Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Linuxo Live – instal CD-HD
- This topic has 10 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 10 months ranije by
DeadRinger.
-
AutorČlanci
-
18. maj 2005. u 9:53 pm #5387
007
UčesnikDobio(narucio) sam CD Linuxo Live!0.3 preko http://www.linuxo.org.
Medjutim neznam kako pokrenuti instalaciju jer vidim da CD nije BUTABILAN. Spisak koji se nalazi na cd-u je sledeci:Adobe,captive,Gimp,Kernel,krusader-1.60.0-beta2,krusader-1.60.0-beta2,Modemi,OpenOffice 2.0b,Opera,php,xmms,Drajveri.
Molim pojasnjenje dali trebam kreirati new-cd iz ovoga raspakivanjem necega ili sto. Pozdrav. [email protected] ❓19. maj 2005. u 12:21 am #28601DeadRinger
UčesnikPa jasno je da si dobio “Linuxo 0.3 Extras CD”. Verovatno si promasio oznaku za porucivanje ili je greska do isporucioca.
1. novembar 2005. u 1:40 am #28602Milos_SD
UčesnikImam problem prilikom instalacije Linuxo Live 0.3.
Instalacija (kopiranje fajlova – cetvrti korak instalacije) se zavrsi i tu je kraj. Onaj prozor nestane i nista se vise ne desava. Koji su 5-i i 6-i koraci instalacije?Kada se to desilo, restartovao sam komp, ali mi je javilo gresku “Error loading operating system” ili tako nesto.
U cemu je problem?
Prilikom particionisanja sam napravio sledece particije:
/boot
/
/root (mislim da je ovo bilo, ne secam se)
/swapDa li sam negde pogresio pri particionisanju?
Sta trebam da radim (korak po korak da mi objasnite) da bih uspesno instalirao Linuxo Live 0.3?
Unapred hvala.
1. novembar 2005. u 11:18 pm #28603DeadRinger
UčesnikSa ovakvim particionisanjem Linuxo je zglajzao. Jednom sam ga probao i koliko se secam Linuxo ima GUI kojm biras particije i odustani od /root a vec imas /. Moj savet je da ovako napravis particije:
/
/swap
/home
Ako bas zelis da imas /boot moze (korisnici Gentoo-a to rade kada zele da se particija /boot unmount-uje posle podizanja sistema).
Pozdrav1. novembar 2005. u 11:50 pm #28604LYb
UčesnikNe rade to “gentoo” korisnici nego je to u principu uobicajena praksa… kao i mountovanje /tmp particije kao nodev nosuid noexec, /usr kao read-only (na kucnoj/desktop primeni krajnje iritirajuce, doduse) i slicne “security” stvarcice
2. novembar 2005. u 5:36 pm #28605Milos_SD
UčesnikIpak nisam stavljao /root
Znaci bilo je samo:
/boot
/
/swpZnaci predlazete mi da stavim
/
/swap
/home
????Da li ce odmah lepo raditi multy boot Linuxo i WinXP ?
3. novembar 2005. u 9:25 pm #28606Sioux
UčesnikLive često prave probleme pri hdd instalaciji.
Možda je vreme da se izbaci jedan klasični Linuxo distro.4. novembar 2005. u 10:14 am #28607DeadRinger
UčesnikAko je u pitanju jedan HardDisk a komp Desktop mislim da nema razloga da odvaja /usr ili /var. Nista se ne dobija. Odvajanjem /home na posebnu particiju je dobro jer moze da sacuva svoje podatke ako bude radio reinstalaciju. A u Gentoo-handbook-u sam davno procitao da preporucuju jednostavno particionisanje na /boot; swap i /, mada je dobro otvoriti i /home.
4. novembar 2005. u 6:46 pm #28608LYb
UčesnikU handbooku nigde ne kazu da to prepopucuju, koliko se secam, vec je samo navedeno kao najjednostavniji primer.
Ja sam za idvajanje /var i /tmp cak i u desktop varijanti – umeju da se napune a da ni ne primetis. Izdvajao bih i /usr, posebno na gentoo-u kome distfiles ume da pojede ogroman prostor.
Sad, ja vozim veliki broj servisa pa mi ionako odgovara izdvajanje particija, mada danas, sa svim blagodetima koje pruza LVM2, zaista ne vidim razlog da nemas particija koliko hoces. Pomenuo si vise diskova – sa LVM-om ih prakticno “svedes” na jedan, isti mountpoint moze da se prostire na vise particija i diskova… ma milina jedna 🙂
5. novembar 2005. u 9:31 pm #28609Sioux
UčesnikProsto što više particija izdvojite bezbedniji su vam podaci(lakše se oporavljaju.Plus poslušajte LyB-a.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.