Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Linux na Xeon procesoru???
- This topic has 13 одговора, 6 гласова, and was last updated 21 years, 5 months раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
5. март 2005. у 9:27 pm #4928
JMateja
УчесникDakle, uspeo sam da “bez problema” instaliram Mandrake 10.1 Official na grozomornoj mašini sa Xeon-om od 2.8 GHz sa 1GB rama ECC, neka Intelova serverska ploća (saznaću tačnu oznaku), SCSI disk Chteech itd…
Nakon instalacije OS-a sve je počelo da se vuče i da radi sporije nego na nekoj P3 mašini. Da li neko ima iskustva sa dizanjima Linuxa na ovakvim mašinama?
Sumnjam na nekompatibilnost.
Da li neki linux dobro radi sa ovakvim sistemima?
Svaka pomoć ili predlog su dobrodošli.6. март 2005. у 1:28 am #25433LYb
УчесникPa… sto se linuxa tice, sto je hardver noviji, to je slabije podrzan. Doduse… ma dobro, necu opet da pocinjem moje pljuvanje po Mandraku, svi znaju sta mislim o njemu 😛
Probaj neku drugu distribuciju, neku sa vise… kako da kazem… “low-level” pristupom… recimo gentoo… ja bih ti savetovao da probas gentoo, ali od stage1 – tj. da sve kompajliras od pocetka.
Doduse, moglo bi da pomogne i rekompajliranje kernela, ali da pokupis sve podatke o hardveru masine, pa tako da podesis i kernel.
Nevolja je sto sve tzv. “user freindly” distribucije poput suse, mdk i fedore pecuju svoje kernele do besvesti, tako da nikada ne znas sta ces dobiti 🙁
6. март 2005. у 7:05 am #25434salac
УчесникJesi li napravio swap particiju? I jesi li testirao brzinu rada harda hdparm-om?
6. март 2005. у 11:08 am #25435JMateja
УчесникJesi li napravio swap particiju? I jesi li testirao brzinu rada harda hdparm-om?
– napravio sam swap od 2GB a što se brzine HDD-tice nisam probao
Mislio sam i na Gentoo ali imam nekoliko problema sa takvim distribucijama. Prvo mašina nije na netu tako da otpada svlačenje paketa, drugo mašina je na drugom kraju Srbije u odnosu na mene a moram stvar da završim u toku jednog odlaska (dana) tako da distribucije koje odnose previše vremena nisu u igri.
Šta mislite da li bi možeda Red Hat enterpirse rešio problem? Ili možda Suse?
Predložite mi neku distripuciju koja bi mogla da reši problem pa da je naručim iz Linuxo CD marketa.6. март 2005. у 12:52 pm #25436RiSK
УчесникOK, Linux nema problema sa tim hardverom, veruj mi 😉 Pa na chemu, uostalom, rade serveri sa Xeonom 😀
Probaj da stavis Slackware. Bice ti dovoljan jedan dan i malo cheprkanja po shellu. Ako hocesh sistem koji ce da radi brzo ‘out of box’, t.j. bez cheprkanja po shellu 😉 SuSE ce biti jedan od boljih izbora.
Gledaj da stavish 2.6 kernel, i da ga prekompajlirash sa Xeon, a ne da radi kao i386 na takvoj mashini 😉
POzz
6. март 2005. у 3:31 pm #25437popeye
Главни мајсторMožeš li jasnije obrazložiti problem? Šta se tačno “vuče gore nego P3”?
Da li je problem u brzini kojom se podiže (dolazi do login prompta)? Neka aplikacija radi sporo? Grafičko okruženje (ako ga koristiš) radi sporo? HDD (SCSI RAID? Koji?) transfer? Uopšteno procesor daje slabije rezultate?
Ovako deluje kao odokativna ocena, koja može i ne mora biti odgovarajuća. Pronađi usko grlo i rešenje problema ti je na dohvat ruke.
Što se tiče distribucije, izbor zavisi od namene mašine. Ukoliko nije povezana na internet, vredi razmisliti o nekoj od distribucija koja dolazi sa dovoljnim brojem potrebnih paketa na instalacionim diskovima.
Sumnjam da hardver nije podržan (pretpostavljam da je u pitanju neka brand serverska konfiguracija). Na primer HP uz svoje x86 servere isporučuje i dosta softvera za Linux.
7. март 2005. у 9:32 am #25438JMateja
УчесникOno što mi radi sporo je instalacija (gmake konkretno) postgreSQL servera ver8 to na mojoj P4 mašini uradi za par sekundi a na Xeon-u sam čekao satima. Raspakivanje tar-a je takođe trajalo zančajno duže nego što bi trebalo. Sve u svemu evo šta nam Mandrake prijavljuje kaou Unknown devices:
– Memory controller HUB reporting register
– PCI Bridge HUB I/OxAPIC interupt controller A
– PCI Bridge HUB I/OxAPIC interupt controller B
Malo više detalja o mašini:
Intel Xeon 2,80GHz, 800Mhz FSB, 1MB L2 cache, Hyper-Threading, Extended Memory 64
Technology (ET64T)
Intel server board SE7520BD2VInače lično sumnjam da najviše problema pravi ET64T koji zahteva odgovarajuće drajvera na OS-u da bi radio.
7. март 2005. у 3:12 pm #25439popeye
Главни мајсторDa li je uključena podrška za HyperThreading? Obavezno proveri i HDD transfer.
Sto se EM64T tiče, ona omogucava korišćenje 64-bitnih aplikacija. Obzirom da je ovo vrlo sveža tehnologija, možda bi ipak trebalo razmisliti o korišćenju Gentoo sistema. Ukoliko se odlučiš za ovo rešenje obavezna je upotreba gcc 2.3.4, dok bi vrednosti osnovnih parametara trebale biti:
[code]
CFLAGS=”-O2 -march=nocona -pipe”
CHOST=”x86_64-pc-linux-gnu”
USE=”nptl multilib”
[/code]Pouzdano znam da pored Gentoo distribucije i Debian (Sarge ima jezgro 2.6.8-10-em64t-p4-smp) i RH Enterprize imaju podršku za ovu Intelovu liniju.
7. март 2005. у 3:55 pm #25440JMateja
УчесникPouzdano znam da pored Gentoo distribucije i Debian (Sarge ima jezgro 2.6.8-10-em64t-p4-smp) i RH Enterprize imaju podršku za ovu Intelovu liniju.
Mislim da mi je najjednostavnije da uzmem RH Enterprise vidim da ima u marketu hvala puno!!! 😀
7. март 2005. у 4:34 pm #25441popeye
Главни мајсторU CD Marketu je RH Enterprize Linux 3, dok je aktuelna verzija 4. EM64T je nova tehnologija, pa stara verzija nema (koliko ja znam) posebnu instalaciju za AMD64/EM64T i moraćeš da ažuriraš sistem paketima sa RedHat servera kako bi imao podršku za svoj hardver, ukoliko uzmeš verziju 3.
Nova, četvrta serija podrazumevano ima podršku i dolazi kao posebna instalacija za AMD64 i EM64T arhitekturu. Ukoliko se odlučiš za RH, ovu verziju preporučujem.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.