Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Mandrake i windows – problem sa boot-om
- This topic has 2 одговора, 2 гласа, and was last updated 22 years, 9 months раније by
igor022.
-
АуторЧланци
-
23. новембар 2003. у 7:41 am #3085
igor022
УчесникPozdrav,
Instalirao sam Mandrake 9.2 preko win2k.Dok radi bilo Mandrake, bilo win2k sve je ok. Međutim imam problem sa dizanjem win2k.
Kada uđem u Mandrake i izađem iz njega/resetujem mašinu/ i pokušam da uđem u win2k , win2k se zaglavi na pola učitavanja. Onda isključim mašinu, ponovo je uključim, izaberem win2k iz LILO-a i on se učita bez problema.
Ako isključim win2k i pri svakom ponovnom boot-u izaberem win2k on se učita bez problema, a čim prvo izaberem mandrake, pa posle toga probam da uđem u win2k on zablokira.(Mandrake se diže bez problema svaki put).
Probao sam da promenim loader LILO/Grub, ali nije pomoglo. Takođe sam da loader izmestim iz MBR, tj. prebacim ga na linux particiju,kao i da linux učitavam sa diskete (u ovom slučaju sam popravio MBR win2k – FIXMBR, da bi se sam dizao bez linuxa – tada je opet sve radilo kako treba dok opet nisam ušao u linux), ali ni to nije pomoglo.
Takođe sam probao sa dual boot-om pomoću Partition Magica 8, ali ni to nije pomoglo – sve dok učitavam samo windows je ok, mađutim čim učitam Mandrake pri sledećem boot-ovanju windowsa računar zaglavi.
Moj utisak je da Mandrake uradi nešto sa samom particijom gde je win2k, tako da se NTLoader izgubi pri učitavanju.
Ista priča je bila i kada sam probao da stavim winMe i Mandrake.
:cry23. новембар 2003. у 8:11 pm #14586Arion
Учесникprobaj da, kada si u linuxu u konzoli kao root otkucas
rebootin windows(ili kako ti je vec label u lilo-u)
tada bi, pogadjas, trebao da se resetuje i sam da se digne u win…da li si siguran da ti se to NIKADA nije desilo pre nego sto si instalirao lin?
da li si siguran da nisi dodao/oduzeo neki ‘komad’ hardvera? cackao nesto po biosu?24. новембар 2003. у 11:30 am #14587igor022
Учесник“…da li si siguran da ti se to NIKADA nije desilo pre nego sto si instalirao lin?
da li si siguran da nisi dodao/oduzeo neki ‘komad’ hardvera? cackao nesto po biosu?”pa nije mi se to dosada dešavalo, a nisam ništa dodavao niti oduzimao – u pitanju je laptop, a u biosu sam samo menjao”first boot device”.
Još jedan dodatatak: kada isključim skroz računar pa ga uključim Win2k se digne bez problema, bez obzira da li je bio pre toga podignut linux ili win2k.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.