Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › MAC OS na INTELU
- This topic has 11 одговора, 10 гласова, and was last updated 21 years, 2 months раније by
popeye.
-
АуторЧланци
-
22. јун 2005. у 10:15 am #5602
djvujke
Учесникlist COM pise
Apple prelazi na Intel platformu… INtel je razocaran microsoftom jer suvise sporo iybaciuje win… sto umanjuje rast prodaje procesora..Iako je apple takodje mali klijent za intela on ima nest sto niko drugi nema verovatno najbolji desktop operativni sistemna x86 desktop pozornicu tradicionalno su bili dominantri microsoft i izazivac linux .pojava Applea u x86 areni donosi promene i izvacuje linux sa 2 mesta
moguce boot sa 3 OS (win,mac,linux)
———————–
sta vi mislite o tome…. ja bi sigurno hteo da probam mac os ..neverujem
da bi zbog njega ostavio linux ali bi ga sigurno neko vreme isprobavao22. јун 2005. у 10:35 am #30174kmilos
Учесникsta vi mislite o tome…. ja bi sigurno hteo da probam mac os ..neverujem
da bi zbog njega ostavio linux ali bi ga sigurno neko vreme isprobavaoApple ne planira da dopusti izvršavanje OS X-a na bilo kom drugom hardveru sem njihovog, bez obzira na procesor. Jedini način da isprobaš Mac je da, kao i do sada, kupiš od njih mašinu. Oni nikada nisu prodavali OS odvojeno, niti će, inače bi to bila noćna mora za održavanje i veoma skup biznis model sa tankim marginama profita (pogledaj Win, jedino što MS ima jedno 100 puta više love zbog monopola pa im se može).
http://osnews.com/story.php?news_id=10765
Dok neko ne hakuje (što će se pretpostavljam dosta ljudi truditi), jedini način da imaš ta tri OS-a na istoj mašini je da ta mašina bude Mac.
22. јун 2005. у 12:03 pm #30175civan
УчесникLicno smatram da bi im najbolji potez bio objavljivanje OSXa nezavisno od platforme, a ne ovako – IBM OS/2 je propao zbog fiksiranja za IBM hardver, a bio je bolji nego tadasnji win3.x.
Sto se uticaja na G/L tice, ne smatram da ce ga biti u nekoj znacajnijoj meri (pogotovo ako ispune obecanje i OS bude vezan za hardver) jer OSX nije “slobodan” i ne nudi vise od G/L-a (osim nekih eye-candy stvari koje postoje i za Lin, samo sto ne dolaze uz sam sistem)
22. јун 2005. у 1:08 pm #30176kmilos
УчесникLicno smatram da bi im najbolji potez bio objavljivanje OSXa nezavisno od platforme, a ne ovako – IBM OS/2 je propao zbog fiksiranja za IBM hardver, a bio je bolji nego tadasnji win3.x.
OS/2 nikada nije bio fiksiran za IBM hardver i radio je na svim PC-ima. Propao je (kao desktop) iz totalno drugih razloga koji nisu tehničke prirode (čitaj lošeg dila sa MS-om). (A i to je diskutabilno da li je skroz propao jer ga još dosta banaka i stotine hiljada bankomata još uvek koriste.)
Ja ne mislim da će Apple to ikada uraditi jer će onda morati da podržavaju gomilu opskurnog i nekvalitetnog hardvera što je skupo i jednostavno niko nema dovoljno resursa a ga svog podrži na istom visokom nivou. (Taj se problem vidi u Win-u ali MS-a čisto zabole za mušterije dok god im uzimaju pare, jer ovce su za šišanje.) A Apple želi da garantuje isti nivo usluge svim korsnicima, što mogu jedino ako se ograniče na hardver koji su sami sastavili i dizajnirali. Oni prodaju, i prodavaće, celokupno “Mac iskustvo”, ne OS odvojeno, ne hardver odvojeno. (Zamisli da kupuješ i sastavljaš Ferrari-ja iz delova — jednostavno ne može, nije to to.) I na kraju, Apple korsnici to i očekuju i to baš i žele da kupe. Inače bi ih Win+Dell samo pregazili. Mislim da Apple-a zabole ona stvar za tamo neke hakere kojima bi bilo “cool” da na svoju bež kutiju nabace još jedan OS i dodaju recku. Ako to urade, jednostavno nemaju čime i nikako ne mogu da se takmiče protiv MS-a i Dell-a. Ovo je jednini način da imaju, koliko god mali, deo tržišta samo za sebe, i bili bi ludi da to ostave i upuste se u nemilosrdnu kompeticiju na tržištu koje je i ovako zasićeno.
22. јун 2005. у 1:17 pm #30177Doole
Учесникna x86 desktop pozornicu tradicionalno su bili dominantri microsoft i izazivac linux .pojava Applea u x86 areni donosi promene i izvacuje linux sa 2 mesta
Dok apple-ov operativni sitem bude dostupan za ostale masine(to se nece desiti jos dugo)Linux ce mozda(najverovatnije) presisati windows.
22. јун 2005. у 6:07 pm #30178civan
УчесникOS/2 nikada nije bio fiksiran za IBM hardver i radio je na
OS/2 1.o je radio na IBM PC-ima (i ostalim koji su imali identican hw kao IBM-ovi)
kasnije su objavili OS/2 3.o koji je radio kako bi trebalo i podrzavao je dosta hw-a i bio besplatan, ali je bilo kasno – M$ ga je pretekao windowsima.
(A i to je diskutabilno da li je skroz propao jer ga još dosta banaka i stotine hiljada bankomata još uvek koriste.)
Mislim da bas to znaci da je propao 🙂
Ja ne mislim da će Apple to ikada uraditi jer će onda morati da podržavaju
Ni ja ne mislim da ce to uraditi, ali i dalje smatram da bi im bilo bolje – imali su savrsenu reklamnu kampanju, brdo nagrada za “najbolji OS” koje su do sada isle Pendzerima…
22. јун 2005. у 6:23 pm #30179IgorPetrovic
УчесникKao prvo, ne verujem da će linuks skoro da izbije na prvo mesto po upotrebi zbog mnogo faktora (nepostojanje jedinstvenih standarda, kvalitetne profesionalne aplikacije, drajveri, igre…).
Kao drugo, ne verujem da mac može da ugrozi linuks na x86 jer instalacija na standardnu PC kantu verovatno neće biti omogućena. Mada će sigurno biti hakovanih verzija, što i neće biti tako teško s obzirom da su mogućnosti da se ograniči instalacija na specifičan hardver sada dosta umanjene. Šta to mogu toliko da zakukulje a da neki geek ne uspe da razbije? Malo toga. Ali ja lično, a verujem i mnogi drugi linuks korisnici, nikada ne bih instalirao (osim iz puke radoznalosti) sistem skinut sa nekog underground sajta kad za tim ne postoji nikakva realna potreba. Kome nedostaju Photoshop, MS Office, igrice i sl., prećiće na windows, a ko nije prešao do sad zbog toga, neće ni kad se/ako se negde pojavi mAC_OS_hAckEd.iso.
Linuks nije ugrožen od mac-a, niti će biti. Ako ga nešto ugrožava to je nedostatak standarda jer svaki distro ima neke svoje specifičnosti, svoje pakete, svoje alate… Stvarno je smorno kad čovek za svaki distro koji proba mora da skida njegove pakete i to za baš tu verziju koju trenutno ima. Nema svako vremena da čeka 15-16 sati da mu se iskompajlira KDE, kad za to vreme svoj računar može da upotrebi za nešto pametnije, a većina Srba još uvek može samo da sanja o broadbandu.
Nego dobro, svako nađe neki način da se nosi sa tim problemima. A još jedna specifičnost linuksa je u tome što je dobar deo korisnika u emotivnoj vezi sa svojim sistemom 😉 tako da se neki problemi jednostavno ne primećuju.
22. јун 2005. у 8:17 pm #30180Minister
УчесникNego dobro, svako nađe neki način da se nosi sa tim problemima. A još jedna specifičnost linuksa je u tome što je dobar deo korisnika u emotivnoj vezi sa svojim sistemom 😉 tako da se neki problemi jednostavno ne primećuju.
Ova ti stoji!!
Nego, sta, sve te distribucije linuxa nisu medjusobno 100% “kompatibilne”? Dakle, svaka distribucija – poseban OS, donekle?
22. јун 2005. у 9:41 pm #30181Off-Topic
УчесникSkoro pa tako, jedino ih Linus kao drzi na okupu, barem shto se tiche kernela, a i tu svaka distribucija daje sebi za pravo da pachuje i menja neke SITNICE, a shto se servisa koji se kache na kernel tiche, e tu je od samog SysV i BSD-Stila ama sharen do zla boga, a najcrnje je da je i svaka verzija istog distroa uglavnom pricha za sebe, najbolji po tom pitanju je Slack, chist ko suza nikako zamazan i umazan ko SuSe, MDK.
22. јун 2005. у 10:48 pm #30182JMateja
Учесникsta vi mislite o tome…. ja bi sigurno hteo da probam mac os ..neverujem
da bi zbog njega ostavio linux ali bi ga sigurno neko vreme isprobavaoAko ga ikad probaš više se ne vraćaš na ništa smešno i neupotrebljivo kao što su Windows i Linux.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.