Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Mandriva 2006
- This topic has 20 одговора, 11 гласова, and was last updated 16 years, 5 months раније by lkerne.
-
АуторЧланци
-
6. јул 2008. у 8:13 pm #10233lkerneУчесник
Prvo, pozdravac 🙂
imam nekoliko stvari koje bih da podelim sa vama u nadi da ću uspeti uz vašu pomoć da ih rešim. Nije ništa složeno, naprotiv. Nisam siguran koju verziju mandrive koristim, znam samo da je iz 2006DVD. Video sam da se u međuvremenu pojavila spring verzija za 2008 i dosta stvari je novo u odnosu na moju verziju. Ono što mene zanima jeste:
šta je to power pack mandriva 2008 i zašto se plaća? možda mi nije bitno ‘zašto se plaća’, ali siguran sam da sam zainteresovan za to ‘power pack’ kakva je razlika između te verzije i npr. one koja to nije? Kako bih ja mogao da znam šta imam na mašini? I ono, možda najvažnije: Da li je neko probao tu power pack verziju mandrive i da mi kaže da li je treba zameniti npr. za ovu moju, ili su samo nijanse u pitanju. Koliko sam mogao da razumem, stvar je u tome što p.p. sadrži neke programe koji su komercijalni, nisu open source.
i najvažnija stvar. ja sam fotograf i koristio sam fotošop u windowsu za obradu fotografije. Nisam prvi put u ovom gimpu, ali je razlika moram da priznam UŽASNO drastična. Ok, osnovni alati su tu. Neke ili nema (canvas size) jako mi je teško da se naviknem, a voleo bih. Da ne bih nabrajao šta sve ima ili šta nisam video, a moram da zagnjurim ili da se pomirim sa činjenicom da toga nema pa nema, zanima me sledeće:
Ovaj program wine 1.0 da li može bez problema da podigne cs3? i da sve radi kao i na windows sistemu? Da li je neko od vas tako što probao i da hoće da prenese iskustvo? hvala unapred, nadam se da ćemo uspešno rešiti ove stvarčice 🙂pozdrav
b&lk
6. јул 2008. у 10:46 pm #71145JA_SAMУчесникPa razlika izmedju powerpack i free verzije je kao sto si i rekao komercionalni software,a i kodeci…Naravno preporucio bi ti da skines zadnju spring verziju,a powerpack sa torrent-a ako ti se neplaca.. :).Sto se tice photoshop-a,cs 2 radi ok kroz wine.Dali radi bas se kao na windowsu nisam toliko mnogo koristio ipak sam zadrzao windows za njega kao i za par drugih adobe programa.Gimp mi je prava kupusara,na njega nemogu nikako da se naviknem 🙁
7. јул 2008. у 10:02 am #71146lkerneУчесникUh…. prvo, hvala na odgovoru za komercijalni softw i fotošop. Sad me muče druge stvari. Počeo sam da skidam powerp. spring 2008 koja je namenjena 64-robitnim sistemima. Ok, moj procesor je 64-robitni. Samo mi je sad zet ubacio bubu kako ću morati da flešujem bios možda. 😮 Znači…. još posla i ko zna kad ću da radim ono što treba da radim. Tako da… baš imam muku, a nekako mi se ne vraća na windows, a opet, ne trebaju mi dva sistema na kompjuteru.
7. јул 2008. у 10:06 am #71147burgaУчесникKojim bi povodom flešovao BIOS?
A potraži meni Image→Canvas Size u GIMPovom prozoru sa slikom, možda će ti koristiti 😉7. јул 2008. у 11:07 am #71148ВладимирУчесникNema potrebe nista da flashujesh, ili jesi ili nisi 64bitan 🙂
Nikad nisam koristio PS ali vidim da CS2 moze da se pokrene bez problema. Tako kazu..7. јул 2008. у 3:33 pm #71149miodragzУчесникPazi sve je ovo jednostavno skines 32 bitnu verziju Mandrive bez obzira sto imas 64 bitni sistem instaliras je i to je to kakva flesovanja biosa i ta lupanja za bios komplikujes jednostavnu operaciju i mislim da ce GIMP da ti zavrsi posao mozda ti izgleda kao kupusara ali sve je stvar navike imas jos Xsara-ua Inscape itd
@ostali kojima je kupus GIMP molim da to ne pisu na linux forumu nije uredu jer GIMP je besplatan dok se CS3 placa. Ovime ne kazem koji je kvalitetniji.
7. јул 2008. у 5:00 pm #71150madcamaУчесникimas jos Xsara-ua Inscape itd
Xsara i Inkscape se koriste za vektorsku grafiku.
7. јул 2008. у 5:07 pm #71151JA_SAMУчесник@ostali kojima je kupus GIMP molim da to ne pisu na linux forumu nije uredu jer GIMP je besplatan dok se CS3 placa. Ovime ne kazem koji je kvalitetniji.
Kakve veze ima sto je ovo linux forum,jel to znaci da nemogu da izrazim svoje misljenje ako mi se odredjen program nesvidja?
Btw zaboravio sam,jedino sto sam primetio kod PS-a da nerade precice ???
7. јул 2008. у 5:24 pm #71152lkerneУчесник@burga on [zet] smatra/misli da, iako je procesor 64bitan, ploča mora da se flešuje. nisam najbolje razumeo to što mi je pričao iz razloga jer ne želim da se opterećujem sa stvarima koje ne znam. ok, mislim da bih znao da flešujem bios, ali se nadam da to neću morati da radim. u principu, vladimir me je utešio: ‘ili jesi 64bitan, ili nisi’ 😀 @burga hvala za tu informaciju ‘canvas size’ 🙂 voleo bih ovde na forumu da nađem ljude koji se bave fotografijom i gimp koriste ili neki drugi program (znam da nema, ali to kažem onako) za obradu fotografije. verujem da će mi njihovo iskustvo pomoći da lakše prevaziđem raspored alata…
@miodragz uh, ne bih sada to da radim. već sam počeo da skidam ovu 64bitnu koja moram da primetim – vuče se kao…. ali skinuću je ja >:(
7. јул 2008. у 9:08 pm #71153burgaУчесникVidi ovako: ako imaš 64bitni procesor tu nema nikakve frke i nikakvog flešovanja biosa, već se moraš odlučiti za 64 ili 32bitni OS iz prostog razloga što nisu sve aplikacije pakovane/portovane za 64bitnu platformu pa ti se može desiti da neke moraš da kompajliraš umesto prostog instaliranja iz paketa. Mada ti je to mali broj aplikacija i u glavnom ih nećeš koristiti tako da se možeš opustiti i instalirati 64bitni OS i voziti (skoro) dvostruko brže.
Što se tiče obrade fotografija, zavisi šta pod time podrazumevaš? Opet, imaš izbor – tu ti je gimp, koji je jako moćan i sa odličnim ekstenzijama i scriptovima, kao i (naravno) sa vrhunskom podrškom (http://gimp.drugitalas.org/doku.php); to je pomenuti Fotošop, ali i nepomenuti ImageMagick.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.