Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › malo (ne)poznate istorije
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 15 years, 2 months раније by Dr@g@n.
-
АуторЧланци
-
31. август 2009. у 1:21 pm #11418dejaniumУчесник
kao i drugim srednjovekovnim zemljama i u srpskim manastirima su se nalazile skole. tu se osim veronauke, ucila i matematika i filozofija, monasi su pisali knjige iz matematike, geodezije, pisali i filozofske rasprave, poznavali mnoga dela antickih filozofa…manastiri su se precizno razmeravali pomocu egipatskog trougla i ravnostranog trougla. u srpskim manstirima su se gradili i prvi mehanicki casovnici koji nisu pokazivali vreme samo u srbiji vec i u drugim zemljama., prvi mehanicki satu kremlju 1404 postavio je lazar hilandarac (rodjen u prizrenu). inace, sat je bez prekida radio 217 godina, dok nisu ugradili drugi. casovnik je imao samo jednu nepokretnu skazaljku dok su se diskovi brojcanika sa cirilskim brojevima okretali. prvi disk pokazivao je casove dok su ostali pokazivali polozaje planeta. lazarev brojcanik je u isto vreme bio i model heliocentricnog sistema.
poznato je kako se mi stidimo pravih stavri, a slavimo glupost, neke od ovih slika necete lako (uopste) naci, tako da cu ih podeliti s vama.
1. cas matematike – crkva svetih apostola, pec (11 vek).
2. platon, plutarh i sibila – bogorodica ljeviska.
3. svetog nikolu dovode u skolu – bogorodica ljeviska.
4. unutrasnjost bogorodice ljeviske (danas).
5. lazar hilandarac objasnjva rad sata ruskom knezu – ruska minijatura.
6. mehanizam sata lazara hilandarca.31. август 2009. у 2:31 pm #80582madcamaУчесникSvaka cast na postu. Imas li jos ovakvih podataka?
1. септембар 2009. у 7:08 am #80583dejaniumУчесникhvala.
imam jos, ali to je oskudno. nesto mozes da vidis u brosurama matematickog drustva “arhimedes”, brosure dragana trifunovica (to je sve na kasicicu). ozbiljnu knjigu (trifunovicevu) je tesko naci, mada, vise nemoguce nego tesko (mali tiraz i prodalo se).na zalost , kod nas se ili sve dobro krije ili nikoga nije briga ili smo potpuno neinformisani (da ne pricam gde sam sve trazio te podatke). pojedine slike sam dobio u redakcji lista pravoslavlje i muzeju SPC (kojima zahvaljujem na ljubaznosti, strpljenju i saradnji, pregledao sam desetine diskova da bih pronasao ovih nekoliko slika). i oni su bili zacudjeni u zadivljeni tim detaljima, realno, tu su obracali paznju samo na verske a ne svetovne teme na srpskim freskama. mnogi podaci su se vremenom zagubili ili trajno nestali. spisak poznatih matematicara : Jovan Dalmatski (11 vek), Trifun Dubrovčanin (početak 14 veka), Jovan Pediasim (14 vek), Isak Argir (1310-1371), Lazar Hilandarac (14/15 vek), Pahomije Logofet (početak 15 veka), Prohor (početak 15 veka). neki od njih bili su vrsni poznavaoci vavilonskih, egipatskih i grckih matematckih dela i postupaka.
„Ako knjigohranitel dostojno se ne stara, ne radeći ni otresajući, ni čisteći od praha, svagda suho da jede” – iz zakonika poznatog kao Krmčija. Ovo smo davno zaboravili, zakon se odnosi na bibliotekara.
u to vreme crkve u bile univerziteti. svi vidjeniji evropski univerziteti imaju crkvene korene, samo mi svoje cupamo ili redovno secemo izdanke :'(
prilozi:
1. knjigovezac – manastir Hilandar.
2. konstrukcija elipse – Trifun Dubrovcanin.
3. konstrukcija zlatnog preseka – Isak Argir.
4. numericke tablice – za potrebe rudarstva i medicine.1. септембар 2009. у 8:23 pm #80584Dr@g@nУчесникEvo, jos nesto, o nama, a o cemu nismo ucili u skoli:
http://video.google.com/videoplay?docid=6372629364530953856&hl=en
1. септембар 2009. у 11:00 pm #80585ivan.bisevacУчесникИмам ја ове фајлове о за Јована И Деретића. Има их преко 25. Веома интересантна ствар. Каже човек да се у Србији крију поједине старе књиге, из којих се може закључити о нашем пореклу. Литературу је набављао по Америци, Француској, Италији, …Иначе је најпре завршио машински факултет а након тога историју за коју каже да му не вреди ништа пошто сматра да оно што се предаје на факултетима није истина и да се ретко људи баве истраживачким радом већ да само преписују туђе радове, који успут нису тачни. Главна поента његовог учења је да нисмо дошли однекуд (у седмом веку) већ да смо ту на овом простору и били и то поткрепљује многим доказима између осталих и писмом..Каже још да нам је такву причу наметнуо Ватикан..Прича је веома убедљива, а да ли је истина или не време ће показати..Или можда неће..
3. септембар 2009. у 1:30 pm #80586dejaniumУчесникto ko sta krije i fabrikuje je posebna prica (ni ja ne verujem mnogo u tu germansku skolu istorije, ali sto je sa zapada mora da je dobro ;)). po nekima smo iransko-avganistanskog porekla, arijski narod, mozda je i to istina 😎
stvar je u tome da za ove cinjenice (o srpskoj srednjovekovnoj nauci) jos uvek postoje kakvi-takvi dokazi (dok neke ne uniste siptari, a druge mi sami), a mi zivimo u mraku i pojma nemamo o tome. na primer, srpski monasi (i sveti sava) su bili duboko postovani u srednjovekovnoj rusiji, jer su sva naucna dostignuca tog vremena i ucenja antickih filozofa prenosili ruskim monasima i obrazovali rusiju. zapadnjaci se ubise da pokazu kako imaju duboke korene prosvete i svetlu tradiciju, a mi sve to guramo pod tepih i cutimo. jbg, srbina sramota da prica o skoli, daj da se ponosimo prevarantima, lopovima i ubicama.
4. септембар 2009. у 7:09 pm #80587Dr@g@nУчесникBiske, postavi linkove za Jovana Deretica…
Da bi shvatili, sta se nama danas dogadje, naucimo to od onih kojim se to, vec dogodilo. Mnogo slicnosti, pogledajte:
http://video.google.com/videoplay?docid=-79007811637437903984. септембар 2009. у 10:08 pm #80588MoneoУчесникHaha-manite se Deretica,lik je provereni sarlatan a njegovi “radovi” nisu daleko od nivoa Treceg Oka,Zone Sumraka i slicne literature
Cisto da vam docaram sta je moj bivsi mentor dr Radivoje Radic imao da kaze na taj novi talas srpske “istoriografije”Jeste podugacko,ali preporucujem da procitate 😉
Poz od diplomiranog istoricara 😉
4. септембар 2009. у 10:24 pm #80589ivan.bisevacУчесникНе бих да улазим у неку полемику да ли је истина ово што прича (то је само Господу знано) или не али пробајте да нађете па погледајте..
Не знам на ког Деретића Мислиш. Овај је Јован И Деретић. Постоји још један који је мислим академик али нема средње слово И. Овај Јован И Деретић каже да се данас на нашим факултетима све своди на преписивање и да нема истинитог истраживачког рада..
Ја сам на модемској вези али кад се за пар дана будем дохватио адсл-а пробаћу да подигнем на рапидшејр ове фајлове, па процените сами..5. септембар 2009. у 7:18 am #80590Dr@g@nУчесник… i mislio sam na Jovana I Deretica, pa kad stignes ti okaci linkove.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.