Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Laptop vs Linux
- This topic has 71 odgovor, 14 glasova, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
Puppet_Master.
-
AutorČlanci
-
2. oktobar 2007. u 10:37 am #62972
mtm76
UčesnikPa vala onda je ovo svo pisanije uzalud. Uđi u prodavnicu, reci neka ti iznesu modele od 500-600€ pa proberi onaj koji voliš.
2. oktobar 2007. u 10:43 am #62973foxbunny
UčesnikPa to i radim. I cena nije od 500~600 već od 450~550. Tih 50 e pravi veliku razliku. A ja ne mogu bolje od toga.
U suštini, mtm76, u idealnom svetu bih ja rekao, “aha, super, uzeću taj i taj”, ali u manje idealnom svetu ne mogu mnogo ni da biram. HP sa karakteristikama koje si naveo će teško ući u klasu koju ja jurim. Barem ne do nove godine, a i to je pitanje. S druge strane, Acer, Fujitsu-Simens i MSI nude mašine koje su više nego pristupačne a rade ono što meni treba. Jedino što mogu da uradim je da pogledam svaki od tih “pristupačnih” modela (pošto ih nema mnogo) i probam da razvalim boga u njima pesnicom i vidim koji je najkvalitetniji. I šanse su da će svaki da se raspadne. 😉
Ne znam što se ljutiš što nemam lovu… ???
2. oktobar 2007. u 10:51 am #62974mtm76
UčesnikMa ko se ljuti… kada ti crkne mjesec dana poslije isteka garancije, tek ćeš vidjeti šta je bačena lova (a zamjena matične ploče košta 400€). Razlika od 100€ je nikakva, a razlika u kvalitetu i performansama je ogromna. Ako mene pitaš, dati 500€ za neku igračku koja je sumnjivog kvaliteta… e to je bacanje para. Rađe uzmi nekakav polovan star 6-7 mjeseci koji je još pod garancijom, a spada u poluposlovnu/poslovnu kategoriju. Ili uzmi na kredit, recimo 2 godine. Ako radiš koliko-toliko stalan posao, ne bi ti trebao biti nikakav problem da to otplatiš.
2. oktobar 2007. u 11:00 am #62975foxbunny
UčesnikE, kad si oženjen, podstanar, sa malim detetom, u porodici sa jednim prihodom, onda ti je svaki kredit omča oko vrata… koja se polako steže vremenom. :p U svakom slučaju, razmišljao sam i o kupovini polovnog laptopa. I za to se raspitujem. Neko mi je javio za Dell Inspiron (ne znam još koji je model). Videću šta ima od tih.
mtm76, po tvojoj proceni, Acer Extensa ili Aspire bi bili, dakle, loš izbor? Specifikacije su ok, ali opet… Do you know something I don’t?
2. oktobar 2007. u 11:10 am #62976debelizmaj
Učesnikmozes da kupis neki acer, i doplatis 90e za tri godine garancije….
2. oktobar 2007. u 11:19 am #62977mtm76
UčesnikEh… opet u krug. Podsjeća me ovo na ona pisma čitalaca u novinama: draga vidovita Zorka, hoće li me dečko napustiti? >:D Nema ovdje nikakvog pametovanja. Još si rekao da ti treba “samo” za čukanje koda i web dizajn. Znači, kvalitetan monitor i tastatura su imperativ. Pa to je isto kao da dođeš u nekakvu radnju i tražiš jeftinu mašinu samo na njoj da igraš igrice. E pa jebiga… Ne ide.
Imaš na onom linku koga sam ti prebacio razvrstane laptope po kategorijama. Odaberi poluprofesionalni obavezno, i po mogućnosti 15.4″ monitior sa WXGA+ rezolucijom (može i WXGA, al’ tvoje oči će da pate..). Ostalo je nebitno. Ako ne nađeš nov takvih karakteristika, traži polovan. Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno.
Mislim razumijem ja tebe u potpunosti, al’ šta god drugačije da uradiš bacićeš pare. Meni lično je varijanta kupovine u Hrvatskoj bila najprihvatljivija, jer sam dobio povrat PDV-a od 23%. Koliko vidim u Srbiji je PDV 8%, pa se to baš i ne isplati.
2. oktobar 2007. u 11:26 am #62978popeye
Glavni majstorKao vlasnik HP notebook računara mogu reći da HP ugrađuje znatno lošije ekrane u usporedbi sa IBM, Apple ili Dell.
2. oktobar 2007. u 11:32 am #62979foxbunny
UčesnikAj, ću da vidim šta ću i kako. Ali ono, bez obzira na to što si upravu, najverovatnije ću zaglaviti sa kućnom mašinom, pošto 1. nemam dovoljno kinte, 2. treba mi laptop.
2. oktobar 2007. u 11:33 am #62980mtm76
Učesnik@popeye
Ehm… koga HP računara: S, B, P ili W serije? Koliko velik je monitor i koja rezolucija? Previše generalizuješ, i čini mi se da porediš babe i žabe.2. oktobar 2007. u 11:39 am #62981popeye
Glavni majstorMože li se znati zašto baš ciljaš laptop? Jer za tu cifru možeš sklopiti desktop sa kojim ćeš biti manje-više zadovoljan.
Lično smatram da su jedino prenosnici težine ispod 2kg (idealno 1 do 1.3kg) vredni razmišljanja. Pa čak i tad, sa torbom i opremom (transformator, miš) zna biti nezgodno za nošenje svuda po gradu.
Planiram da možda menjam svoj za nekoliko meseci, pa ako ti polovni HP nc4010 (Centrino, subnotebook klasa) odgovara – možda se dogovorimo? 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.