Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Manje poznate shell komande i kratke skripte
- This topic has 25 одговора, 16 гласова, and was last updated 14 years, 4 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
11. јул 2006. у 2:00 pm #7594popacУчесник
1. Dajte kratko objašnjenje šta komanda ili skript radi
2. Trudite se da budete kratki i jasni
3. Trudite se da ne postujete više puta već da izmenite postojeći post radi preglednostiKonvertovanje WMA u OGG
[code]#!/bin/sh
find . -name ‘* *’ | sort | while read FILE
do
NEWFILE=`echo ${FILE} | sed ‘s/ /_/g;’`
mv “${FILE}” ${NEWFILE}
echo ${NEWFILE}
done# Koverzija wma u ogg
for f in *.[wW][mM][aA]
do
mplayer $f -ao pcm
mv audiodump.wav $f.wav
oggenc -b 192 $f.wav
rm $f.wav
done# wma.ogg u ogg
find . -name ‘*.[wW][mM][aA].ogg*’ | sort | while read FILE
do
NEWFILE=`echo ${FILE} | sed ‘s/wma.ogg/ogg/g;’`
mv “${FILE}” ${NEWFILE}
done[/code]Konvertovanje WMA u MP3
[code]#!/bin/sh
find . -name ‘* *’ | sort | while read FILE
do
NEWFILE=`echo ${FILE} | sed ‘s/ /_/g;’`
mv “${FILE}” ${NEWFILE}
echo ${NEWFILE}
done# Koverzija wma u mp3
for f in *.[wW][mM][aA]
do
mplayer $f -ao pcm
mv audiodump.wav $f.wav
lame -b 192 $f.wav
rm $f.wav
done# wma.mp3 u mp3
find . -name ‘*.[wW][mM][aA].mp3*’ | sort | while read FILE
do
NEWFILE=`echo ${FILE} | sed ‘s/wma.mp3/mp3/g;’`
mv “${FILE}” ${NEWFILE}
done[/code]Nadgledanje procesa (slično: top, ps -le…)
[code]while true; do ps -eLf | grep IMEPROCESA; sleep 3; clear; done[/code]Mountovanje ISO fajla (bez narezivanja)
[code]mkdir /mnt/iso
modprobe loop
mount -o loop ImeFajla.iso /mnt/iso[/code]Spajanje PDF fajlova saGhostscript-om (uglavnom dolazi uz svaku distribuciju)
[code]gs -dBATCH -dNOPAUSE -q -sDEVICE=pdfwrite -sOutputFile=IzlazniFajl.pdf Fijl1.pdf Fajl2.pdf[/code]
Ili možete koristiti programe joinPDF (java), pdftk (java)…11. јул 2006. у 5:23 pm #45872LYbУчесникsuper, jako korisne skriptice, nego, za montiranje iso fajla… ponegde je zaista neophodno ucitati loop modul prvo, nije svuda u kernelu, a ne ucitava ga svaki distro “za svaki slucaj”.
12. јул 2006. у 8:08 am #45873linuxoidУчесникEvo gomila
12. јул 2006. у 1:08 pm #45874popeyeГлавни мајсторsuper, jako korisne skriptice, nego, za montiranje iso fajla… ponegde je zaista neophodno ucitati loop modul prvo, nije svuda u kernelu, a ne ucitava ga svaki distro “za svaki slucaj”.
Samo ako je isključen autoloader za module, onda se mora raditi ručno. Koji distro to ima isključeno podrazumevano? (Ne mislim na ručno prevođena jezgra, na svašta čovek tu naleti)
12. јул 2006. у 1:12 pm #45875popacУчесникAjde, stavio sam za svaki slučaj. Nego ove skripte wma u NEŠTO mogu da budu jako korisne i za prebacivanje bilo čega (mp4, avi…) u ogg ili mp3, samo se kaže mplayeru da izbode nešto malo drugačije.
12. јул 2006. у 1:51 pm #45876popeyeГлавни мајсторDodaj i jedan clear u deo za listanje procesa, jboban-ova ideja i tako izgleda poput top naredbe.
12. јул 2006. у 6:55 pm #45877Časlav IlićУчесникZa traženje datoteka koje sadrže neko parče teksta:
[code]find putanja -type f -print0 | xargs -0 grep -liI ‘tekst'[/code]
Za find, opcija -type f daje samo datoteke, -print0 ispisuje imena razdvojena nultim znakom (pošto u njima može biti razmaka). -0 za xargs navodi da je ulazni tekst razdvojen nultima (par sa -print0). Za grep, -l zadaje da se ispisuju samo imena datoteka (umesto linija koje sadrže tekst), -i da se ne razlikuje veličina slova, -I da se preskaču binarne datoteke.
13. јул 2006. у 6:37 pm #45878LYbУчесникSamo ako je isključen autoloader za module, onda se mora raditi ručno. Koji distro to ima isključeno podrazumevano? (Ne mislim na ručno prevođena jezgra, na svašta čovek tu naleti)
Bem ga, meni gentoo nikada nije ucitavao ono sto mu ja ne kazem u /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6, ili sto necemu ne zatreba pa to sam odradi.
Meni u gorepomenutom fajlu stoji
rtc
skge
via-agp
fglrx
ide-cd
floppyUcitao bi on neke od njih i sam, ali mi je za neke stvari bitan redosled (u slucaju via-agp + fglrx), dok mu ne bi palo na pamet da sam digne rtc, ide-cd i floppy
14. јул 2006. у 1:45 am #45879popeyeГлавни мајсторili sto necemu ne zatreba pa to sam odradi.
E, to ti pričam – loop modul za montiranje ISO datoteke se automatski učitava pri montiranju (osim ako nije isključen autoloader u jezgru). 🙂
14. јул 2006. у 8:47 am #45880densУчесникfor f in *.wma
Kad god radim sa fajlovima koji potiču sa windowsa, imam običaj da se osiguram kad su u pitanju velika ili mala slova…
skript bi mogao imati problem sa tim pa nije loše uraditi nešto u stilu *.[wW][mM][aA] ili na neki drugi način…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.