Ama mi smo ( još uvek ) raj što se tiče kupovine ovih stvari. Proletos u velikoj prodavnici PC opreme u Kanberi pitah prodavca da li mogu da kupim neki laptop bez OS ( ili sa linuxom ). Prvo me pogleda zabezeknuto pa ode na kratke konsultacije i reče mi: ” To je ev. moguće ako kontaktirate direktno proizvođača…”
To je na zapadu zabranjeno, a po pravilu podrazumeva na dž particiji od 20MB na kraju diska stoji FreeDOS. Znam iz (skoro) ličnog iskustva – kolega kupio u Državama pa sam mu stavio Linux na ostatak diska.
Ja sam na mom HP-u dobio FreeDOS instaliran,ali sam ga odmah preformatirao,nisam znao da na zapadu moras da ostavis u zivotu taj os sto dobijes uz komp 😀
Kako moras da ostavis OS koji dobijes uz komp? A oni sto ze zale da hoce downgrade? A ako mi ‘virus’ syebe podatke sa harda pa moram da reinstaliram OS?
Koliko sam upoznat sa ovime u Americi su izgurali neki zakon ili su zeleli da ga izguraju da ne mozes da prodajes komp bez OS-a. To ne znaci da ne smes ti da ga ubijes ako hoces itd.. vec samo da prodavac mora da ti proda komp koji ima na sebi neki OS , zna se naravno da Micro$oft stoji dusno iza ovoga .