Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Masina bez preinstaliranog softvera kao greh?
- This topic has 31 одговор, 15 гласова, and was last updated 17 years, 7 months раније by
BRANKKO.
-
АуторЧланци
-
6. октобар 2008. у 10:44 am #10425
Andersen
УчесникAkcija “Tajni kupac” je pokazala i da skoro trećina prodavaca računara pravnim licima prodaje isključivo računare s originalnim softverom, kaže se u saopštenju beogradskog predstavništva BSA (Busineš Software Alliance), međunarodne organizacije za promovisanje bezbednog i legalnog digitalnog sveta koja je sprovela akciju “Tajni kupac”.
[b]Informacije prikupljene tokom akcije, takođe, ukazuju i na postojanje dela ponude računara bez operativnog sistema i preinstaliranog softvera, što otvara prostor za instaliranje piratskog softvera i kršenje prava intelektualne svojine.[/b]
izvor:
http://www.personalmag.co.yu/?p=3309I ovo ce postati greh. Jos malo pa ce traziti da se kazne i oni koji prodaju racunare bez instaliranog OS-a, ljudi ce biti krivi ako koriste racunar, a ne koriste njihov softver.
“Nema preinstaliran softver, pa ce da instalira piratski” , nije nego, naterajte ga da kupi taj vas, da bi bio posten, sacuvajte obraz coveku..6. октобар 2008. у 11:44 am #72743tomaja
Главни мајсторPa dobro, sigurno je da će BSA štiti svoje sponzore, pa takav komentar i ne čudi. Razmišljam samo, kako mogu da ograniče prodaju pojedinačnih računarskih komponenti, ili će i uz njih, recimo procesor, obavezno isporučiti i neku MicroVistu u Home varijanti koja košta samo 299.99
linux4life
6. октобар 2008. у 5:00 pm #72744Sioux
УчесникA za moj toster??? Čuo sam da samo Net-BSD može na njega…
6. октобар 2008. у 9:43 pm #72745BRANKKO
МодераторMoze i Windows CE, ako platis OEM licencu 🙂
19. октобар 2008. у 4:16 pm #72746c
Учесник:))))))))))
Indijanci!!!! A kad im kazes, e sinak ja planiram da dignem Linux na ovu masinu, a oni te u fazonu gledaju da, a mi smo svi glupi :))) ubuduce cemo morati da dolazimo u radnju sa onim ubuntuom u kesici, da vide odma’ spolja da je to stvarno linux, inace ce nas terati da pred njima instaliramo sistem 😀
19. октобар 2008. у 4:53 pm #72747RiSK
УчесникPostoje u nekim zemljama (USA npr.) zakoni po kom racunar ne sme da se prodaje bez instaliranog operativnog sistema. Inace, Microsoft najvise uticao na donosenje ovakvih zakona. (Ako ste se nekad pitali zasto velike firme trpaju FreeDOS na racunare, to je samo da bi zadovoljili zakonsku formu ;))
19. октобар 2008. у 5:47 pm #72748Sioux
УчесникMislim da je upravo obratno u Americi moraju da ti skinu sistem i cenu ukoliko ih ne želiš, ukoliko računar (najčešće laptop) dolazi samo sa tom varijantom softwarea koji ti ne odgovara.To je bila izbila bruka oko one Toshibe sa Wistom koja se samo tako prodavala.Pa su likovi maltretirali prodavce dok nisu isterali svoje.
19. октобар 2008. у 6:05 pm #72749Andersen
УчесникPostoje u nekim zemljama (USA npr.) zakoni po kom racunar ne sme da se prodaje bez instaliranog operativnog sistema. Inace, Microsoft najvise uticao na donosenje ovakvih zakona. (Ako ste se nekad pitali zasto velike firme trpaju FreeDOS na racunare, to je samo da bi zadovoljili zakonsku formu ;))
Mislim da je upravo obratno u Americi moraju da ti skinu sistem i cenu ukoliko ih ne želiš, ukoliko računar (najčešće laptop) dolazi samo sa tom varijantom softwarea koji ti ne odgovara.To je bila izbila bruka oko one Toshibe sa Wistom koja se samo tako prodavala.Pa su likovi maltretirali prodavce dok nisu isterali svoje.
Ja sam cini mi se negde cuo i za jedno i za drugo, i to ako sam dobro razumeo, masina tamo mora da dodje sa softverom, ali firme ne smeju da uslovljavaju kupca kupovinom jos jednog njihovog proizvoda, to je valjda krsenje antimonopolskih pravila.Na koji je tacno nacin ovaj konflikt resen, nije mi poznato..
19. октобар 2008. у 8:05 pm #72750RiSK
УчесникPostoji fazon sa refundiranjem – da se dobije novac za “vraceni” softver ako se ne koristi. (Opet MSov fazon)
Ne znam bas kakvo je stanje sa tom promenom softvera ukoliko kupac ne zeli ono sto je preinstalirano, mada ovo sto rece Andersen zvuci vrlo logicno 😉
19. октобар 2008. у 10:36 pm #72751Жарко Михајловић
УчесникОве контрадикторности можда имају смисла јер свака од држава у САД има своје посебне законе. Било како било, увек можеш да купиш кућиште, матичну, процесор, графичку, чврсти диск, музичку, монитор, тастатуру и мишоњу – однесеш кући и склопиш рачунар.
Проблем остају ови мајушни рачунари: лаптоп, Eee-лики рачунари, лични дигитални помоћници…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.