Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Mandriva 2010.0
- This topic has 34 одговора, 11 гласова, and was last updated 14 years, 7 months раније by miodragz.
-
АуторЧланци
-
25. новембар 2009. у 3:17 pm #81716LINUSERУчесник
Bio je po torentima, ali kad sam pokusao instalaciju, pojavile su se greske – i od instalacije nista.
25. новембар 2009. у 4:28 pm #81717tomajaГлавни мајсторNaravno da je izasao, bar sam je ja preuzeo pre 15-tak dana, ali na zalost jos nisam stigao da je isprobam. Probacu je na mom sada vec vremesnom Acer Travel Mate-u 251 koji jedva da ima resursa za nju, uz to ima i Intelovu grafiku, pa cu da javim kako sam prosao :-
linux4life
25. новембар 2009. у 5:11 pm #81718MladenIsakovicУчесникJel ima neko download link?
UPDATE:
Ne treba, našao sam 🙂1. децембар 2009. у 7:51 am #81719tomajaГлавни мајсторKako sam i obećao :), malo testić nove Mandrive
http://www.linuxo.org/content/view/1755linux4life
1. децембар 2009. у 11:42 am #81720MladenIsakovicУчесникStig’o mi PowerPack jutros, nadam se da ću imati vremena u toku dana da ga instaliram, pa ću ostaviti utiske ovde, mada ovo što je Toma napisao, obećavajuće zvuči 🙂
2. децембар 2009. у 1:15 am #81721MladenIsakovicУчесникE pa evo i mene na Mandrivi 2010 PowerPack. Danas sam je instalirao, I evo malo utisaka:
Prvo neprijatno iznenađenje usledilo je nakon instalacije – odabrao sam grub kao boot menadžer, imam 2 harda, primarni je uvek isti, I u njegov MBR upisujem bootloadere. Nakon reboota, očekivao sam sve, kad dočeka me error poruka gruba nema (to je ustvari error od Mint-ovog gruba kojeg nisam brisao, nego sam pregazio Mint instalacijom Mandrive. Međutim, nakon par sekundi te poruke, pojavi se ipak mandrivin grub; ok, odaberem linux, enter – prc, kaže ne može da nađe linux na particiji na koju sam ga instalirao; enter, ponovo grub meni, odaberem windows, podiže ga bez frke :). Ok, dignem sistem sa CD-a, odaberem rescue system, pokušam instalirati lilo, kaže neće, fatal error, bios mu kaže da koristi oba harda (??), grub hoće, al’ isti slučaj. Počnem ponovo instalaciju, odaberem upgrade, probam odatle lilo, uspelo, reboot, ponovo se diže grub 🙂 Hehehe, dobro, probam grub ponovo, ma isto, probam lilo u mbr drugog diska, nakon reboota zaboravim da promenim redosled diskova pri bootu, al’ on mi na neki način učita lilo iz prve, rade I linux I windows 🙂 Dal’ je on instalirao lilo na prvi disk, a ne na drugi (znam kako ih obeležava I koji je koji) ne znam, I nemam volje da saznam, aj’ radi, pa nek’ radi 🙂
Dalje, drugo neprijatno iznenađenje, tv-out I dalje kao na minut, bug u nvidia driveru nije I dalje ispravljen ni u ovom novom, za moju 8600 GT karticu, slika je šira I dalje na tv-u od veličine ekrana tv-a, kao da je overscan, a nije, treba mi underscan onda, ali ne postoji. Znam, može da se skine smplayer pa na plus I minus da se menja veličina, al’ džaba to mi ne igra kad hoću da ekipi pokažem slike sa mora ili žurke, šta da cropujem slike ili ne prikazujem kao slideshow u fullscreen-u?
Treće neprijatno iznenađenje, baš mi došlo društvo, hoće drugar da mu narežem nešto muzike, aj reko’, taman da probam k3B, nisam ga ni video barem 2 godine. Verzija 1.68.0, fancy izgleda. Sebe kao korisnika dodelio sam u sve grupe, prc, neće k3B, kaže nemam privilegije. Otvorim ga kao root, počne kao, pa stane – error, ne sećam se koji. A od brzina podržava samo 4x I 16x, verbatimovi novi dvd-ovi, posle pređem u windows, dignem nero, narežem 8x brzinom bez problema.
Četvrto, instaliram wine sa dvd-a, fontovi blagi užas, prekopiram windows fontove u wine-tov fonts dir, ma jok, ne yebe me 2%, fontovi užas, u svim programima koje sam instalirao pre kopiranja fontova. Kad pustim neku igru preko wine-ta, puca plazma kao Ćiolinina guzica kad ju je Džon Holms obrađivao, ekran se zacrni, samo alt+ctrl+backspace pomažu
peto, svučem Flock, prekopiram pluginove, sve radi lepo, mada ume da uspori, vidim – nema flash-a. Ja sam ga instalirao valjda, ubacim dvd, otvorim mcc software installer – istina je, jesam ga instalirao. Dignem firefox, otvorim istu stranu – nema flasha ni tamo, ni u /usr/lib/mozilla/plugins, ni tamo ga nema. Pa šta je instalirao, vidim pod sound/video, ima neki flashplayer prozor, valjda za streaming I puštanje flv-a 🙂 Svučem sa adobetovog sajta, radi. Bem li ga…
Na prošloj Mandrivi 2009 Ppack bila je ona Elisa multimedia centar, nikako nije htela da mi radi, sad vidim promenili su je u Moovida media centar, al’ ne radi ni ova, malo igra kursor po ekranu, I onda se izgubi 🙂
Ne znam, nekako mi nije živahan ovaj KDE 4, pogotovu kad otvorim gomilu koječega, imam utisak da malo sporije skroluje strane, mada ajd da kažem ne izgleda loše, ikonice konačno mogu da se resizeuju I uravnaju u grid, al’ ne pamti nakon reboota kad promenim mesta ikonicama, pri ponovnom bootu, sve se poređaju po imenu u grid. Isto tako I widgeti ne pamte mesta, nakon reboota idu svaki na svoje mesto.
Čini mi se da je ovaj PowerPack siromašniji od prethodnog, prethodni je imao Open Arenu, Battle for Westnoth, ovaj ima samo one bezvezne dečje kde I gnome igrice, doduše nisam baš ni pretraživao DVD, popodne sam proveo sa drugarima I evo večernjim podešavanjem sistema po mojoj želji, koje još uvek nisam dovršio. Pogledaću ima li šta ozbiljnije. Nema ni onihi guglovih programa, eartha, picasse I drugih, koje je prethodni powerpack imao.
Empathy je s*anje živo, da prostite, što reče kolega na drugoj temi, opet mlaćenje prazne slame, pronalaženje nove vode, očigledno htedoše da naprave novi pidgin, ali neuspelo. Nemam pola opcija iz pidgina, sreća što je bio I pidgin na dvd-u u ponudi, pa ga instalirah.
Evo ovo napisah uzgred u ooffice writeru, nisam uspeo da nađem na brzaka isključivanje engleskog velikog slova I, iako sam promenio tastaturu, al’ me ne sluša 🙂
Wallpaper I dalje ne mogu da promenim ni iz KDE pregledača slika 🙂
Namestio sam u tray language ikonicu, za srpski, engleski I slo-laticinu, kad switchujem jezik, isključi mi se num-lock svetlo na tastaturi 🙂 Al’ dobro, može ponovo da se uključi 🙂Sve u svemu, bilo je toga još, ne mogu više da pišem, a I da ostavim nešto za drugi put. Elem, 2009-ka je za mene bila prijatno iznenađenje, mislio sam da su stvari konačno krenule nabolje. Sada – nisam siguran da sam bio u pravu. Sve je ovo lepo, novo, šljašti, teže za podesiti nego windows (dok ne nađeš gde je šta, a onda pizdiš jer je gomila stvari razbačena na neka leva mesta po menijima I wizardima, pa dok ne nađeš, misliš da ne postoji), I – nekako I radi, al’ mnogo brlja, previše. Džaba što je lepo, recimo, da nemam iskustva sa linuxom, svakako se ne bih izborio ni sa prvim problemom, instaliraš linux, I onda ga dobiješ u nekom loader meniju, ali kad ga izabereš I lupiš enter, on ti kaže da ne postoji. I onda se drndaj, rescue, ručno, ovo-ono, I to proradi. Moraju li uvek izbacivati nedovršen I nedovoljno testiran softver, aman bre! Dokle više??? Ovo je sve gore!
Vidim ima tu još novina, nisam uspeo sve da probam, pisaćemo I dalje. Za sada – nimalo nisam zadovoljan.2. децембар 2009. у 8:07 am #81722DraxУчесникUpravo zbog ovakvih razloga sam prešao na praćenje spring izdanja mandrive…. Svako .0 izdanje mi je pravilo neke probleme…. i onda se to rešavalo kroz update…
Lepo reče tomaja gore… ako možeš odmah prilikom instalacije daj da se uradi update…. kako bi izbegao ovakve probleme…. ali to ipak nije rešenje. Svakako svako od nas očekuje zaokružen proizvod, već kad se kao takav nudi i predstavlja.2. децембар 2009. у 9:57 am #81723tomajaГлавни мајсторNaravno, obično je “Spring” izdanje stabilnije i pouzdanije, jer se radi na osnovi prvog izdanja uz sve moguće ispravke. Međutim, kao što se može primetiti gomila problema nije konkretno vezana za samu Mandrivu već za određene aplikacije (poput problema sa k3b) ili drajvere (NVIDIA). Ovo govorim jer se slični problemi javljaju i na drugim Linux distribucijama. Naravno, kada sve to skupimo zajedno ne dobijamo dobar proizvod, a na kraju krajeva nije nam ni bitno ko je uzrok problema, već sam problem. Zato sve više preporučujem distribucije koje mnogo duže testiraju softver i u finalne verzije ne stavljaju razvojne verzije aplikacija. Tu su pre svega PCLinuxOS, Mint, Mepis,… Slackware, … ali o ovome smo već naširoko raspravljali 😉
Što se tiče Mandrive, moja iskustva se donekle poklapaju sa Mladenovim, opet on je imao neke probleme koja ja nisam (poput Flasha, GRUB-a,…) što samo govori u prilog činjenici da se distro kratko i površno testira.linux4life
5. децембар 2009. у 5:49 pm #81724MladenIsakovicУчесникJel zna neko kako da pobrišem neke programe, tj. ikonice-prečice do programa iz favorites-a u start-meniju? Natrp’o sam ga koječime, pa bih izbrisao neke stavke koje sam ubacio, a ne mogu da nađem kako.
5. децембар 2009. у 6:23 pm #81725JA_SAMУчесникJel zna neko kako da pobrišem neke programe, tj. ikonice-prečice do programa iz favorites-a u start-meniju? Natrp’o sam ga koječime, pa bih izbrisao neke stavke koje sam ubacio, a ne mogu da nađem kako.
Kad prebacis na Kickoff Menu mozes da ih sklonis sa desnim tasterom misa.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.