Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Linux newbee
- This topic has 4 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 10 months раније by popac.
-
АуторЧланци
-
17. новембар 2004. у 7:54 pm #4463sanel_nbg22Учесник
Instalirao sam mdk 10.1 i to mi je prvi susret sa linuxom. POslednja 2 dana pretrazujem topice i nista nisam nasao.
1. problem je nema zvuka a u kmixu je sve na max
2. problem je konacno sam uspeo preko kppp da uspostavim dialup preko modema (i dalje ne mogu da se konektujem preku usb netModa (isdn)) ali kad upalim web browswer nece da ucita ni jedan site.3. imam mx700 i ne rade mi thumb button’s. Jel moze to da se sredi
4. sve mi je nekako sporo. Win je nekako brzi pa mi se cini da nije sve kako treba. Inace dizem ga u kde 3.25. ako neko ima da preporuci neki online manual za osnove posto bas nista ne znam o linuxu. Za pocetak ako neko moze neki kratak step by step za osnovna podesavanja iz konzole i jedno glupo pitanje ali kako se loguje u root (ja sam probao par puta ali pise acsess denied).
hvala
to be continiued …… 😀
17. новембар 2004. у 8:27 pm #22529LYbУчесник1. problem je nema zvuka a u kmixu je sve na max
Da li je prilikom instalacije prepoznao zvucnu kartu? Ako nije, onda ti treba drajver za istu. Takodje, prilikom boota, pritisni ESC i prati sta se dogadja na ekranu, pred sam kraj, posto napise “entering noninteractive boot”, pojavice se linija “Loading ALSA”, ako je tu napisao FAIL, iz razloga “soundcard not detected”, opet vidi za drajvere. Mada, MDK 10.1 official hoce da sam jednostavno “izgubi” zvucnu kartu, meni se to jednom desilo. Reinstall je pomogao, ali je to drasticna metoda.
Kazes da je u KMix-u sve na maksimumu. Da li i one “zelene diodice” sijaju ili su zatamnjenjene? Ako su tamne, klikni na njih da bi ukljucio odredjeni kanal.. problem je konacno sam uspeo preko kppp da uspostavim dialup preko modema (i dalje ne mogu da se konektujem preku usb netModa (isdn)) ali kad upalim web browswer nece da ucita ni jedan site.
Sto se USB ISDN modema tice, nemam ideju… da li modem moze da ide preko UTP kabla i LAN karte? To je najcesce najlakse resenje. Sto se tice pristupa netu i nemogucnosti da bilo sta uradis, ako je verzija 10.1 community iskljuci fajerwall, kod mene je iz nepoznatog razloga automatski sekao pristup DNS serverima. Ako je 10.1 official, nije do internog fajervola, lepo radi. Proveri da li si prilikom definisanja kppp konekcije podesio nameservere. Najbolje je podesiti ih rucno, a ne “automatic”.
3. imam mx700 i ne rade mi thumb button’s. Jel moze to da se sredi
Hmmm… Meni MX310 radi savrseno, pet tastera radi, ne radi samo sesti, onaj iznad rolera…. mozda 700 trazi nesto “specijalno”? Nisam siguran… Meni je MX310 podesen kao “Any PS2&Usb mice”
4. sve mi je nekako sporo. Win je nekako brzi pa mi se cini da nije sve kako treba. Inace dizem ga u kde 3.2
To je manje vise normalno, mada ne bi trebala da bude drasticna razlika… Ako imas ATI kartu koristi genericke fglrx drajvere, brzi su i stabilniji od “original” atijevih, barem na mojoj ATI 9600. Ako je nVidia…. Instaliraj drajvere, probaj. Mada, opet ponavljam, normalno je da je sporije.
5. ako neko ima da preporuci neki online manual za osnove posto bas nista ne znam o linuxu. Za pocetak ako neko moze neki kratak step by step za osnovna podesavanja iz konzole i jedno glupo pitanje ali kako se loguje u root (ja sam probao par puta ali pise acsess denied).
Sto se manuala tice, sam MDK dolazi sa dosta dokumentacije i u HTML u u PDF formatu, pa procitaj. Na http://www.elitesecurity.org/tema/21895 ces naci dosta linkova do dokumentacije za pocetnike, a i sam forum ima dosta caka i za mandrake i generalno za unix-like i linux sisteme. Ima mnogo vise poruka i ljudi koji pisu nego ovde, pa prelistaj.
Sad, da se logujes kao root… Nalakse je iz konzole kucati komandu “su” pa onda password. Ako ti daje “access denied” onda si verovatno zaboravio password za roota koji si podesio prilikom instalacije 🙂
Ako hoces da se u X logujes kao root, sto ne savetujem dok ne savladas malo sta i kako na linuxu, idi u start meni -> system -> configuration -> kde -> system -> login manager i tamo u tabu “Users” odselektuj root usera da ne bude hidden prilikom logina.
Ima jos par nacina, ali da ne davim previse 🙂Eto.. nadam se da je bilo od koristi.
17. новембар 2004. у 10:58 pm #22530sanel_nbg22УчесникKmix sam provalio sam i bile su one lampice 🙂 to nisam ni provalio
a za ostalo cu da vidim
bilo bi mi mnogo lakse da se nakacim na net a ne ovako iz vina da citam pa log u linux 🙁
iako imam desktop masinu mrzi me da se smaram tako
inace nisam ti rekao masina je laptop 🙂18. новембар 2004. у 1:58 pm #22531sanel_nbg22УчесникI skinuo sam
xisp-2.7p1.tar i xnc-5.0.4.src.tar
Kako to da instaliram? Gde? Guglam vec 3 dana ali sta god ja pokusam nece18. новембар 2004. у 2:37 pm #22532popacУчесникProbaj bolje wvdial, xisp je komplikovan… kpp bi trebao da ti vrse sive poslove, mozda ga nisi podesio kako valja, izbrisi fajl
rm home/@username/.kde/share/config/kppprc ili kako se vec zove pa ispocetka 😆 -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.