Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › mencoder AV sinhonizacija sa VHS-a
- This topic has 8 одговора, 3 гласа, and was last updated 15 years, 3 months раније by velial.
-
АуторЧланци
-
18. јун 2009. у 7:42 am #11223velialУчесник
Treba da prebacim neke VHS kasete u .avi.
Video mi je prikljucen preko antene na TV kartu.Problem je sto mi kod snimanja duzeg materijala (3 sata na primer), snimljen .avi fajl gubi sinhronizaciju zvuk/slika.
Kod kracih snimaka (par minuta) sinhronizacija je dobra.isprobao sam vise komandi evo jednog primera:
[code]
mencoder -tv driver=v4l2:width=720:height=578:fps=25:normid=5:alsa -noskip -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:autoaspect:vbitrate=2000 -vf pp=lb -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:vol=5 -mc 0 -endpos 03:12:00 -ffourcc DX50 -o ~/izlaz.avi tv://[/code]
koristim Fedoru 11 64 bitnu, a mencoder je prekompajlirani sa “rpmfusion” repoa.
isto mi se desavalo i sa Fedorom 10 64 bitnom.Istu komandu za mencoder sam pre par godina koristio za snimanje sa TV-a na isoj, TV karti, i sinhronizacija je bila dobra cak i na snimcima od 5 sati.
jel neko zna kako da resim problem?
18. јун 2009. у 7:42 pm #79471jovirУчесник‘Oće to kod AMD procesora…
Kod Intel čipseta na ploči i Intel procesora, to se jednostavno ne dešava…
Ili si ti izuzetak?!18. јун 2009. у 9:46 pm #79472kosmiУчесникMožda ovi gore-dole delay-ovi pomognu :laugh::
http://lists.mplayerhq.hu/pipermail/mencoder-users/2006-March/003006.htmlili da probaš rt-kernel možda :)?
19. јун 2009. у 6:20 am #7947319. јун 2009. у 8:26 am #79474jovirУчесникIzgleda da sam izuzetak (intel procesor, intel cipset)
Znači, to smo eliminisali… 😉
Elem, ja sam to radio pre nekoliko godina kombinacijom mencodera i transcodea, doduše u mpeg2 format koji je pogodan za DVD strukturu. Problema sa asinhronizacijom nisam imao. Doduše, video player je preko scarta bio povezan na kompozitni video ulaz TV katre, a ne grafičke, a audio na kompozitni ulaz zasebne audio kartice.
E, sad…
Ne liči mi na softverski problem, mada možeš da probaš i transcode i mpeg2 format.
Ne verujem da je problem sa mplayerom-mencoderom, mada je preveliki video bitrate, sa VHS-a na bitrate 2000??? Previše, ništa ne dobijaš, jer isti kvalitet sa VHS-a postižeš i sa bitrate 800 – 1000 u mpeg4 formatu (ograničenje je kvalitet VHS snimka).
Moguće je da je problem i do codeca, instaliraj najnoviji ffmpeg i lame…Hardverski uzrok problema je izvesniji. Verovatno dobijaš kašnjenje signala tokom obrade u grafičkoj ili zvučnoj kartici, ako smo eliminisali ne-Intel uzrok.
Ako imaš TV karticu probaj preko nje.Jedno je sigurno… Čeka te mnogo proba i dosta izgubljenog vremena na rešavanju problema. Ja sam odavno digao ruke od ove konverzije, bude to jeftinije dati ljudima koji imaju opremu za prebacivanje VHS-a na DVD…
Pozdrav!
19. јун 2009. у 9:27 am #79475kosmiУчесникMeni se čini da opcija ‘−noskip’ ne treba ::), mora malo da preskoči ako se želi sinhronizacija :D.
19. јун 2009. у 11:26 am #79476velialУчесникHardverski uzrok problema je izvesniji. Verovatno dobijaš kašnjenje signala tokom obrade u grafičkoj ili zvučnoj kartici, ako smo eliminisali ne-Intel uzrok.
Ako imaš TV karticu probaj preko nje.Koristim TV kartu. Preciznije:
Video je povezan na antenski ulaz TV karte i preko toga idu i zvuk i slika, a iz TV karte ide zvuk u zvucnu preko kablica na “line-in ” (standardni fazon).Pre par godina sam na taj nacin snimao emisije sa TV-a, tu je kablovska bila prikopcana na antenski ulaz TV karte, nije se desavalo da se izgubi sinhronizacija. Mozda ima nekakve razlike u signalima koje na antenu salje video i kablovska televizija, mada sumnjam. U svakom slucaju probacu da snimim nesto sa TV-a pa cu videti.
Mozda ima nesto u tome sto se tice hardvera. To sto sam snimao pre par godina bilo je na staroj masini (32 bitni intel pentium 4, 2,8GHz), TV karta je ista. Sada imam Core2duo 2,6GHz E6750, i P35 plocu, naravno i zvucna je druga (integrisana). Mozda ni intel vise nije kao sto je bio, ili je samo zvucna problem.
Neka sinhronizacija taktova jeste u pitanju posto je snimak u prvim minutima ima dobru sinhronizaciju, kasnije zvuk pocinje da kasni za slikom a kasnjenje se povecava kako snimak odmice (nije ono da je zvuk samo pomeren u odnosu na sliku tokom celog snimka za isto vreme).
opcije -noskip i -mc 0 sam izguglao da se preporucuju upravo da se spreci desinhronizacija, ali kod mene nije upalilo. Prvobitno sam probao bez njih i opet imao desinhronizaciju.
19. јун 2009. у 12:01 pm #79477jovirУчесникKoristim TV kartu. Preciznije:
Video je povezan na antenski ulaz TV karte i preko toga idu i zvuk i slika, a iz TV karte ide zvuk u zvucnu preko kablica na “line-in ” (standardni fazon).Neđto mi miriše da je problem to što ideš na antenski ulaz a ne na kompozitni. To je najlakši način za uvođenje signala u sistem ali mislim da sam i ja imao nekih problema u startu pa sam prešao na scart.
Probaj sa kompozitnim ili scart kablovima (zavisno od toga koji je izlaz na video playeru).24. јун 2009. у 2:19 pm #79478velialУчесникUf! nekako je uspelo.
koristio sam komandu:
[code]
mencoder -tv driver=v4l2:width=720:height=578:fps=25:normid=5:alsa:amode=1 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:autoaspect:vbitrate=2000 -vf pp=lb -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128:vol=5 -mc 0 -endpos 04:12:00 -ffourcc DX50 -o ~/trt.avi tv://[/code]
Izgleda da je problem sa sistemskim vremenom.
U jednom momentu u toku snimanja pojavi se poruka nesto kao:
“too large frame (6045s/6000s -45s) => defoulting 0.42s”
na snimku na tom mestu stoji neko vreme zamrznuta slika i od tog momenta zvuk pocinje da kasni.Ja nesto malo guglao na tu temu i mislim da je stvar u sledecem:
mencoder za sinhronizaciju koristi sistemsko vreme koje u linuxu ne mora da se poklopi sa hardverskim satom.
http://www.linuxsa.org.au/tips/time.html
Izgleda da u nekim momentima linux “pogleda” hardverski sat i koriguje sistemsko vreme, ako postoji debalans. Ako se to desi u toku snimanja mencoder se sludi i nastaje desinhronizacija slike i zvuka.
Na netu savetuju da se sve sto moze da unese debalans sistemskog i hardverskog sata eliminise izmedju ostalog i iskljucivanje racunara sa mreze.Ja sam iskljucio mrezu, pustio samo mencoder da radi i nisam pipao racunar dok nije zavrsio. Na kraju sam uspeo da snimim VHS kako valja.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.