Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux u Rusiji
- This topic has 17 одговора, 13 гласова, and was last updated 13 years, 10 months раније by nebjak.
-
АуторЧланци
-
2. фебруар 2009. у 12:28 am #10732micic1Учесник
Rusija planira razvoj svog operativnog sistema
Građanski list 30.01.2009 09:11
Rusija planira razvoj svog operativnog sistemaRusija planira razvoj svog nacionalnog operativnog sistema, što bi trebalo da smanji zavisnost te zemlje od stranog softvera i ugovora o licenciranju.
Radi se o novom rešenju otvorenog koda, najverovatnije izvedenom iz kombinacije “Linuks/GNU”.
Pilot programom kojim su obuhvaćena tri ruska regiona predviđeno je da u školama “Majkrosoftovi” operativni sistemi budu zamenjeni alternativama zasnovanim na “Linuksu”, objavio je list “Rusija danas”.
Sve ruske škole bi, kako su saopštili ruski zvaničnici, trebalo da pređu na softver otvorenog koda do kraja ove godine.
2. фебруар 2009. у 12:31 am #755322. фебруар 2009. у 1:31 am #75533АнонимниГостMea culpa!
Ovoliki tekst ( i to na naslovnoj strani ) a ja ga nisam zapazio! Udarila ova AU vrucina u glavu…..
Stavljam moj post ad acta……
2. фебруар 2009. у 9:28 am #75534BRANKKOМодераторElem, Rusi odavnol muvaju sa Linuxom… jel ovo ima veze sa onom Ruskolikom Fedorom ili ko Kinezi prave bas svoj distro?
2. фебруар 2009. у 9:48 am #75535madcamaУчесникPo tekstu bih rekao da prave od pocetka.
2. фебруар 2009. у 10:38 am #75536Oko_sa_BagdaleУчесникRusi se koliko je meni poznato jako slabo pale na Linux. Sve Ruse koje ja znam a znam ih
dosta (zena mi je Ruskinja/Ukrainka) pice FreeBSD. Oni cak ne vole ni druge verzije BSD-a
tako da im i ja idem na Ku****.
Inace imali su oni i u proslosti par operatvnih sistema ali je sve to vise manje kloniran Unix.
Interesantno je da ima vrlo malo pisane dokumentacije o razvoju racunarstva u SSSR
od 1950 do 1980 jer bilo striktno zabranjeno ostavljanje pisanih tragova u toj oblasti koja
se smatrala od specijanog interesovanja za odbranu zemlje. Inace ono sto je pisano iz Kibernetike
Teorije Informacija, Teorije Izracunjivosti ili Ergodicke teorije je sve na svetskom nivo. Kapa
dole.Da bi stvari bile interesantnije Ameri od kolapsa vlasnickih Unix-a krajem 90ih pice svi Linux.
RedHat da budemo precizni i tu i tamo Debian. Solaris je moguce naci. FreeBSD jako jako tesko
a ostale verzije BSD nemogu se ni svecom naci.2. фебруар 2009. у 10:51 am #75537tomajaГлавни мајсторPošto se radi o narodu veoma sličnom nama, postoje bojazni (kod samih Rusa) da je ovo samo još jedan način da neko mazne kintu (uzme novac) za tobož prespektivan i neophodan projekat. Ipak, nadam se to nije istina i da će nešto biti od ovoga.Sve velike nacije (sile) razmišljaju na sličan način. Francuzi već godinama direktno podržavaju i koriste Mandrivu, čak i u vojne svrhe
linux4life
2. фебруар 2009. у 11:10 am #75538advocatus linuxiУчесникA da nema to veze sa ovim (malo bajato, al’ ajde)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7034828.stm
http://en.wikipedia.org/wiki/ALTLinux (rođak Mandrive)2. фебруар 2009. у 11:14 am #75539tomajaГлавни мајсторDa, pisali smo o tome http://www.linuxo.org/content/view/1448/44/
Tu su i Japanci http://www.linuxo.org/content/view/1265/44/ uostalom
evo rezultata sa search-alinux4life
2. фебруар 2009. у 11:44 am #75540MoneoУчесникNe bi rekao da se Rusi slabo pale na linux,cak naprotiv
Imaju vrlo interesantan domaci distro koga su vec pominjali goreEvo sta kaze distrowatch
ALT Linux was founded in 2001 by a merge of two large Russian free software projects. By the year 2008 it became a large organization developing and deploying free software, writing documentation and technical literature, supporting users, and developing custom products. ALT Linux produces different types of distributions for various purposes. There are desktop distributions for home and office computers and for corporate servers, universal distributions that include a wide variety of development tools and documentation, certified products, distributions specialized for educational institutions, and distributions for low-powered computers. ALT Linux has its own development infrastructure and repository called Sisyphus, which provides the base for all the different editions of ALT Linux.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.