Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › MANDRIVA,modem Intel V92 HaM,K-World V-Stream TV878,WINE…
- This topic has 35 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
Off-Topic.
-
AutorČlanci
-
13. jun 2005. u 10:19 am #29537
MarkoFLOJD
UčesnikA sta mislite o MDK 10.0 – posto njega imam a nisam ga dosada instalirao. – koji on kernel koristi?
Ono sto sam rekao pre, da pojasnim, koliko sam shvatio kernel2.6 i LINUX-i koji su na njemu su jos novi, “neprecisceni” i nije jos odradjena podrska ostalog softvera za njega (kao sto to postoji za 2.4) ?
Da li sam u pravu?
A drugo, sto se drugog kernela za mandrivu tice: predpostavljam da treba da se logujem kao root i da pokrene rpmdrake, ubacim disk (recimo MDK10.0), browsujem i nadjem kernel2.4.gz i kernel2.4.source (ili tako nesto) i instaliram ga. Nakon toga kad restartujem, i (prilikom bootovanja na Lilo veovatno?) odaberem sa kojim kernelom ce da se digne MANDRIVA ? – da li je mali Perica lepo zamislio i shvatio dodavanje kernela 🙂 ???!
Usput, da vam kazem zasto sve ovo – naime imam neku aplikaciju radjenu u VB6 koju pokusavam da osposobim da radi pod nekim od emulatora. E pa nije problem i ja da uzmem i taj neki od ekxternih modema, ali ono sto je bitno da ta moja aplikacija radi sto brze i sto bolje (stabilnije) i na tim starijim-losijim masinama koje koriste ljudi koji su od mene uzeli aplikaciju. Eto, pa ko zna nesto o tome neka mi savetuje, kaze,….HVALA PUNO SVIMA!!
Marko
p.s.: mislim da da LINUX korisnici (i uopste cela LINUX zajednica) mora da izvrsi jaci pritisak na proizvodjace hardvera za ravnopravniji “drajverski” tretman – jer pravo da vam kazem nesto mi je vise preko k… ovog “diva” iz Redmonda, PCpressa (cuo sam da ih je doticni kupio 🙂 ?) i ostalih koji su se slizali sa njima (inspekcije, trgovine…), a bez obzira na to LINUX je stvarno dobra platforma, a da nema ovakvih nekih sitnica-nedorecenosti-gluposti bio bi bez premca
13. jun 2005. u 1:25 pm #29538Off-Topic
UčesnikZa takve, pretpostavljam kechine, najbolji izbor ti je Vector linux, moze i MDK9.1, ali bez KDE-a, dakle GNOME, ili Enligment kao graf okruzenje. Pretpostavljam da je u pianju neka Access baza ili neshto shto koristi neki MSDBE, ako i nije, a ono, slaba ti je vajda da koristish emulatore, ne zagarantovano, a ume da bude i opasno.
Kako???
Primera radi:
Nije potpuno adekvatan, ali se takodje tiche rada NoLinux aplikacija pod emulatorima, u mom sluchaju to je DOSEMU i par programchica iz klipper-a i dbase-a, kad sam pogledao zauzece procesora, iznosilo je 99-100%, a temperatura mu je rapidno rarasla. Dok recimo, neki uobichajeni DOS programi rade bez problema, ali zato izvesna egzotika koja vrshi posao na 286 ume da degradira ceo PIV sistem.Kako da instalirash, slaba vajda ti je rpmdrake, on se moze update-ovati, ali ti je to nepotrebno, mozda i ne moguce, sobzirom na medjuzvisnosti paketa dve razlichite verzije.
Dakle:
Pronadjesh na kom ti je CD-u ili DVD-u kernel i kernel-source i onda jedvostavno:
rpm -Uvh [PathDoFajla]kernel-source-2.x.x.mdk za kernel source.
Predlazem ti da sam iskompajlirash kernel, dakle nemoj ga instalirati iz RPM-a
Redom kao root:
# cd /usr/src/linux
# make clean
# make xconfig ili menuconfig ili config (kako vishe volish)
Pregledaj i bez ikakve vece potrebe ne menjaj postavku, mada… 🙄
(sve to mozesh videti i u .config)
# make help dobicesh brdashce opcija za dalje kompajliranje, ali prolazi i ovako:
# make all
Pogledaj u /boot/ imash li neshto kao vmlinuz-2.x.x.xmdkcustom
ako nemash, vrati se u /usr/src/linux/arch/i386/boot i pronadji fajl bzImage, iskopiraj ga u /boot kao vmlinux-2.x.x.x.mdkcustom.
Zatim par koraka nazad u linux dirktorijum (inache sim link na linux-2.x.x.x direktorijum) i poteraj:
# make modules
# make modules_install
# cd /lib/modules
mkinitrd /boot/initrd-2.x.x.x.img /2.x.x.xmdkcustom (ili jedno TAB da ti ponudi postaojece pod direktorijume u kojima su moduli)
edituj lilo.conf, po uzoru na vec pstojecu stavku koja se tiche linuxa, (obrati paznju na append liniju i prethodni post) obavezno drugachiji label, i vidi da se svi fajlovi pozvani kroz lilo odnose na fajlove koje si pravio, ne prepisuj sve, prati sintaksu !
# lilo
# reboot
GodPrayIsto ono sa rpm -Uvh moze i za kernel, ali postoji opasnost da ti se nece podesiti bash sve kako treba, jer Mandriva koliko mi se chini i nije predvidjena za 2.4.x seriju, zato lepo mozesh i da udjesh u rpm paket i iskopirash sve u pripadajuci direktorijum, sledi path po onom u rpm paketu i nishta ne owerwrite-uj, ponovi sve od mkinitrd i uzivaj
MDK10.0 ZAOBIDjI, mozda mozesh da uzajmish 2.4.25 kernel sa njega!!!
13. jun 2005. u 1:26 pm #29539Off-Topic
UčesnikZa takve, pretpostavljam kechine, najbolji izbor ti je Vector linux, moze i MDK9.1, ali bez KDE-a, dakle GNOME, ili Enligment kao graf okruzenje. Pretpostavljam da je u pianju neka Access baza ili neshto shto koristi neki MSDBE, ako i nije, a ono, slaba ti je vajda da koristish emulatore, ne zagarantovano, a ume da bude i opasno.
Kako???
Primera radi:
Nije potpuno adekvatan, ali se takodje tiche rada NoLinux aplikacija pod emulatorima, u mom sluchaju to je DOSEMU i par programchica iz klipper-a i dbase-a, kad sam pogledao zauzece procesora, iznosilo je 99-100%, a temperatura mu je rapidno rarasla. Dok recimo, neki uobichajeni DOS programi rade bez problema, ali zato izvesna egzotika koja vrshi posao na 286 ume da degradira ceo PIV sistem.Kako da instalirash, slaba vajda ti je rpmdrake, on se moze update-ovati, ali ti je to nepotrebno, mozda i ne moguce, sobzirom na medjuzvisnosti paketa dve razlichite verzije.
Dakle:
Pronadjesh na kom ti je CD-u ili DVD-u kernel i kernel-source i onda jedvostavno:
rpm -Uvh [PathDoFajla]kernel-source-2.x.x.mdk za kernel source.
Predlazem ti da sam iskompajlirash kernel, dakle nemoj ga instalirati iz RPM-a
Redom kao root:
# cd /usr/src/linux
# make clean
# make xconfig ili menuconfig ili config (kako vishe volish)
Pregledaj i bez ikakve vece potrebe ne menjaj postavku, mada… 🙄
(sve to mozesh videti i u .config)
# make help dobicesh brdashce opcija za dalje kompajliranje, ali prolazi i ovako:
# make all
Pogledaj u /boot/ imash li neshto kao vmlinuz-2.x.x.xmdkcustom
ako nemash, vrati se u /usr/src/linux/arch/i386/boot i pronadji fajl bzImage, iskopiraj ga u /boot kao vmlinux-2.x.x.x.mdkcustom.
Zatim par koraka nazad u linux dirktorijum (inache sim link na linux-2.x.x.x direktorijum) i poteraj:
# make modules
# make modules_install
# cd /lib/modules
mkinitrd /boot/initrd-2.x.x.x.img /2.x.x.xmdkcustom (ili jedno TAB da ti ponudi postaojece pod direktorijume u kojima su moduli)
edituj lilo.conf, po uzoru na vec pstojecu stavku koja se tiche linuxa, (obrati paznju na append liniju i prethodni post) obavezno drugachiji label, i vidi da se svi fajlovi pozvani kroz lilo odnose na fajlove koje si pravio, ne prepisuj sve, prati sintaksu !
# lilo
# reboot
GodPrayIsto ono sa rpm -Uvh moze i za kernel, ali postoji opasnost da ti se nece podesiti bash sve kako treba, jer Mandriva koliko mi se chini i nije predvidjena za 2.4.x seriju, zato lepo mozesh i da udjesh u rpm paket i iskopirash sve u pripadajuci direktorijum, sledi path po onom u rpm paketu i nishta ne owerwrite-uj, ponovi sve od mkinitrd i uzivaj
MDK10.0 ZAOBIDjI, mozda mozesh da uzajmish 2.4.25 kernel sa njega!!!
14. jun 2005. u 1:22 am #29540MarkoFLOJD
UčesnikPrvo hvala ti na prilicno detaljnom odgovoru-pomoci, ali pre nego sto krenem u sve ovo, reci mi molim te da li postoji opasnost da s..bem ceo sistem (posto na njemu imam i windows sa svojim particijama i bitnim podacima na njima) ili je samo LINUX instalaciju i da posle reinstalacijom vratim nazad…?!?
I ako boze zdravlje bude sve OK onda nakon toga ce da se dize Lilo sa opcijama linux, linux 2.4, windows,… ?
I da, ono sto si napisao posle GodPray ne radim ako uradim sve ono sto si mi rekao da uradim u shellu?Marko
14. jun 2005. u 6:15 pm #29541Off-Topic
UčesnikDakle pazi samo da u lilo.conf dodash, a ne editujesh-brishesh postojece unose, kako ce se zvati to odluchi sam u redu label lilo.conf-a za novi kernel.
Ne mozesh s*ebati gotovo nishta (pazi samo na lilo.conf, jer ako lilo otkrije da neshto u faju nije ok, nece ti posaviti ama bash nikakvu izmen u MBR) , vidi da nije vrucina, jer CPU radi fool-forsage, i nebi shkodilo da otvorish levu stranu kante.BTW insistiraj na make help, ono shto sam ti napisao je za 2.6 seriju, inache posle make xconfig, po starom ti kaze da poterash make dep, zatim make bzImage, make install, a ono za module je sledece po redu.
GodPray pre, usput i posle ….
15. jun 2005. u 10:02 am #29542MarkoFLOJD
UčesnikOK ! Samo mi jos molim te pojasni ovo za BTW (sta je to i nis ga pominjao u predhodnoj poruci?) – kako to da ga instaliram na “make help”…?
15. jun 2005. u 10:46 am #29543Off-Topic
UčesnikBTW = By the way
make -help = izlistava sve moguce make [opcije] sa kratkim opisom, pa konsultuj njih, sad sam i ja probao na mom 2.4.22 i nme bash toliko objashnjenja kao u 2.6.x, sorry. 😳
Dakle sledi korake od:
make clean; xconfig; dep; bzImage; install; modules; modules_install i naravno na kraju napravi initrd, prochitaj pred-prethodni post.
[ ; ]- jer me mrzi da pishem make ispred svakog koraka.15. jun 2005. u 12:36 pm #29544worky
Učesnikpa nije vam loš taj eksperiment sa kernelima, ja bih instalirao kernel sa ‘urpmi’ naredbom,
urpmi kernel-vezija kernela, posle toga komanda lilo, gde će se videti da li je dodat novi
kernel, reboot u novi kernel i instalacija sourcea može i dvoklikom, kolko je meni poznato
Mandriva napravi initrd image i sve što treba pa posle kompajliranja treba samo restartovati
mašinu. Ali pitanje je kako će to 2.4. jezgro ‘leći’ na Mandrivu, no ne bih da kvarim probaj to
pa javi kako je prošlo
Naravno ovo su male primedbe a Off-Topic je napisao glavni manul 🙂15. jun 2005. u 7:59 pm #29545MarkoFLOJD
UčesnikOvo mu dodje kao laksi nacin onoga sto je napisao Off-topic ili nastavak?
16. jun 2005. u 8:38 am #29546Off-Topic
UčesnikPROBAJ NE PREMISHLJAJ SE !!! 👿
Jedino shto mozesh da izgubish je chuku do dve.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.