Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › mencoder, snimanje sa TV, zvuk
- This topic has 3 odgovora, 2 glasa, and was last updated 19 years, 5 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
29. april 2006. u 9:24 am #7317
velial
UčesnikPrvo da me ne napljujete odmah, mogu da snimam sa TV-a i zvuk. Koristim komandu:
[code] mencoder -tv driver=v4l2:alsa -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1000 -vf scale=400:300 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=64:vol=10 -o ~/trt.avi tv://[/code]
s tim da sam instalirao “alsamixergui” i u njemu otkacio crvene tackice na “Line”.
Zvuk mi ide kablom iz TV karte u Zvucnu kartu.Ono sto me zanima je da li u opcijama za mencoder moze da se zada odakle treba da skida zvuk bez obzira na podesavanje “alsamiksera”
u man za mplayer sam nasao nesto ovako:
[code] adevice=
Set an audio device.should be /dev/xxx for OSS and a hardware ID for ALSA. See the -ao alsa documentation to find out how to specify the hardware ID.[/code]
gde mogu da procitam taj ID za ALSU koji se pominje, posto u dokumentaciji nisam nasao.29. april 2006. u 10:39 am #43604kmilos
UčesnikMoram priznati da “See -ao alsa documentation…” nije baš najintuitivnija rečenica, je l’ to kaže da vidiš u MPlayer dokumentaciji? Npr.
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/mplayer.1.html#AUDIO%20OUTPUT%20DRIVERS%20(MPLAYER%20ONLY)
Znači treba verovatno da nabodeš onaj deo “hw=0.3” – nule je obično prva zvučna kartica (obično slučaj), a 3 broj uređaja na njoj. Proveri npr. sadržaj /proc/asound/cards i /proc/asound/devices
7. maj 2006. u 11:26 am #43605velial
UčesnikNisam uspeo da shvatim:
[code]less /proc/asound/cards[/code]
daje:
[code]0 [ICH5 ]: ICH4 – Intel ICH5
Intel ICH5 with ALC658D at 0xf4001000, irq 17[/code]
a
[code]less /proc/asound/devices[/code]
daje:
[code] 2: : timer
3: : sequencer
4: [ 0- 4]: digital audio playback
5: [ 0- 3]: digital audio capture
6: [ 0- 2]: digital audio capture
7: [ 0- 1]: digital audio capture
8: [ 0- 0]: digital audio playback
9: [ 0- 0]: digital audio capture
10: [ 0] : control[/code]
Ja probao:
[code] mencoder -tv driver=v4l2:alsa:adevice=0.6 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1000 -vf scale=400:300 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=64:vol=10 -o ~/trt.avi tv://[/code]
i dobijem:
[code]MEncoder 1.0pre7try2-rpm.livna.org-4.1.0 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Intel Pentium 4/Xeon/Celeron Northwood (Family: 8, Stepping: 3)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags: Type: 8 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection – WARNING – this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with –disable-runtime-cpudetection.
File not found: ‘frameno.avi’
Failed to open frameno.avi
success: format: 9 data: 0x0 – 0x0
TV detected! 😉
Selected driver: v4l2
name: Video 4 Linux 2 input
author: Martin Olschewski
comment: first try, more to come 😉
Selected device: V-Stream Studio TV Terminator
Tuner cap: STEREO LANG1 LANG2
Tuner rxs: MONO STEREO
Capabilites: video capture video overlay VBI capture device tuner read/write streaming
supported norms: 0 = PAL; 1 = PAL-BG; 2 = PAL-I; 3 = PAL-DK; 4 = NTSC; 5 = SECAM; 6 = PAL-M; 7 = PAL-Nc; 8 = PAL-60;
inputs: 0 = Television; 1 = Composite1; 2 = S-Video;
Current input: 0
Current format: BGR24
v4l2: current audio mode is : STEREO
ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM 0:6
Error opening audio: No such file or directory
============ Sorry, this file format is not recognized/supported =============
=== If this file is an AVI, ASF or MPEG stream, please contact the author! ===
Cannot open demuxer.[/code]
U sustini sta god ukucam na “adevice=XXXX” dobijam isti izlaz samo sa redom “ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM XXXX”Prosli put sam zaboravio da kazem da ako one crvene tackice nisu na “line” vec na “CD” tada mplayer ne snima zvuk, ali zvuk ode na zvucnike i kad se prekine snimanje zvuk se ne iskljucuje, nego pocinje da susti.
Probao sam da snimam sa “cinerelom”. I kod nje kad krene snimanje zvuk ode na zvucnike a nikakav zvuk ne snimi. Takodje kad se prekine snimanje ostane sustanje na zvucnicima. (cinerela mi nikako ne snima zvuk bez obzira gde su one crvene tackice).Imam neki utisak da se desava sledece:
programi za snimanje aktiviraju TV kartu i ona krene da salje zvuk na zvucnu. Alsa preuzme to sto ima na ulazu i pusti na zvucnike, i tu se otprilike zavrsi sva prica. Kao da programi za snimanje bas najbolje ne komuniciraju sa Alsom.17. avgust 2006. u 6:57 pm #43606velial
UčesnikMoram priznati da “See -ao alsa documentation…” nije baš najintuitivnija rečenica, je l’ to kaže da vidiš u MPlayer dokumentaciji? Npr.
http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/mplayer.1.html#AUDIO%20OUTPUT%20DRIVERS%20(MPLAYER%20ONLY)
Znači treba verovatno da nabodeš onaj deo “hw=0.3” – nule je obično prva zvučna kartica (obično slučaj), a 3 broj uređaja na njoj. Proveri npr. sadržaj /proc/asound/cards i /proc/asound/devices
Eto ponovo sam zezno podesavanja i malo vise petljao sa alsom
pod adevice= za value trazi jedno od imena sa kraja spiska koji se dobija saarecord -L
kod mene je tocards ‘cards.pcm’
front ‘cards.pcm.front’
rear ‘cards.pcm.rear’
center_lfe ‘cards.pcm.center_lfe’
side ‘cards.pcm.side’
surround40 ‘cards.pcm.surround40’
surround41 ‘cards.pcm.surround41’
surround50 ‘cards.pcm.surround50’
surround51 ‘cards.pcm.surround51’
surround71 ‘cards.pcm.surround71’
iec958 ‘cards.pcm.iec958’
spdif ‘cards.pcm.iec958’
modem ‘cards.pcm.modem’
phoneline ‘cards.pcm.phoneline’
default ‘cards.pcm.default’
dmix ‘cards.pcm.dmix’
dsnoop ‘cards.pcm.dsnoop’ -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.