Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Mandriva i par pitanja VS. ja koji pojma nemam!
- This topic has 9 odgovora, 6 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
NikName.
-
AutorČlanci
-
12. jul 2005. u 1:42 pm #5734
NikName
UčesnikDok malo ne stanem na noge, unapred vam kazem da cu vas smarati sa glupim pitanjima do daljnjeg.
Elem, Mandriva se UZASNO sporo podize. Kod izbora OS-a (kad izaberem linux), prvo se minut ucitava “nesto”, pa onda prelazi u ucitavanje mandrive koje je uzasno sporo (~ 5 minuta). Da li postoji nesto nalik na biranje servisa pri podizanju sistema kao u WINDOWS-u, i postoji li spisak sta da ostavim, a sta da ukinem?
Kako je to sve instalirano na laptopu, zanima me gde da nadjem ikonicu za status baterije da je “turim” na tray na taskbaru, i da li mozda postoje dodatna podesavanja za optimizaciju rada CPU-a?
(Laptop je centrino na 1,5 ; 512)
Hvala!
12. jul 2005. u 2:52 pm #31252ak-87
UčesnikNisam odavno korisitio Mandrake,tako da odgovor na prvo pitanje ne znam.A sto se tice baterije,u GNOME-u kliknes desnim klikom na jedan od panela,potom na add to panel i tu imas komponentu .Sad za KDE ne znam,ali pretpostavljam da je slicno.
12. jul 2005. u 3:27 pm #31253Maras
UčesnikPokreni MCC(Mandriva kontrolni centar) i tamo mozes da podesis koje servise podizes pri bootovanju.
12. jul 2005. u 3:31 pm #31254popeye
Glavni majstorUzrok sporom podizanju je verovatno pokušaj podešavanja mreže preko DHCP-a.
12. jul 2005. u 10:38 pm #31255LYb
UčesnikTo sam i ja hteo da pomenem… da to “nesto” slucajno nije eth interfejs?
13. jul 2005. u 1:54 am #31256NikName
UčesnikETH-ove sam iskljucio. Ali, najduze se “zakuca” kad pise “Starting portmapper”. Polovina butovanja ode samo na to. Sta li je to, i sme li se iskljuciti?
13. jul 2005. u 2:07 am #31257LYb
UčesnikIskljucuj slobodno. U pitanju je RPC port mapper servis, i ako ne znas o cemu se radi, gotovo je sigurno da ti ne treba. Osim ako ne koristis neku NFS ili samba kombinaciju, a da to ni ne znas 🙂
Proguglaj malo ako te zanima vise o portmapper-u/
13. jul 2005. u 2:09 am #31258LYb
Učesnikinace… ono od servisa sto ti sigurno nece trebati, barem ne jos… ftp, ssh, apache, bind/named, squid, portmapper, mysql. Ako sam nesto zabopravio, ispravite me… zaboravio sam sta sve tovari MDK instalacija.
13. jul 2005. u 2:59 pm #31259popac
UčesnikDa plus što portmapper može da se bude jedan minus sigurnosti. Možeš da vidiš za svaki servis čemu služi iz kontrol centa i odatle dga isključiš ako ti ne treba. Verujem da nemaš ni mrežu čim si isključio ETH tako da ti ni samba ni NFS ne trebaju
13. jul 2005. u 4:05 pm #31260NikName
UčesnikDobro, to sam iskljucio. Medjutim, ne znam sta da radim sa ovim servisima: ATD, IPTABLES, mDNSResponder, NETFS, NIFD…, jer mi nije najjasnije cemu sluze.
Jedan mali hint: za pocetak necu koristiti nista iz oblasti mreze na Linuxu, niti neke naprednije servise, jer prvo hocu da savladam osnovne stvari KDE-a, GNOME-a, konzole, pa cu malo po malo ukljucivati servise. Cak sam i modem iskljucio.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.