Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Memorija sa brzinom koju ploca ne podrzava [RESENO]
- This topic has 24 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
25. децембар 2007. у 10:34 pm #65437GoranSTXУчесник
Probaj da menjas mesta memorijskim modulima. Takodje, probaj novi modul sam na ploci na razlicitim mestima. Ako ni u jednoj kombinaciji ne budes uspeo da upalis komp najverovatnije imas boljku zvanu nekompatibilnost modula… jbg… shit happens…
25. децембар 2007. у 11:22 pm #65438dukenukem_4dУчесникprobaj na nekom drugom kompjuteru da procitas pomocu cpu-z programa koji su
podrzani modovi rada za ovu konkretnu memoriju(jer on ima zapisano u spd epromu od 333 do 400 recimo)u biosu mozes da forsiras rucno parametre za memoriju (kada podignes samo sa onom prethodnom)
a ne read from spd, da budu 266 i oni drugi cl 2,5 3 3 7 (recimo,ako su ovi,ili nesto drugo-
treba da se poklapaju za ovu 266 memoriju)
ne znam tacno, na intelu ima jos poneki parametri i eksplicitno onemoguci dual-channel u bios-uili zamoli ih da zamene za kingston
26. децембар 2007. у 2:11 am #65439BrokeBodyУчесникne read from spd, da budu 266 i oni drugi cl 2,5 3 3 7 (recimo,ako su ovi,ili nesto drugo-
treba da se poklapaju za ovu 266 memoriju)Bojim se da ne razumem? :redface:
26. децембар 2007. у 2:49 am #65440dukenukem_4dУчесникovde ,u manual ,u bios-u gde je chip configuration
znaci da nije SPD vec user defined ,ali sa parametrima za vec postojeci ddr 266
(CAS latency ,RAS to CAS delay ,RAs precharge ,i aCTIVe Prechargeizgleda da nemas dual-channel na CHIPSETU ,sorry ,pa tu ne treba da se iskljucuje
ali ako mozes zameni za kingston ,neki onaj starijeg tipaovaj,jos nesto ,i druga slicka moze da bude od znacaja
da li je ova druga memorija dvostrana ili jednostrana?odnosno kad se uporede kako izgledaju?26. децембар 2007. у 3:29 am #65441BrokeBodyУчесникda li je ova druga memorija dvostrana ili jednostrana?odnosno kad se uporede kako izgledaju?
Dvostrana je, i prilicno su identicne. 🙂
Hvala na pomoci. Probacu sutra kad se vratim s faksa, a sad odo’ malo da odspavam.
26. децембар 2007. у 4:26 pm #65442DeadRingerУчесник@BrokeBody
Vidi na samoj plocici memorije jesu li CL-ovi isti (CAS# Latency-Controls the timing delay in clock cycles), npr. ako su 2,5 postavi u BIOS-u tu vrednost za SDRAM CAS# Latenci [2.5]
Jos u BIOS-u probaj menjati opcije za “Configure DRAM Timing by SPD” [Manual] [Auto]27. децембар 2007. у 12:01 am #65443LYbУчесникPo meni je SPD najbezbednija varijanta kada se koristi “kupus” memorijska kombinacija. Sam imam četiri modula po 512 MB… Tri Kingston KVR i jedan Samsung, a dovoljno su “identični” da rade dvokanalno. Ako pustis SPD da radi stvari, podesiće sve kao najsporiji modul u konfiguraciji – znači najkonzervativnije, ali najstabilnije.
27. децембар 2007. у 9:18 pm #65444dukenukem_4dУчесникe, evo sta kaze kod mene cpu-z za izmesane module
izgleda (po ovome) da ddr-400 moduli uopste i nemaju
zapisano u SPD mogucnost da rade na 266Mhz (2*133)27. децембар 2007. у 11:24 pm #65445BRANKKOМодераторNo srecom, svako moze da radi sporije nego sto je predvidnjeno (i to bez da se zali) -> obrnuto zahteva OC 😉
27. децембар 2007. у 11:39 pm #65446dukenukem_4dУчесникtrebalo bi (bar u teoriji )da radi i na manjoj brzini
jedino ako memorijski cip ima donju granicu freq. na kojoj moze da radi.
isto nisam siguran jel oni svi rade na istom naponu za ddr standard?
(na nekim plocama postoji mogucnost da se memoriji povecava napon prilikom
overclocka ,cini mi se,u stvari nije me tematika za OC intresovala,
nisam se previse bavio time) -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.