Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › Mandriva Linux Free 2009 DVD
- This topic has 40 odgovora, 9 glasova, and was last updated 15 years, 11 months ranije by
Insomnia.
-
AutorČlanci
-
9. jul 2009. u 5:36 pm #77193
LINUSER
UčesnikAko je BIOS bio podešen na boot-ovanje disk sa Windows-om, pa je isključen zbog instalacije Mandrive, pa je instalirana Mandriva na drugi disk,pa prvi disk nije priključen, javlja se upravo
ovakva poruka . Treba priključiti oba diska, a boot-ovanje jednog ili drugog regulisati u BIOS-u.9. jul 2009. u 6:54 pm #77194Insomnia
UčesnikCitavo vreme first boot device je bio CD rom… Tako sam instalirao i Mandrivu ( tad pokusao da instaliram, pa mi se sve to zeznulo )! Oba hdd-a su prikljucena, samo ako mozes da mi kazes kako u BIOS-u to da vratim…?
9. jul 2009. u 7:20 pm #77195LINUSER
UčesnikNe treba ništa vraćati – zašto?!
Kod mene je First Boot Device – CDROM, Second Boot Device – USB_HDD, Third Boot Device – Hard Disk.
Ono bitno je Hard Disk Boot Priority; Tu menjaj – prvi ili drugi disk.
9. jul 2009. u 7:38 pm #77196Insomnia
UčesnikA menjao sam tu odmah, medjutim opet ista pesma! Treba mi program, kako bese da se zove, da podesim ovaj boot load, inace nema mi drugog izlaza…
9. jul 2009. u 8:04 pm #77197LINUSER
UčesnikAko otkačiš disk sa Mandrivom, možeš li normalno da podigneš Windows?
Pretpostavljam da više niko od nas nema pojma šta si sve u međuvremenu radio.9. jul 2009. u 8:16 pm #77198Insomnia
UčesnikDa, sa ubacenim dickom u CD-ROM naravno!
Dosta toga se zeznulo, da! Ovaj problem oko boota cu morati kod nekog strucnijeg da sredim, pa cu onda da se javim kad konacno budem imao instaliran linux, jer sva ova pitanja postaju potpuno apsurdna i postavljena na pogresno mesto…
9. jul 2009. u 8:34 pm #77199LINUSER
UčesnikZa osposobljavanje drugog diska najlakše je:
1. Otkačiti prvi disk.
2. U BIOS-u (Hard Disk Priority) izabrati drugi disk.
3. Sa nekim od alata (Parted Magic-gparted) izbrisati linux particije sa tih čuvenih 10 Gb i taj prostor povećati na 20 GB.
4. Instalirati Mandrivu automatski (use free space).Prethodni pokušaj verovatno nije uspeo zbog malog prostora (!?)Problem prvog diska rešavaj nezavisno.
10. jul 2009. u 9:46 am #77200Insomnia
UčesnikUradio sam! Stavio sam 30 GB za dragi Lin i instalirao sam ga i mogu da ga pokrenem al’ samo sa diskom, sto je nebitno jer sad mi treba samo mala pomoc kako iz Linuxa da sredim to oko boot-a ? Da mi neko kaze ? Pa valjda necu imati vise te probleme oko boota!
10. jul 2009. u 11:10 am #77201LINUSER
UčesnikAko si uradio sve kako treba, ako u BIOS-u (Hard Disk Priority) izabereš drugi disk ti bi bez problema trebao da podigneš Mandrivu, jer je kod predložene instalacije bootloader Mandrive na tom disku.
Ako U BIOS-u izabereš (Hard Disk Priority) prvi disk, pa pokušaš boot, i ne uspeva, znači da ti je oštećen bootloader kod Windows-a. Tad opet otvori računar i za svaki slučaj isključi DRUGI
disk, pa uradi ono što ti je rekao BRANKKO:
[code]Ubaci instalacioni disk za Windows
Odaberi opciju za restore (ono kad treba da stisnes slovo R – ali ne ono prvo cim krene da bootuje sa diska, nedo kad te drugi put pita, cini mi se)
Pitace te na koji windows zelis da se logujes (C:Windows, D:Windows ili sta vec imas)
kad se ulogujes bices u komandnoj liniji Windowsa
ukucaj:Kod:
fixmbr
// vraca windowsov master boot record
pa ondaKod:
fixboot
// vraca windows u boot meni (C:boot.ini)
i na krajuKod:
exit[/code]Posle svega podižeš Windows ili Mandrivu PREKO BIOS-a.
10. jul 2009. u 11:33 am #77202LINUSER
UčesnikJa bih na tvom mestu, na prvom disku oslobodio još 20 Gb i tu instalirao Ubuntu (Naravno tokom
instalacije DRUGI DISK TREBA DA BUDE ISKLJUČEN) – automatski, uz izbor instalacije na NAJVEĆEM
PRAZNOM PROSTORU(Largest Continuous Free Space).Tako ćeš imati tri operativna sistema i rešen problem boot-ovanja.Kad u BIOS-u izabereš prvi disk podižeš Ubuntu ili Windows: kad izabereš drugi- imaš Mandrivu.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.