Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Mandriva 2006 na SATA disku?
- This topic has 8 odgovora, 3 glasa, and was last updated 19 years, 2 months ranije by
dcosin.
-
AutorČlanci
-
26. april 2006. u 9:08 am #7308
dcosin
UčesnikSinoc sam hteo da instaliram Mandrivu 2006 na novom SATA disku (Maxtor DiamondMax 10, 80Gb, SATA2, 8mb) ali ga Mandriva ne vidi uopste. HDD je u non-raid modu, a ploca je ASRock 939A8X-M (ULI 1689 cipset). Postoji li neko reshenje?
26. april 2006. u 9:49 am #43520kmilos
UčesnikVidi http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html
Nešto ne vidim taj tvoj ULi čipset tamo, samo neke starije… Koliko vidim ni Asrock ni ULi nisu baš nešto preterano Linux friendly, mada vidim kao postoje neki drajveri na ULi sajtu…
Da li imaš u BIOS-u opciju za Legacy/PATA mod? Možda sa tim da pokušaš da instaliraš sistem, pa da pokušaš da nabaciš te ULi drajvere, pa da vratiš na SATA…
26. april 2006. u 10:08 am #43521kmilos
UčesnikU stvari zaboravi te ULi drajvere, nisu preterano korisni…
Ti noviji ULi čipovi izgleda podržavaju novi AHCI mod, vidi
26. april 2006. u 10:37 am #43522dcosin
UčesnikNemam legacy ATA/PATA u biosu, samo raid i nonraid modove. Videcu nesto da iskopam, trenutno sam instalirao Mandrivu na ide disku da vidim sta moze da se uradi.
26. april 2006. u 10:41 am #43523dcosin
UčesnikInteresantno je da ga Mandriva nadje kao ALi M5289 Serial ATA / RAID Host Controller, i u instalaciji i sada ga ima u hardware-u ali diska nema.
26. april 2006. u 3:50 pm #43524djvujke
Učesnikimao sam slican problem kada sam nekom liku trebao da instaliram windows .. uzeo je 300gb sata2 maxtor disk i ploca asus a8n-e ili slicno ne secam se i jednostavno problemi … windows podignem , ugasim racunar. upalim racunar … kaze nemam hdd, i to bios kaze…ja reset i disk se pojavi .. i tako nonstop…progooglam na netu kad ono veliki google kaze NEKOMPATIBILNOST..preporuka je bila da se firmware maxtora downgraduje … ali nije moj hdd te to nisam radio
vidi probaj win da instaliras na njega…a linux na nekoj particiji..sta ce reci
mislim da tvoja ploca nema sata2 podrsku,ili mozda gresim gresim?26. april 2006. u 8:38 pm #43525dcosin
UčesnikDa, ploca nema sata2 podrsku ali to nije ni bitno jer sata2 diskovi rade i u sata1 modu. Vindoza radi prefektno na tom istom disku, cak mi pri instalaciji nije trazio flopi sa sata drajverima. Koliko sam skontao, zapravo ne razumem se toliko u raid pa ne mogu bas da tvrdim, Mandrivin drajver(i) rade samo sa diskovima u raid modu a moj je non-raid. Ceo dan se petljam i nista nisam postigao, drajvere imam sa neta ali su samo za RH9, SUSE9.0 i 9.2 i Fedoru 2 i 3, neznam da li bi se neki od njih iskompajlirao na ovoj Mandrivi. Disk je brz i zapravo sam zbog toga i hteo da probam Mandrivu na njemu. Ali eto meni razocarenja.
Kako god, ja ne odustajem od ovoga i ako nesto uspem javicu vam.26. april 2006. u 10:44 pm #43526dcosin
UčesnikKao sto sam i mislio, cim sam u biosu ukljucio raid mod disk se odmah pojavio u Mandrivi kao sda. E sad kao sto sam rekao, ne razumem se u raid nimalo tako da neznam da li tako moze da se instalira nesto na njemu. Posto sam imao vindozu na njemu na jednoj FAT32 particiji, particija se normalno mauntuje i radi. Ako neko zna nesto o RAID-u neka pripomogne malo ako moze.
26. april 2006. u 10:47 pm #43527dcosin
UčesnikUstvari sad kad malo razmislim o tome, izgleda da je to stimovanje u biosu na ovoj plochi (RAID/NON-RAID) malo konfuzno i izgleda da je to zapravo RAID/legacy ATA/PATA.
Sta vi mislite? -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.