Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Laptop plus sata plus win xp
- This topic has 6 одговора, 6 гласова, and was last updated 16 years, 10 months раније by Red_Zmaja.
-
АуторЧланци
-
13. децембар 2007. у 11:16 pm #9624Red_ZmajaУчесник
Zanimljiv problem sam iskusio juce… Donosi covek lap top da mu instaliram xp al kad ubacim xp on ne vidi sata hard disk… Da je desktop racunar pa da napravim disketu sa sata podrskom pada dam glupom winu daprocita drivere odatle… Ali nemam pojma koja je ploca i gde naci te drivere. Isao sam na site proizvodjaca lap topa ali kad bi pokusao da pristupim strani sa driverima dobio bih neke glupeporuke. Elem problem resen sa suse 10.3 koji ne pati od tih deciji bolesti. Mene samo zanima kako je proizvodjac predvideo da ja ako ikad budem hteo da promenim os kako to da ucinim… Npr padne mi na pamet ocu 98 a ja cak ni xp ne mogu da instaliram… Al to znaci da je linux zajednica dobila jednog novog usera 😀 (bas sad qkacm s tog lap topa). Imogu da kazem da suse iako samocekivao da kocanja i da glavi radi savrseno na ne bas tako jakoj masini ovo je za svaku pohvalu… Tema nema svrhu napiso san je samo ka hvalospev o linuxu koji me opet izvadio iz problema :p
13. децембар 2007. у 11:26 pm #65881jovirУчесникImao sam slican problem i resio ga deaktiviranjem opcije za naprednu SATA podrsku u BIOS-u:
[code]AHCI Configuration — Disabled[/code]
Koje sam tu muke imao, jer sam ovo gore citao kao ACPI i redovno preskakao da probam da ga izmenim, dok nisam krenuo redom da menjam postavke BIOS-a… :biggrin: :biggrin: :biggrin:14. децембар 2007. у 3:38 pm #65882foxbunnyУчесникAko si bas hteo da instaliras Win (mada ne znam zasto bi, ako se covek vec ne buni sto ima Suse) onda si mogao da ubacis neki LiveCD (tipa RIPLinuX) i da odradis lspci (je l’ bese lspci za to?). On bi ti rekao koji je model kontrolera na maticnoj. Na Arch Linux instalacionom disku imas i hwdetect koji daje cak i nazive modula za svaki od uredjaja i lista sve zivo sto kernel podrzava.
Na osnovu te informacije bi eventualno lakse nasao driver.
14. децембар 2007. у 4:19 pm #65883racaУчесникNeisporučivanje cd-a sa drajverima je norlmalna pojava kod novih notebook-ova (HP, Lenovo…), pa instalacija Win XP-a može da bude kamen u cipeli koji stalno nervira – ali i ne mora da bude. Potrebno je jednom napraviti poseban instalacioni XP cd (kažem poseban, mada je ustvari samo malo customizovan) koji će imati integrisane mass storage drajvere u text modu, i sa njim će instalacija i na ovim notebookovima ići uvek glatko.
Na sajtu http://driverpacks.net/ postoje spremni paketi drajvera kao i tool za njihovu integraciju u instalacioni CD XP-a, na kraju procesa dobije se ISO fajl i to je otprilike to.14. децембар 2007. у 6:23 pm #65884BRANKKOМодераторMene isto zezao driver na Aceru, pa sam mu nabacio Mandrivu i sad radi bez da se zali 😀
15. децембар 2007. у 12:12 am #65885MladenIsakovicУчесникAko si bas hteo da instaliras Win (mada ne znam zasto bi, ako se covek vec ne buni sto ima Suse)
Biće zanimljivo ako se taj lik vrati sa reklamacijom da mu ne radi ni jedna igra :biggrin:
15. децембар 2007. у 2:51 pm #65886Red_ZmajaУчесникMa ja sam uzeo pare boli me uvo 😆 😀
Ma rekao sam mu da mogu instalirati cedegu i da potera neke igrice. Ali posto mu graficka nije neka nema nista od igranja. A i on se slozio da nece da se igra. A s druge strane rekao je da ne zna ni u winu da radi pa nek se bar na linux navikava 😀
BTW. Ima neke igrice po defaultu kad predje onaj avioncic nek dodje pa cemo mu nabaciti neku novu igru 😆 😀 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.