Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Mala pomoc za Linuxo
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years, 8 months раније by
tomaja.
-
АуторЧланци
-
19. новембар 2004. у 11:52 am #4472
glogin
УчесникKad se sistem podigne, ne vidim HD.
Inace Hd je jedan ( samo C particija). Disk je pod NTFS-om, Os je Win2000.Da li linux vidi NTFS? (Ranije sam prbao sa KNOPIX-om i bilo je O.K.)
… jos nesto
Kako instalirati linuxo na hard disk? Probao sam livecd-install i nista. Gde gresim?
19. новембар 2004. у 3:11 pm #22596brale
Учесникprobaj livecd-hdinstall ali valjda bi trebao prvo da mu napravis mesto na tom hardu gde ce da se instalira.
19. новембар 2004. у 8:06 pm #22597basic
УчесникKako instalirati linuxo na hard disk? Probao sam livecd-install i nista. Gde gresim?
Ne gresis nigde 😯 , koliko sam ja primetio perl scripta livecd-install ne radi kako treba pa ako ipak zelis da ga instaliras na hard moraces manuelno(jeste teze ali Linuxo je jedna od vizuelno najlepsih distribucija pa mislim da se isplati( thanks tomaja)). Sve mozes da uradis i iz grafickog moda.
Prvo treba napraviti linux particiju sto mozes uraditi iz programa cfdisk ili
Mandrake control centra ali posto imas na disku samo ntfs bolje uradi resize
iz windowsa(partition magic) zatim podigni Linuxo uloguj se kao root i u folderu /initrd/loopfs/ se nalazi ucitan ceo OS sa svim programima koji treba prekopirati(sve foldere osim /initrd/loopfs/sys kao i /initrd/loopfs/lib/dev-state foldera) na particiju gde zelis distribuciju i na njoj naknadno kreirati – proc,sys,dev – prazne foldere,sve ono sto nije ucitano u RAM ce biti povuceno sa CD-a kada kopiras.U /boot folderu se nalazi sve sto je potrebno za boot sistema samo treba podesiti lilo da pokazuje na boot folder koji se
nalazi na particiji gde si kopirao Linuxo( /mnt/hda7 kod mene) znaci edituj /etc/lilo.conf ovako :###### ODAVDE ###########
# File generated by DrakX/drakboot
# WARNING: do not forget to run lilo after modifying this fileboot=/dev/fd0 # instalira lilo na floppy i ne dira MBR na hard disku
map=/mnt/hda7/boot/map
default=”Linuxo”
keytable=/mnt/hda7/boot/us.klt
prompt
nowarn
timeout=100
message=/mnt/hda7/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bwimage=/mnt/hda7/boot/vmlinuz
label=”Linuxo”
root=/dev/hda7
initrd=/mnt/hda7/boot/initrd.img
append=”devfs=mount acpi=ht resume=/dev/hda6 splash=silent”
vga=788
read-onlyother=/dev/hda1
label=”windows” # Mada ne znam sta ce ti ovo
###### DOVDE ###########hda6 je swap particija(i nju treba da kreiras iz recimo cfdisk programa samo stavi svoj broj particije)
hda7(isto stavi broj svoje particije) ce auto. biti mountovana u /mnt folderu ako je bila kreirana pre podizanja Linuxo-a pa je zato 1. kreiraj pa onda reboot i onda kopiranje fajlova.Isto tako edituj /mnt/hda7/etc/fstab fajl
tako sto ces umesto default particija koje se tamo nalaze staviti
svoje.
za /mnt/hda7/home/korisnik folder treba podesiti permission na user-a da bi se po defaultu mogao podizati korisnik(user).
Za NTFS particiju 1. pogledaj u /mnt folderu a ako je nema verovatno je
kernel kompajliran bez podrske za taj fs(pitaj tomaju).
Ako ti je ovo slozeno instaliraj neku klasicnu distribuciju(Mandrake),inace
Knoppix koji si kazes probao je lakse instalirati.P.S. Ako je neko prepravio livecd-install scriptu ne bi bilo lose da se postavi
na sajt a ako nije probacu ja ako budem mogao i imao vremena.Pozdrav. 😀
9. децембар 2004. у 4:50 pm #22598MickeyBaki
УчесникJa bih jako voleo kada bi neko to mogao da okaci na sajt.
Uzgred, kada pokusam da instaliram linuxo, javi mi gomilu gresaka, kako ne moze da pise na HD. Imam Mdk 9.1 i Win Xp na kompjuteru. Da li je mozda zbog toga problem (da Linuxo prepoznaje MDK particije kao svoje, a nema dozvolu za pisanje?). Samo nagadjam…Da, i jos nesto, za administratore. Kada sam narucio Linuxo, pisalo je cena+ptt. Kada sam ga dobio pisalo je cena+nesto+ptt! Mislim, radi se o mozda 100 dinara, ali mislim da bi trebalo da bude prikazano u ceni prilikom kupovine na sajtu.
9. децембар 2004. у 7:37 pm #22599tomaja
Главни мајсторDa, i jos nesto, za administratore. Kada sam narucio Linuxo, pisalo je cena+ptt. Kada sam ga dobio pisalo je cena+nesto+ptt! Mislim, radi se o mozda 100 dinara, ali mislim da bi trebalo da bude prikazano u ceni prilikom kupovine na sajtu.
Pa forumlaru za porucivanje stoji link i napomena o postarini kao i to da se ona obavezno procita. Neretko se desava upravo da ljudi misle da mi tu nesto mutimo. Zato sam i napisao da se to obavezno procita. Link je:
http://www.linuxo.org/htmltonuke.php?filnavn=postarina.htmlAko i dalje nesto ne bude jasno slobodno svi mogu da se obrate za informacije u najblizoj posti.
linux4life
10. децембар 2004. у 6:45 pm #22600MickeyBaki
УчесникOk. shvatio sam, hvala. Trebalo je bolje da citam.
To jos uvek ne resava moj problem. Stvarno bih voleo da instaliram linuxo, ali ne mogu ybog problem koji sam opisao u prethodnoj poruci. Imali ko ideju?10. децембар 2004. у 8:50 pm #22601tomaja
Главни мајсторOk. shvatio sam, hvala. Trebalo je bolje da citam.
To jos uvek ne resava moj problem. Stvarno bih voleo da instaliram linuxo, ali ne mogu ybog problem koji sam opisao u prethodnoj poruci. Imali ko ideju?Sto se tice verzije 0.1 moraces da “peske” odradis taj posao kako ti je vec i napisano a u pripremi je 0.2 kod kojeg bi nadam se trebalo da instalaciona skripta radi bez problema.
linux4life
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.