Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Linux bežična mreža i kablovski internet
- This topic has 2 одговора, 3 гласа, and was last updated 14 years, 4 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
29. април 2010. у 9:05 pm #11862sinansakicУчесник
Hteo sam da mnoge obavestim da oni koji imaju problem sa podešavanjem kablovskog interneta sa bežičnim čvorištem (aerles ruter) trebalo bi da isključi dhcp i sve mak adrese računara prekopira u bežičnim čvorištem (aerles ruter). Naime o čemu se radi. Kablovski operateri su uglavnom zabranili da kablovski internet može da se kači na bežične mreže.
29. април 2010. у 9:39 pm #84124nucleuswizardУчесникНије баш тачно,ја поседујем СББ модем који је прикачен на Д-Линков бежични рутер ди-524,а који је повезан на АирЛиве wl-5460AP,на оба рутера стоји укључен дхпц и бежични ради са било ког уређаја да се прикључим…. O0
29. април 2010. у 10:05 pm #84125DrLove73УчесникNisam bas razumeo sta si ovim hteo da kazes. 6-o godisnje iskustvo mi govori da je najbole ako imas NAT-ovanje izmedju ISP mreze i tvoje lokalne. Ili ruter uredjaj (ADSL ruter, Wireless AP u WISP modu) ili dodatni ruter (nakacen na kablovski modem npr) tako da su racunari nakaceni sa unutrasnje strane rutera.
U tom slucaju, sasvimje normalno, cak i veoma pozeljno, da drzis ukljucen DHCP server na tom ruteru. Ono sto ne treba da radis je da imas 2 DHCP servera (i na ruteru i na Wifi AP-u), ili da zeznes stvar pa da Wireless AP nakacis na ISP-jevu mrezu BEZ rutera izmedju!!!!! Mislim da to zabranjuju!!! U tom slucaju drugi korisnici mogu da dobiju DHCP podatke od tebe umesto od ISP-jevog DHCP servera i da nastane picvajz.
Inace, ruter moze da istovremeno bude i wireless AP (pristupna tacka, lokalna/kucna), to sto ti zoves “aerles”, cita se “vajrles”. I ni jedan ISP nema pravo da ti diktira sta ces da radis. U americi je cak i normalno da ti ISP montira ruter koji ima i Wireless. Kao i Telekom-ovi ruteri sa ugradjenim wireless-om.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.