Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Linux i wireless internet, iskustava i saveti
- This topic has 16 одговора, 13 гласова, and was last updated 18 years, 1 months раније by
jboban.
-
АуторЧланци
-
5. јануар 2007. у 12:24 pm #51288
lesa3
УчесникJa koristim wireless na Linuxu i radi bez problema.Treba ti samo dobra oprema,dobra antena i dobar kabl po mogucstvu sto deblji.naravno zavisi i od provajdera i njegove opreme,kapaciteta i ostalog.
9. јануар 2007. у 1:27 am #51289jboban
Учесникdobar kabl po mogucstvu sto deblji
Аli i što kraći :biggrin:
Nego, ja nekad pitah za L2TP. Da li je moguće da to nikad niko nije probao na Linux-u?9. јануар 2007. у 2:25 am #51290DeadRinger
УчесникZa L2TP ne mogu nista reci, nisam probao, ali za wireless mogu reci da koristim mreznu karticu CANYON WF-511 sa malom sobnom antenom od 10 cm, koaksijalnim kablom od 1 m i … sve radi super, a opticku vidljivost linka nemam.
Moj zakljucak je da u svakom slucaju pozajmi od prijatelja karticu i antenu,i da proba i vidi parametre: kvalitet signala i snagu signala. A za podesavanje u linuxu neka ne brine.9. јануар 2007. у 7:07 am #51291GoranSTX
УчесникI na sve receno postoji mala mogucnost da provajder koristi mppe-mppc (mada mislim da je moj provajder jedini kome je to palo na pamet). I sta covek tu da radi kad je zajeb na nivou kernela… Suse je doduse ubacio u wishlist napomenu o tom problemu, samo je pitanje kada ce doci na red.
U svakom slucaju najbolju varijantu je predlozio MajStor: pozajmis hardver i probas, tek onda ces sigurno znati…9. јануар 2007. у 1:20 pm #51292Nostromo
Учесник@b800h
Evo ja cu da odgovorim na prvobitno pitanje.
Generalno, ja sam veoma zadovoljan bezicnim internetom mada on ima
svojih mana.
Kartice koje najbolje rade na Linuxu su sa Prism i Atheros cipom.
Ove prve su relativno stare i nema ih vise u prodaji kod nas otkako je firma
Albicom iz Novog Sada zatvorila vrata. Drajveri za Prism cip su ukljuceni u novije
2.6 kernele i isti im omogucava da rade i u rezimu AP-a.Atheros cip je noviji i kartice koje ga koriste se mogu naci pod imenom
TP-Link i Gigabyte. Drajver za njih je madwifi i takodje omogucava rad u
AP modu. Ove kartice su savremenije i cak omogucavaju podesavanje
izlazne snage i do 100mW (sto im i jeste nominalna snaga).PPPoE pristup se jednostavno namesta sa programom rp-pppoe koji ima i
svoj GUI. Sto se tice VPN-a i drugih varijanti, nemam iskustva.U nedostatku odgovarajucih kartica moze se koristiti neki AP sa klijent modom,
ali smatram da je nepotrebno bacati pare na njih kada vec postoje kartice koje
fenomenalno rade na Linuxu i koje sam gore vec pomenuo.10. јануар 2007. у 1:31 am #51293jpetrov
УчесникZa pptp pogledaj
http://pptpclient.sourceforge.net/11. јануар 2007. у 11:05 pm #51294jboban
УчесникU nedostatku odgovarajucih kartica moze se koristiti neki AP sa klijent modom,
ali smatram da je nepotrebno bacati pare na njih kada vec postoje kartice koje
fenomenalno rade na Linuxu i koje sam gore vec pomenuo.AP jeste nešto skuplji, ali ih ima i za 35 EUR, što nije loša kombinacija ako se uzme u obzir slabljenje signala u CF-200 kablu, u najboljem slučaju, za potrebnu dužinu. Kod AP kombinacije, koristi se samo 0.5m ovog kabla do antene, a ostatak je UTP gotovo proizvoljne dužine (bez problema 100m). Slabljenje u VF kablu nije samo na predaji, već isto toliko i na prijemu što je veći problem.
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.