm #43387salac
УчесникAko nece, dibaguj sa
/interface ppoe-client monitor blablabla
26. април 2006. у 1:24 pm #43388Hans
УчесникUspelo.Napravio sam pppoe-server na wlan1 podesio username i password i propingovao sam provajderov mt.E sad,ubacena ethernet kartica na mt i na moj racunar.Moj racunar i mt se pinguju,na mt-u sam stavio pppoe-client na ether1 i sa mog racunara se konektujem na internet.Ali nema protoka uopste sa mog racunara ka internetu.Prociotao sam sad manual ali nemogu da nadjem u cemu je problem,odnosno nije mi bas najjasnije sta da radim sa portovima,nemogu da nadjem gde da otvorim portove na pppoe-server.
26. април 2006. у 1:41 pm #43389salac
УчесникCek cek, sto si pravio pppoe server na svom mtiku?
Tvoj mtik treba da bude klijent koji ce da se autentifikuje na ppoe server (autentifikacioni koncentrator) provajdera.
Dakle, tvoj mtik kontaktira provajderov mtik kao klijent, ovaj zahtev za autentifikacijom obradjuje ili lokalno ili zahtev prosledjuje koncentratoru iznad njega, pa u skladu sa tim da li je username/pass odgovarajuci tvoj i provajderov mtik uspostavljaju pppoe konekciju.
Sve ono sto se nalazi u lokalnoj mrezi(radne stanice, serveri, tvoj XP) nema potrebe da radi sa pppoe protokolim – oni gadjaju IP adresu ethernet kartice tvog mikrotika i za njih je on default-ni gateway. Sav ‘prljav’ posao oko pppoe enkapsulacije radi tvoj mtik.
26. април 2006. у 1:50 pm #43390Hans
УчесникZnam za gateway,ali ja hocu da se klijent konektuje na net preko mikrotika preko pppoe protokola.
26. април 2006. у 1:59 pm #43391salac
УчесникZasto? Sta tacno zelis da postignes? Vec imas mtik za pppoe tunneling.
Ako zelis da odradis autentifikaciju pre nego sto bilo kom racunaru u LAN-u dozvolis da ide na internet, prirodnije je da za to koristis hotspot podignut na ethernet kartici mtika.
26. април 2006. у 2:00 pm #43392salac
УчесникZaboravih…..odlicna uputstva kako pustiti hotspot i autentifikaciju imas u dokumentaciji mikrotika.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.