Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › lirc i univerzalni daljinski
- This topic has 8 одговора, 3 гласа, and was last updated 17 years, 11 months раније by Bastard.
-
АуторЧланци
-
4. новембар 2006. у 11:04 pm #7994BastardУчесник
E patim se vec dva dana sa lircom i daljinskim na ttyS0
Loadovao sam modul lirc_sir,driver je default a podesio sam i da se lircd povezuje na 8765 port i dao sam mu taj port
Lircd device je /dev/lirc i taj nod se sam pojavio posle ucitavanja lirc_sir modula .Da nisam mozda pogresio modul.Dioda se nalazi na com 1 portu
File: /etc/sysconfig/lirc
Possible Values: lirc_bt829, lirc_gpio, lirc_i2c, lirc_it87, lirc_parallel, lirc_sir, ir-kbd-i2c, ir-kbd-gpio or any value
modprobe lirc_sir
lirc_dev: module not supported by Novell, setting U taint flag.
lirc_dev: IR Remote Control driver registered, at major 61
lirc_sir: module not supported by Novell, setting U taint flag.
lirc_dev: lirc_register_plugin: sample_rate: 0
lirc_sir: I/O port 0x03e8, IRQ 4.
lirc_sir: Installed.
lsmod
lirc_sir 16320 0
lirc_dev 13540 1 lirc_sir
irtty_sir 6144 0
sir_dev 16044 1 irtty_sir
ircomm_tty 21384 0
ircomm 12676 1 ircomm_tty
irda 104376 3 sir_dev,ircomm_tty,ircommIrkick ili kcm lirc nerade odnosno ne izvrsavaju komande pa makar stavio config fajl za daljinac od videa ili tv-a koji imam a kamoli kad pokusam da namestim neki univerzalni daljinac tipa pilot (nemam config) ili philips sbc ru 422 koji ima config u /usr/share/lirc/remotes (ne reaguje ni na taj 🙁 )
Ovo moze samo da znaci da lirc ne ocitava signal sa daljinca.U windowsu ocitava.
Kad pokrenem xmode2 vidim samo prozor sa straftama i nista se ne desava a irrecord mi izbacuje da nema signala 10 sekundi jer nije nasao gap 🙁 .Moram da priznam da nisam napravio /home/…/.lircrc
Sta da radim
Imali neki programcic koji bi prikazivao kodove koji dolaze od daljinca5. новембар 2006. у 6:28 pm #49192ZarkoУчесникPrvo pitanje da li si sam pravio prijemik za daljinski na serijskom portu ili ti je dosao uz neku tv karticu? Ot toga ti zavisi koji ces modul da ucitas. Ja imam prijemnik koji sam sam napravio i koristim module lirc_serial i lirc_dev. A test mozes da uradis sa #mode2 gde bi trebalo da ti se ispisuju kodovi sa daljinskog. Nije bitno da bude univerzalni moze bilo koji. Pogledaj
http://ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=4067. новембар 2006. у 12:29 pm #49193BastardУчесникNa mode2 ili xmode2 uopste ne odgovara.
Probao sam i da kompilujem 0.8 lirc sa sajta lirca i sad imam lirc_serijal modul
Al tek sad nista nemoze da pristupi /dev/lirc ni licd.Pri pokusaju da loadujem modul lirc_serijal dobijam
lirc_dev: module not supported by Novell, setting U taint flag.
lirc_dev: IR Remote Control driver registered, at major 61
lirc_serial: module not supported by Novell, setting U taint flag.
lirc_serial: no version for “lirc_unregister_plugin” found: kernel tainted.
lirc_serial: port 03f8 already in use
lirc_serial: use ‘setserial /dev/ttySX uart none’
lirc_serial: or compile the serial port driver as module and
lirc_serial: make sure this module is loaded first
lirc_serial: module not supported by Novell, setting U taint flag.
lirc_serial: auto-detected active high receiver
lirc_dev: lirc_register_plugin: sample_rate: 0
Probacu sa lircom i modulima na suse 10 posto je ovo sve na suse 10.1
Ova dioda je pravljena i kupio sam je od nekoga preko neta sa daljincem + baterije za 11 evra 🙂
Na girderu u windowsu lepo radi7. новембар 2006. у 12:38 pm #49194BastardУчесникKad budem ovo isprobao na suse 10 i ako neradi onda big probao jenu stvar
Na ploci imam ulaz za sir a imam i stari kabal sa istim prikljuckom kao na ploci a sa druge strane com 1
Ako se zice podudaraju na izlazu na ploci mozda i proradi tako
Sta kazete?8. новембар 2006. у 12:27 am #49195racaУчесникNa ploci imam ulaz za [u][b]sir[/b][/u] a imam i stari kabal sa istim prikljuckom kao na ploci a sa druge strane com 1
🙂 Zanimljivo zvuci, ulaz za sir! :biggrin:
Sorry za offtopic!!!8. новембар 2006. у 7:21 am #49196BastardУчесникNa suse 10 moduli su u kernelu a kod suse 10.1 su u posebnom rpm paketu
Na suse 10 posle loadovanja modula desava se nesto slicno kao kad kompilujem module sam na 10.1
Vise mi se cini da ce proraditi na suse 10.1 mada na windowsu u girderu mi radi sa igor cesko pluginom.
Ovo znaci da mi treba modul koji podrzava igor device.
Modul za serial portove kod ovih kernela i jeste modul pa neznam kakve gluposti lupa kod dmesg-aOno sa com 2 portom moji mogu podesiti kao ir u biosu radi na windowsu kao fajl transfer uredjaj.Ovaj uredjaj na windowsu mogu podesiti kao network konekciju (klijent ili host).Na linuxu tako podesen uart2 kao ir ne prepoznaje kao irda ili bilo sta.
Ako stavim diodu na com1 linux suse 10.1 prepoznaje kao irda uredjaj i dobijan irda interfejs.Na ovaj interfejs nisam uspeo da nakacim ni neku nokiju a ni neku motorolu. 🙁
E mislio sam da lirc radi mnogo lakse na linuxu nego na windowsu.Mada moram da priznam da win lirc na windowsu mi neradi isto8. новембар 2006. у 10:03 am #49197ZarkoУчесникMoj ti je savet da sam iskompajliras modul po uputstvu sa linka sto sam ti dao gore i u podesavanju pre kompajliranja mozes da ukljucis opciju IgorPlug.
Meni isto sa WinLircom ne radi dok sa girderom u win-u i lirc-om u lin-u radi odlicno. Kad ti $mode2 komanda pocne izbacivati kodove koje prima od daljinca tad ti je lirc radi.
Evo ja sam sad probao da preko IR sa mobilnog posaljem neke podatke na komp i kad ukucam $mode2 vidi se kod koji se salje sa mobilnog, ali nemam program koji ce da se postara da podaci budu primljeni. Kako to mislis kad stavis na com1 dobijes irda interfejs? El mozes da mi pojasnis to malo sta sve uradis da bi dobio interfejs.
9. новембар 2006. у 12:19 am #49198BastardУчесникLinux IrDA nije lirc —–> link na stranicu
Kod suse linuxa ima jedan paket koji se zove irda
/etc/udev
/etc/udev/rules.d
/usr/sbin/dongle_attach
/usr/sbin/findchip
/etc/init.d/irda
irda == 0.9.16-42
/etc/udev/rules.d/52-irda.rules
/usr/bin/irdadump
/usr/bin/irpsion5
/usr/bin/irkbd
/usr/sbin/irattach
/usr/sbin/irdaping
/usr/sbin/rcirda
Verovatno da trebas skinuti irda i kompilovati.Onda ces imati iterfejs na ifconfig kao irda0.To je network interfejs
Kod suse ako je irda ukljucena pomocu yast2 gui programa dobijas i opciju da ti napravi link /dev/palm na irda.
Moram da skonem neki od programa koji mogu vrsiti sync sa mobilnim telefonima i verujem sigurno da bi radio.Ono gore sto sam mislio da ima na ploci je ir_con za sir modul.
—————————————————————————————————————-
| +5V | | IRRX | GND | IRTX | <——SIR
| NC | GND | NC | CIRRX | +5VSB | <——CIR
—————————————————————————————————————-Neznam dali na ovo pasuju ovi pravljeni moduli.Moracu da pogledam semu ovih pravljenih.
Pogledacu ovaj link sto si postavio gore i mozda nadjem zasto nemam izlaz komande mode2 i td.10. новембар 2006. у 3:44 pm #49199BastardУчесникE proradio 0.8. sa lirc sajta na com1 0x3f8 .To je modul lirc_serial koji sam sam kompilovao.
Zasto je odjednom proradio mode2 (na veliko odusevljenje 🙂 ) neznam tacno.Instalirao sam qt4.0,qt-x11 i jos neke pratece libs.
Ono sto si ti stavio u /etc/init.d/homebrew ja sam na suse 10.1 stavio u boot.local sa manjom izmenom kod komande lircd gde sam napisao celu putanju do fajla (to dok find ne nadje ove fajlove od lirc 0.8 sa sajta)
IRkick radi super sa ovim configom koji cu staviti uz poruku
Kad budem imao vremena napravicu veciDa jos da kazem da je conf fajl za pilot supertel urc-2002-p daljinac na vcr1 sa kodom 278
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.