Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Linux muke!!!
- This topic has 10 одговора, 6 гласова, and was last updated 20 years, 9 months раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
26. фебруар 2004. у 3:19 pm #3386BaneZУчесник
Probao sam Mandrake 9.2, SuSE 9.0 i PCLinuxOS. Svaki je imao po neku manu. Ono sto me muci, a nikako ne mogu da skontam je kako omoguciti SCSI emulaciju za K3B. Kada ga upalim prijavi mi “cdrdao runs without root privilegies” ili tako nesto i druga stavka je za SCSI emulaciju. Takodje bih voleo da znam da li je moguce na SuSE-u ili PCLinuxOS-u da se ikonama na desktopu pristupa sa 2 klika, a ne sa jednim. Hvala!!!!
26. фебруар 2004. у 4:21 pm #17205brainkillaУчесникUradi k3b setup kao root i resi problem, tu ces moci i da podesis SCSI emulaciju; naravno da moze sa dva klika, idi u Kcontrol Centar i pod stavkom mouse konfigurisi sve sto ti treba. Inace, postoji nesto sto se zove RTFM, raspitaj se malo o tome.
26. фебруар 2004. у 8:52 pm #17206АнонимниГостMeni ni to nije pomoglo. Instaliraj sudo i u /etc/sudoers kucni
korisnikcko_ime ALL=NOPASSWD: ALL
i bices miran od svih dozvola i ostalog. naravno k3b startuj komandom sudo k3b27. фебруар 2004. у 6:23 pm #17207BaneZУчесникOk to za misa sam skontao, hvala!!! Ali ovo za K3b ne mogu da skontam. Moze li neko da mi malo detaljnije objasni to, kao i kako da namestim DMA kanale za HDD, DVD-Rom i DVD-RW?
28. фебруар 2004. у 1:23 am #17208АнонимниГостpogledaj /etc/lilo.conf i u tom fajlu moras da imas append=”hdx=ide-scsi” (x je oznaka tvog uredjaja). ako nemas dodaj taj red, kucni lilo u konzoli i onda ce ti umesto /dev/hdx rezac biti /dev/scd0, naravno posle restarta sistema. kada restartujes sistem u konzoli kucni dmesg i pogledaj pise li negde da je na tvom uredjaju odradjena emulacija ili jednostavnije, u /etc/fstab umesto /dev/cdrom napisi /dev/scd0 i sacuvaj a onda probaj da mountujes cd sa mount /dev/scd0 /mnt/cdrom i ako uspes zavrsio si sa emulacijom. onda instaliraj sudo, uradi ono sto sam ti napisao za sudoers i pokreni k3b. mada mislim da vec imas emulaciju jer 9.1 i 9.2 to rade pri instalaciji. dakle sudo ce ti resiti probleme kada su u pitanju dozvole. to sto ti javlja za emulaciju je verovatno vezano za dozvole koje drajvovi imaju, ali kao sto rekoh, sudo ce resiti stvar na najbolji nacin. dma ti je namesten po defaultu kako treba, imas alatku koja se zove hdparm i sluzi za podesavanje hdd-a ali pazi, vrlo lako mozes da “spalis” hard ako cacnes nesto sto ne treba
29. фебруар 2004. у 10:51 pm #17209akiУчесникZa pcetak ti jedovoljno samo:
hdparm /dev/hdx (x ti je oznaka za ficki uredjaj), tu ce ti samo izlistati sta ti je sve ukljuceno, parametri: -c1 (32-bitna podrska)
-d1 (ukljucen DMA), ali ako je ploca nova postoji mogucnost da ti je sve to vec ukljuceno.
A cini mi se da postoji i neki hdparm konfiguracioni fajl na koji se poziva jedna init skripta.29. фебруар 2004. у 11:11 pm #17210АнонимниГостJa sam pravio bash skripticu koju sam dizao sa sistemom i odradjivala mi je sve sto mi je trebalo sa hdparm-om
1. март 2004. у 1:24 am #17211ZivicAleksandarУчесникPa kad koristish Slack i nemas rc.lokal, u samo zadas na kraj istog samo pozoves:
hdparm -qc1qd1 i ono fercera.
Ali mi je taj init.rd u Slacku zanimljiv, ako se nevaram od init2 do init4 sve je u jednoj skripti, samo su 0 i 6 zasebno???
Dobar vam je taj Slack, kamenko, nemozes da ga oboris makar mu i hard iscupao na zivo. 😉2. март 2004. у 8:06 pm #17212bp21000Учесникpogledaj /etc/lilo.conf i u tom fajlu moras da imas append=”hdx=ide-scsi” (x je oznaka tvog uredjaja). ako nemas dodaj taj red, kucni lilo u konzoli i onda ce ti umesto /dev/hdx rezac biti /dev/scd0, naravno posle restarta sistema. kada restartujes sistem u konzoli kucni dmesg i pogledaj pise li negde da je na tvom uredjaju odradjena emulacija ili jednostavnije, u /etc/fstab umesto /dev/cdrom napisi /dev/scd0 i sacuvaj a onda probaj da mountujes cd sa mount /dev/scd0 /mnt/cdrom i ako uspes zavrsio si sa emulacijom.
A kako podesiti i sacuvati SCSI emulaciju na LIve CD distribucijama kao sto je PC LinuxOS 2k4? kad se /etc/lilo conf nalazi na CD-u?
2. март 2004. у 10:48 pm #17213АнонимниГостVerovatno moze da se odvoji particija na hardu na kojoj se cuvaju konfiguracioni fajlovi, ali doticnog nisam koristio tako da ne znam. Knoppix npr. sam odradjuje scsi emulaciju na svim optickim uredjajima. Procitaj malo dokumentaciju verovatno postoji opcija pri podizanju (kao npr. ide=nodma) koja moze da omoguci emulaciju
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.