Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Linux administrator
- This topic has 23 odgovora, 10 glasova, and was last updated 16 years, 2 months ranije by
tomaja.
-
AutorČlanci
-
5. aprila 2007. u 8:27 pm #8510
unknown
UčesnikPre par dana dve razlicite osobe su me pitali da li znam nekog administratora za OS linux. I ja ladno shvatim kako ne znam nikog ko koristi linux, a kamoli da je dobar admin. Pod dobrim adminom podrazumevam da zna da podigne servise i podesi sigurnost tih servisa bez googla, znaci da je iskusan. Verujem da vecina ljudi sa ovog foruma zna da koristi linux kao desktop tj. kao windows, ali sta je administracijom servera?
I zato vas pitam, koliko vas zna pravih admina za OS linux i da li mislite da je vase znanje toliko da bi mogli da administrirate vecu mrezu?5. aprila 2007. u 11:03 pm #53825Nightweaver
UčesnikZnam UNIX administratore, dakle i linux admine. Dosta njih…ali njih neces naci na ovakvim forumima. A koliko je znanje potrebno za to..ogromno…vec dve godine radim iskljucivo sys admin stvari a poslednjih godinu i po kao sys/security admin jedne velike mreze gde se oko svakog poteza mora dobro porazmisliti jer ako nesto stane firma gubi..milione.:) A sta sve moras znati za admina..pa podesavanje i startovanje servisa je samo pocetak. Onda moras nauciti kako radi mreza..moras drzati TCP/IP u malom prstu, znati kako se radi kabliranje, razumeti kako radi hardver i jos puno toga. Izuzetno zahtevno zanimanje.:) A najviznije u njemu je da se najdes negde..da postanes strucnjak za nesto posebno..ruteri, baze, web serveri, balansiranje opterecenja, bezbednost(moje omiljeno)…svejedno…:)
5. aprila 2007. u 11:16 pm #53826miodragz
UčesnikZnam UNIX administratore, dakle i linux admine. Dosta njih…ali njih neces naci na ovakvim forumima. A koliko je znanje potrebno za to..ogromno…vec dve godine radim iskljucivo sys admin stvari a poslednjih godinu i po kao sys/security admin jedne velike mreze gde se oko svakog poteza mora dobro porazmisliti jer ako nesto stane firma gubi..milione.:) A sta sve moras znati za admina..pa podesavanje i startovanje servisa je samo pocetak. Onda moras nauciti kako radi mreza..moras drzati TCP/IP u malom prstu, znati kako se radi kabliranje, razumeti kako radi hardver i jos puno toga. Izuzetno zahtevno zanimanje.:) A najviznije u njemu je da se najdes negde..da postanes strucnjak za nesto posebno..ruteri, baze, web serveri, balansiranje opterecenja, bezbednost(moje omiljeno)…svejedno…:)
A sta ti onda trazis ovde kad si toliko superioran :p
5. aprila 2007. u 11:21 pm #53827Nightweaver
UčesnikProzivam “inferiorne” koji se sami javljaju i ne vide da ih drukam.:P Posto je ostatak ekipe odavno digao ruke od bilo kakve rasprave ovde..meni je i dalje zabavno da gledam kako zakljucavaju teme kad nemaju sta da kazu. Hoces i ovu da zakljucas kao onu o magazinu?:D
6. aprila 2007. u 12:07 am #53828miodragz
Učesnik@Nightweaver nisi osoba zbog koje bi morao da zakljucam bilo koju temu,nisi nikom da nas toliko vazan da bi te uzimali za ozbiljno a kolko vidim slabo mozes nekom da pomognes izgleda da znas samo da pljujes i da je to tvoje jedino znanje koje posedujes na zalost.
Ne moras toliko da se hvalis culi smo mi za tebe 😀 😀 😀
@unknown pa ne moze da se nadje administrator za 100-200 evrica6. aprila 2007. u 12:13 am #53829BrokeBody
UčesnikUh, kad sam se učlanio ovde, pre četiri godine, bilo ti milo da živiš na ovom forumu…
A danas… hejterski forum… :'(
:-
6. aprila 2007. u 5:29 am #53830tomaja
Glavni majstorKoliko vidim u zadnje vreme često dolazi do čestih off-topic rasprava i svađa koje su toliko glupe da ne mogu da shvatim ljude koje u njima učestvuju. Ponovo vas molim da se da se držite teme. Ako nemate šta da kažete u određenoj temi, zaobiđite je.
@unknown
Mislim da kod nas generalno (i na sajtu) postoji određeni broj školovanih Linux/Unix administratora ali je veći broj “samoukih”. Ipak, za veće i ozbiljnije poslove se treba odlučiti za prve jer dobar njih ima iskustva u radu na serverima van naše zemlje i na ozbiljnim poslovima. Lično znam koliko truda i vremena treba uložili u sve, pa real admine svakako nećete naći za 100-200 evra.linux4life
6. aprila 2007. u 6:22 am #53831unknown
UčesnikZnam ja koje je potrebno znanje za linux admina i uopste za admina (i sam sam pomalo admin u firmi gde radim), ali poenta je kako ih nema. I odakle vam ta cifra od 100-200 evra, ko je uopste spominjao kolika bi bila plata? Ljudi koje traze admine su ozbiljni pa bi plata bila mnogo veca.
6. aprila 2007. u 6:29 am #53832tomaja
Glavni majstorMože se postaviti oglas na http://www.linuxo.net/component/option,com_smf/Itemid,82/board,27.0/
linux4life
6. aprila 2007. u 7:14 am #53833 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.